Niemcy w Afryce czyli Bf-109E-7/Trop - Airfix 1/72

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Niemcy w Afryce czyli Bf-109E-7/Trop - Airfix 1/72

Postprzez Abominus » sobota, 21 czerwca 2014, 22:50

Cześć!!
Po dłuższej przerwie spowodowanej przenosinami do innego kraju, powracam z nowym modelikiem i postanowiłem rozpocząć warsztat, co by bardziej doświadczeni koledzy czasem podpowiadali. Otóż zamierzam od nowa stworzyć swoją kolekcję modeli i popróbować wszystkich znanych technik czyli preshadingi, weatheringi, washe i takie tam. Dotychczas malowałem pędzlem czyli przez jakieś 15 lat i modele wychodziły różnie.

Na początek "nowej przygody" zaserwowałem sobie Messerschmitta Bf-109E-7/Trop z tych nowszych Airfixowych produkcji. Do wyboru dwa malowanka: Bułgaria, Niemcy. Oczywiście wybrałem Niemca, bo malowanko ciekawsze, bardziej skomplikowane no a Messer to Messer-musi być po niemiecku;)

Farby jakich używałem dotychczas i używać będę to akrylowe Pactry. Sprzęt do malowania w jaki się zaopatrzyłem to kompresor HSPMC S-5000 do którego dołączony jest aerograf ale opinie o tym aero są mierne i raczej ciężko będzie tym sprzęcikiem malować. Ale spokojnie, w szafce leży też także swieżo zamówiony razem z kompresorem aerograf firmy H&S-Ultra. Niestety jestem zmuszony na razie malować ( a raczej uczyć się malować) tym pierwszym rzęchem, ponieważ muszę jeszcze do Ultry dokupić, dekielek, przewód itp. a chwilowo mam jeszcze inne ważniejsze wydatki.

Praca nad modelem jest już w toku. Właściwie to bryła samolotu jest już sklejona, tam gdzie trzeba zaszpachlowane. Wnętrze kokpitu malowane na RLM02. Teraz chciałbym położyć podkład i mam Mr. Surfacera 500 ale nie mam Leveling Thinnera więc pytam się. Czym mogę to rozrzedzić?? A może mogę równie dobrze jako podkładu użyć farby Neutral Gray???
Obrazek
Obrazek

Skopałem sprawę z płytą pancerną w kabinie pilota. Zamiast dokleić ją do kadłuba to postanowiłem ją wkleić w element oszklenia i nadmiar kleju spowodował bagno. Naprawdę kretyńskie posunięcie z mojej strony.
Obrazek
Obrazek
Czy istnieje jakakolwiek możliwość wyczyszczenia zabrudzonych miejsc? jakiś środek, którego mógłbym użyć? Pomocy.
Warsztat:

B-17F "Memphis Belle" - Revell 1/72
Abominus

Reklama

modele polskich samolotów

Re: Niemcy w Afryce czyli Bf-109E-7/Trop - Airfix 1/72

Postprzez Murek » niedziela, 22 czerwca 2014, 00:24

Po pierwsze jak Niemcy w Afryce to rok 1941, a więc kokpit na RLM 66 a nie 02. Po drugie, zamysł aby przykleić osłonę głowy pilota do ramy osłony kabiny był dobry (bo tak było w oryginale) tylko wykonanie słabe, poza tym kąt ustawienia tej osłony chyba jest zły. Wywal tę osłonę, zrób sobie nową z kawałka opakowania z tworzywa przezroczystego - wycinasz prostokąt, zaginasz w dwóch miejscach i masz nową osłonę.
Co do podkładu, możesz go zrobić czymkolwiek lub pominąć ale najpierw dosztukuj brakujący fragment osłony silnika (polecam płytkę polistyrenu zalaną klejem CA) bo dziwnie to wygląda. Kup sobie rozcieńczalnik Gunze, przyda się nie tylko do farb Gunze, do Pactry też możesz dodawać. A propos Pactry - dobry wybór RLM 79 do wczesnych afrykańskich Bf-ów :)
Murek

Postprzez Abominus » niedziela, 22 czerwca 2014, 18:01

Murek napisał(a):kokpit na RLM 66 a nie 02

Eh, no to już popełniłem jeden błąd. Ale to pewne, że w 1941 już na 100% wszystkie Messerschmitty miały taki kolor wnętrza?

Abominus napisał(a): Kup sobie rozcieńczalnik Gunze, przyda się nie tylko do farb Gunze, do Pactry też możesz dodawać. A propos Pactry - dobry wybór RLM 79 do wczesnych afrykańskich Bf-ów

Mam rozcieńczalnik Pactry, to chyba wystarczy a w RLM 79 też jestem zaopatrzony
Warsztat:

Abominus

Postprzez macias13_84 » niedziela, 22 czerwca 2014, 18:41

Tu masz sposób montażu płyty pancernej do owiewki
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
macias13_84

Postprzez Abominus » niedziela, 22 czerwca 2014, 21:06

Wielkie dzięki! Od razu widać, że to co dał producent jako płytę pancerną jest za grube, bo w rzeczywistości musiałoby mieć chyba z 20 cm.
Warsztat:

Abominus

Postprzez Abominus » sobota, 28 czerwca 2014, 22:03

Tak się mają sprawy z modelem.
Obrazek
Warsztat:

Abominus

Postprzez GUDMUNDUR » niedziela, 29 czerwca 2014, 00:19

Widzę , że Kolega wraca do modelarstwa tą samą metodą co ja :) .
GUDMUNDUR

Postprzez Abominus » niedziela, 29 czerwca 2014, 11:23

GUDMUNDUR napisał(a):Widzę , że Kolega wraca do modelarstwa tą samą metodą co ja :) .

Ano trzeba robić postępy hehe ;)
Warsztat:

Abominus

Powrót do Lotnictwo - warsztat