F-100D Super Sabre // Trumpeter // 1:48

Właśnie skończyłeś model, chciałbyś go zaprezentować - poddaj go tutaj surowej krytyce Użytkowników.

Re: F-100D Super Sabre // Trumpeter // 1:48

Postprzez dzejo » środa, 25 czerwca 2014, 19:39

Cześć

Może nie do końca trafia w mój gust odwzorowanie przegrzania na blachach, ale bardzo podoba mi sie zróżnicowanie kolorów metalizerów, bardzo podoba mi sie malowanie kamuflażu i jego zużycie, detale i ogólny "look" modelu. ;o)
Brawo
pozdrawiam
Andrzej
dzejo

Reklama

modele polskich samolotów

Postprzez Southampton » środa, 25 czerwca 2014, 20:23

Świetna robota. Pozdrawiam J. :lol:
Southampton

Postprzez merlin_PL » środa, 25 czerwca 2014, 20:28

Dla mnie ten model to stabilizacja formy. Ani model lepszy , ani gorszy niż to co było poprzednio. w stosunku do ostatniego modelu w 1/72 generalnie bez zmian. Cały czas dobre i dopieszczone dopieszczone wnętrze kabiny i wnęki podwozia , malowanie na tym samym poziomie , trwa dalej zachwyt nad kupowaniem kolejnych dodatków , coby na bogato było.
Reasumując wyszedł przyzwoity model, ani lepszy , anie gorszy , niż ostatni model Solo w 1/72.
Jeśli chodzi o zgodność z oryginałem to dla mnie minus bo z modelu na model coraz większe sci - fi się robi. Ale jak jemu się podoba to OK. jego małpy jego cyrk. Mnie się akurat to sci - fi nie musi podobać.

[
Robią się różne rzeczy
merlin_PL

Postprzez xmald » środa, 25 czerwca 2014, 20:46

Jak wiesz już, bo wspominałem o tym kilka razy twoja filozofia modelarstwa nie do końca pokrywa się z moją... ale jeśli to sprawia Ci frajdę w sklejactwie to moim zdaniem jest OK...
Co do samego modelu to rury zdecydowanie nie moim klimatem są, ale pokusiłem się o komentarz bo uważam, że udało Ci się ją zrobić bardzo efektownie. Fajne detale, dobre malowanie, trochę śladów zużycia i przegrzane blachy, które strasznie mi się podobają i są chyba największym smaczkiem twojego modelu!
Gratulacje mnie model zdecydowanie przypadł do gustu - to, że to sci-fi po części nie wpływa na moją ocenę, bo ja się po prostu na rurach wcale nie znam.
xmald

100-lecie Niepodległości

Postprzez Solo » środa, 25 czerwca 2014, 20:54

Ciii... Ja też nie. :)
Solo

Postprzez BOMI21 » środa, 25 czerwca 2014, 21:54

Solo napisał(a):Ciii... Ja też nie. :)

Na ruskich przede wszystkim :lol:
BOMI21

Postprzez Solo » środa, 25 czerwca 2014, 21:57

Wystarczy że wiem jak do nich strzelać. :)
Solo

Postprzez BOMI21 » środa, 25 czerwca 2014, 22:05

Solo napisał(a):Wystarczy że wiem jak do nich strzelać. :)

Obrazek

Obrazek
BOMI21

Postprzez macias13_84 » środa, 25 czerwca 2014, 23:03

Chętnie bym zobaczył 29-ego w zwarciu z Viperem... lub którymś z równolatków :mrgreen: jakoś długiego resursu konstrukcji z Bethesdy nie wróżę
macias13_84

Postprzez Kuba P. » środa, 25 czerwca 2014, 23:11

macias13_84 napisał(a):Chętnie bym zobaczył 29-ego w zwarciu z Viperem... lub którymś z równolatków

A ja do tego dodałbym wikingów na smokach w ataku z przewyższenia i od słońca oraz kosmitów w dwuosobowych pojazdach z dzidą laserową. Tak wiesz, tju tju tju! To by była wojna!
Kuba P.

