Nieuport Delage NiD.72, Azur 1:72

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: Nieuport Delage NiD.72, Azur 1:72

Postprzez xmald » środa, 4 czerwca 2014, 15:17

Ale ciekawe latadło tu się robi!!! I to jeszcze w wysokim standardzie! Świetny warsztat!
xmald

100-lecie Niepodległości

Reklama

Postprzez GrzeM » piątek, 6 czerwca 2014, 13:08

Piękny! U mnie w szafie też czeka 52, na Hiszpana.
GrzeM

Postprzez iras67 » piątek, 6 czerwca 2014, 14:11

Jak miło popatrzeć na taką pracę. Nie mogłem zaglądać na forum bo nie działa zbyt dobrze ostatnio. Dlatego zapytam tu, co z Czaplą? Skończyłeś?
iras67

Postprzez donalyah00 » wtorek, 17 czerwca 2014, 00:24

Ciesze się, że moja zabawa komuś się podoba. :)

iras67 napisał(a):Dlatego zapytam tu, co z Czaplą? Skończyłeś?

Jeszcze nie - nabiera mocy urzędowej. Lubię mieć rozgrzebanych kilka modeli i dłubać przy nich z doskoku. Niestety Czapla jakoś ostatnio nie mrugała do mnie specjalnie. ;o)

GrzeM napisał(a):U mnie w szafie też czeka 52, na Hiszpana.

W razie czego służę trawionkami elementów osłony silnika - zostało mi ich trochę.

A tymczasem znowu podłubałem (i póki co wróciłem do starego, włochatego tła).
Po doklejeniu statecznika poziomego Nieuport zamienił się w delfinka... Ster wysokości jest lekko "dygnięty" w dół.
Obrazek
Obrazek

Zacząłem się też bawić w konwersję zestawowych zastrzałów do stanu użyteczności - elementy zestawowe miały spore (ok. 0,2 mm) przesunięcie połówek w poziomie. Usunąłem zatem chakterystyczne zgrzewy blachy na krawędziach zastrzałów i zastąpiłem je profilem PS o wym. 0,3x0,5 mm. Gdzieniegdzie widać jeszcze plamy CA - to już ostatnia faza szpachlowania.
Obrazek

Aby urozmaicić sobie ciut monotonne szlifowanie zastrzałów zabrałem się za śmigło modelu. Większość egzemplarzy NiD.72 posiadała smigło metalowe - dostępne w zestawie. Jednakże wybrany przeze mnie samolot brazylijski ozdobiony został śmigłem (drewnianym?) charakterystycznym dla starszych NiD.42 i 52 oraz obłym kołpakiem.

Spróbowałem zabawić się dremelem i wytoczyłem kołpak z dwuskładnikowej masy Tamiyi. Łopaty śmigła pochodzą z Mirażowego zestawu Halberstadta CL.II w 48-ce (są tam trzy rodzaje śmigła). Oto efekt (również w trakcie szpachlowania CA), śmigło zestawowe jest po prawej.
Obrazek
Obrazek

Rozgrzawszy dremela zrobiłem też podejście do dyszy Venturiego:
Obrazek

CDN.
Pozdrawiam, Marek
--
La tête américaine.
donalyah00

Postprzez GUDMUNDUR » wtorek, 17 czerwca 2014, 04:16

Bardzo ciekawie prowadzony warsztat :) . Niedosyć , że wymagająca praca nie jest dla Ciebie niczym trudnym , to jeszcze pokazujesz wszystko w interesujący sposób . Tak trzymać , sporo można się nauczyć i nabrać ochoty samemu przerabiać jakiś zestaw . Nie opuszczaj żadnego szczegółu , rób zdjęcia . :D
GUDMUNDUR

Poprzednia strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat