MIG-29 GWH 1/48

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: MIG-29 GWH 1/48

Postprzez BOMI21 » środa, 9 lipca 2014, 21:08

Nie martw się, nie jest idealnie, ale jeżeli Ty jesteś zadowolony z efektu - to to jest najważniejsze. :D

Walcz żołnierzu! Obrazek
BOMI21

Reklama

Postprzez rudolf24 » środa, 9 lipca 2014, 21:50

BOMI21 napisał(a):Nie martw się, nie jest idealnie, ale jeżeli Ty jesteś zadowolony z efektu - to to jest najważniejsze. :D

Walcz żołnierzu! Obrazek

Jak patrzę na zdjęcia to jestem mniej, gdzieś na 70 % zadowolony, w naturalnym świetle bez lupy to na 85% :D .
rudolf24

Postprzez GUDMUNDUR » środa, 9 lipca 2014, 21:53

U mnie jest odpowiednio : 0 procent ; ekstaza .
P.S. Przy moich modelach :P .
GUDMUNDUR

Postprzez BOMI21 » środa, 9 lipca 2014, 21:59

rudolf24 napisał(a):
BOMI21 napisał(a):Nie martw się, nie jest idealnie, ale jeżeli Ty jesteś zadowolony z efektu - to to jest najważniejsze. :D

Walcz żołnierzu! Obrazek

Jak patrzę na zdjęcia to jestem mniej, gdzieś na 70 % zadowolony, w naturalnym świetle bez lupy to na 85% :D .

No i to jest najważniejsze. A teraz do roboty! Obrazek
BOMI21

Postprzez rudolf24 » czwartek, 10 lipca 2014, 15:32

Dzisiaj wkleiłem wnęki podwozia, może się wydawać że coś tam jest nie pomalowane ale to nie prawda ponieważ jest to wina światła.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Oraz pomalowałem fotel na właściwy kolor będą potrzebne nieznaczne poprawki
Obrazek
I zrobiłem drążek pilota, tak wiem kolor czarny jest na końcu trochę nie równy ale i tak nie będzie tego widać, według mnie poprawianie go mija się z celem. Jeśli uważacie inaczej dajcie znać.
Obrazek
A na koniec pytanie, jak mają być wychylone lotki, sloty oraz klapy kiedy samolot stoi na pasie i nic się z nim nie dzieje.
Obrazek
rudolf24

Postprzez GUDMUNDUR » czwartek, 10 lipca 2014, 20:41

GUDMUNDUR

Postprzez rudolf24 » czwartek, 10 lipca 2014, 21:17

GUDMUNDUR napisał(a):Zobacz tu , może pomoże :) :

http://www.pwm.org.pl/viewtopic.php?f=3&t=35228

a fotel to prawie gotowy.
rudolf24

Postprzez BOMI21 » czwartek, 10 lipca 2014, 23:02

rudolf24 napisał(a):Dzisiaj wkleiłem wnęki podwozia, może się wydawać że coś tam jest nie pomalowane ale to nie prawda ponieważ jest to wina światła.

Mam nadzieję, że to nie jest docelowy kolor? ;o)

rudolf24 napisał(a):A na koniec pytanie, jak mają być wychylone lotki, sloty oraz klapy kiedy samolot stoi na pasie i nic się z nim nie dzieje.

Nie chce mi się rozpisywać (zaraz mi oczy wypłyną z oczodołów :-/ ) ale może być tak:

Obrazek

albo tak

Obrazek

BOMI21 napisał(a):No tak, zapomniałem napisać, jak "skonfigurowany" będzie mój MiG!

Bardzo podobnie jak na tym zdjęcu

Obrazek

(oczywiście nie będzie unosił się nad podstawką :D )

czyli:

- Klapy tylne wychylone o 25 stopni w dół
- Klapy przednie wychylone o 20 stopni w dół
- Główne wloty powietrza otwarte
- Pomocnicze wloty powietrza (górne) zamknięte
- Kabina otwarta
- Hamulec aerodynamiczny zamknięty
- Zbiornik podkadłubowy 1500 dm3 podwieszony (chociaż to jeszcze mogę zmienić)
- Stery kierunku w neutrum (chociaż to mogę zmienić, w zależności jak będzie mi się podobać)
- Lotki obie 5 stopni w górę
- Stery wysokości prawdopodobnie nieco obrócone ku dołowi
- Podwieszone uzbrojenie - najprawdopodobniej będą to 2x rakiety średniego zasięgu R-73 na środkowych pylonach.
- Obecność drabinki/zasłony na wloty powietrza i dysze to do przemyślenia. Te "gadżety" są dość drogie, a dorobione będą dość prymitywnie wyglądać.