Postprzez macias13_84 » środa, 25 czerwca 2014, 23:25

Yep. Master plan
macias13_84

Postprzez 2rafael » czwartek, 26 czerwca 2014, 05:46

Tomasz Porosiło napisał(a):Zasiadam w pierwszym rzędzie. 20 letni staż w lotnictwie robi robotę

Niezłe.
2rafael

Postprzez dranio » czwartek, 26 czerwca 2014, 08:31

macias13_84 napisał(a):

Chętnie bym zobaczył 29-ego w zwarciu z Viperem... lub którymś z równolatków :mrgreen: jakoś długiego resursu konstrukcji z Bethesdy nie wróżę

Bo przewaga Vipera nad "29" polega na tym, że do takiego zwarcia nie dojdzie. :mrgreen:

dranio
dranio

Postprzez dranio » czwartek, 26 czerwca 2014, 09:01

GUDMUNDUR napisał(a):
To nie o to chodzi . Ja też jestem jeszcze nowy na forum . I zdaję sobie sprawe , że nie po dwóch postach bądą mnie wszyscy kochać za moje "pyndranie" farbką . Zdecydowana większość modeli jest robiona po to żeby mieć zwykłą dzieciecą radość , z chwili odprężenia . Jeśli nie i ktoś podchodzi ambitnie - plany , zdjęcia itp .- to też mógłbyś od razu ( przynajmniej tak to wygląda ) nie atakować . Masz dużo racji , ale to jest czasem zbyt męczące robić prace dyplomową na temat jakiegoś samolotu .

Nie chodzi, żeby robić pracę dyplomową, bo nie oszukujmy się, to nie ten poziom. Uważam jednak - może zbyt naiwnie - że modelarstwo jest taką fantastyczną dziedziną, gdzie można nauczyć się czegoś z historii (zastosowanie bojowe, czy wykorzystanie samolotu, czołgu, czy innego okrętu), jak i z techniki (dlaczego miał skrzydło skośne, czy pasmowe, jakie są OGÓLNE wady, zalety, problemy, itp.)

GUDMUNDUR napisał(a):A w tym przypadku , nie lepiej pokazać jakieś zdjęcie , plan , żeby Solo mógł powiesić prawidłowo uzbrojenie , zamiast krytykować przepalenia na silniku . :)
Mnie właśnie to bardzo interesuje :D Edit : I zapewne wielu innych , którzy chcą na modelu powiesić sobie taki smaczek jak bomba atomowa .

Odnośnie bomby atomowej - jest bardzo mało zdjęć samolotów taktycznych z takim uzbrojeniem, a i tak są to makiety. Nikt - ani w NATO, ani w UW nie chwalił się za bardzo pokazywaniem takiego uzbrojenia - choć np. u nas mogły ją przenosić niektóre MiGi-21, wszystkie MiGi-23, Su-7/20/22. Już częściej spotkasz fotki B-52, czy FB-111A z uzbrojeniem specjalnym.

Dlatego - jeśli komuś chodzi o wierność - trzeba być dość ostrożnym w podwieszaniu takiej bomby na modelu, bo może okazać się np., że zadania danej jednostki w ogóle nie przewidywały uderzeń nuklearnych. :mrgreen:

Odnośnie wariantów podwieszeń - w sieci jest pełno zdjęć obrazujących konkretne typy samolotów i typy uzbrojenia stosowane w danym czasie, czy operacji. Ogólnie wskazany jest umiar, bo samoloty obładowane bombami niczym ozdobami choinkowymi latały w rzeczywistości dość rzadko, a często zestaw uzbrojenia będzie wręcz śmieszny dla laika (np. A-10A w Afganistanie zwykle latały z jednym Maverickiem (zastąpionym później przez zasobnik celowniczy Litening), dwoma bombami Mk 82, jedną GBU-12 i zasobnikiem flar SUU-25). :mrgreen:

Jeśli ktoś chce coś poczytać, ma na to pieniądze i choć trochę włada angielskim, polecam serię "Combat Aircraft" wydawnictwa Osprey i książki poświęcone lotnictwu wydawnictwa Schiffer.

dranio
dranio

Postprzez karambolis8 » czwartek, 26 czerwca 2014, 09:47

dranio napisał(a):Nie chodzi, żeby robić pracę dyplomową, bo nie oszukujmy się, to nie ten poziom. Uważam jednak - może zbyt naiwnie - że modelarstwo jest taką fantastyczną dziedziną, gdzie można nauczyć się czegoś z historii (zastosowanie bojowe, czy wykorzystanie samolotu, czołgu, czy innego okrętu), jak i z techniki (dlaczego miał skrzydło skośne, czy pasmowe, jakie są OGÓLNE wady, zalety, problemy, itp.)

Rencje opadajom. Odwracasz kota ogonem. Czemu piszesz, że naiwnie. Doskonale wiesz, jak i inni, że to właśnie jest taka dziedzina, że można się wiele nauczyć. Jak ktoś chce. A jak nie chce, to też może, nie nauczyć się. Dyskusja robi się jałowa, bo zamiast się po prostu wycofać i obstawać przy swoim (tego nikt Ci nie broni ani nie deprecjonuje) bez zbędnej ekspresji poglądów, to dalej brniesz w zaparte, jakby ignorując lub nie rozumiejąc co ludzie do Ciebie mówią.

Pozdrawiam
karambolis8

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo - galeria ukończonych modeli