Ogólnie:

BOMI21 napisał(a):
- Klapy tylne wychylone o 25 stopni w dół
- Klapy przednie wychylone o 20 stopni w dół

To jest ustawienie do startu/lądowania. Jeżeli chcesz "na gładko", wtedy wszystko w pozycji schowanej

BOMI21 napisał(a):
- Główne wloty powietrza otwarte
- Pomocnicze wloty powietrza (górne) zamknięte

Tak ma być, gdy silnik wyłączony.

BOMI21 napisał(a):- Hamulec aerodynamiczny zamknięty

Musi. Blokuje się w pozycji zamkniętej, gdy wysunie się podwozie - gdyby mógł się wysuwać, to by zahaczył o ziemię przy przyziemieniu.

BOMI21 napisał(a):- Zbiornik podkadłubowy 1500 dm3 podwieszony (chociaż to jeszcze mogę zmienić)

Jak Ci się podoba.

BOMI21 napisał(a):- Stery kierunku w neutrum (chociaż to mogę zmienić, w zależności jak będzie mi się podobać)

Jak chcesz - ale pamiętaj, że mają swoje maksymalne kąty wychylenia.

BOMI21 napisał(a):- Lotki obie 5 stopni w górę

OOO taak - ciekawostka o MiGu-29, neutralne wychylenie OBU lotek to 5 stopni do góry. Kwestie aerodynamiczne płatowca.

BOMI21 napisał(a):- Stery wysokości prawdopodobnie nieco obrócone ku dołowi

Dużo maszyn tak ma jak stoi - więc czemu nie?
BOMI21

Postprzez rudolf24 » piątek, 11 lipca 2014, 08:14

A jaki ma być to kolor, proszę nie załamuj mnie Bomi. Czyli wszystkie klapy i sloty oraz lotki mają być w pozycji prostej równo z skrzydłem ?
rudolf24

Postprzez karambolis8 » piątek, 11 lipca 2014, 10:37

Rudolf ogarnij parę zdjęć maszyny, którą kleisz, bo na razie walisz tak niesamowite kolorystyczne babole, że ciężko w to uwierzyć.

A na to pytanie
Czyli wszystkie klapy i sloty oraz lotki mają być w pozycji prostej równo ze skrzydłem ?

Masz odpowiedź tuż powyżej. -5 stopni to nie jest równo ze skrzydłem.

Dodam jeszcze, że na postoju dolna część hamulca aerodynamicznego ma prawo opaść.
karambolis8

Postprzez BOMI21 » piątek, 11 lipca 2014, 11:06

karambolis8 napisał(a):Rudolf ogarnij parę zdjęć maszyny, którą kleisz, bo na razie walisz tak niesamowite kolorystyczne babole, że ciężko w to uwierzyć.

Naprawdę nie interesuje Cię jak wygląda prawdziwy samolot, który robisz?

Aż wziąłem do ręki instrukcję i .... cholera, Chińczycy życzą sobie przednią wnękę w C308 a główne w C33?
Rudof, nie patrz na tą instrukcję bo jest nic niewarta. :evil: :evil:

Wnęki podwozia w MiGu-29 nigdy nie były czarne. Zobacz pierwszą lepszą galerię/walkaround.

A na leniwego, masz parę linków do galerii merytorycznie "mocnych" MiGów-29 w 1:48

http://pwm.org.pl/viewtopic.php?f=13&t=49821

http://pwm.org.pl/viewtopic.php?f=468&t=42431

http://pwm.org.pl/viewtopic.php?f=13&t=34600

Wnęki muszą być jasnoszare. Między maszynami występują duże różnice w odcieniach (często wnęki są nawet jasnoniebieskie).

rudolf24 napisał(a):Czyli wszystkie klapy i sloty oraz lotki mają być w pozycji prostej równo z skrzydłem ?

No kurczałkę, przecież wyjaśniłem Ci to wczoraj w nocy. ALBO wychylasz oba (o kąty które Ci podałem), jeżeli chcesz mieć wychylone ruchome części skrzydła do startu/lądowania, albo klapy (przednie i zaskrzydłowe) wklejasz na równo ze skrzydłem - tak, aby skrzydło zachowało swój opływowy przekrój. Lotki (części D11 i D10) działają niezależnie od klap (w niektórych nowszych samolotach działają razem) i musisz je wkleić OBIE 5 stopni do góry. Zobacz jak to wygląda w galeriach, które Ci wkleiłem.

karambolis8 napisał(a):Dodam jeszcze, że na postoju dolna część hamulca aerodynamicznego ma prawo opaść.

Tak, ale przy spadku ciśnienia w instalacji hydraulicznej (przy dłuższym postoju). Dolna część może opaść tak o 1/3 maksymalnego wychylenia.
BOMI21

Postprzez rudolf24 » piątek, 11 lipca 2014, 12:59

Dziękuje wam, teraz już wiem że ta instrukcja jest nic nie warta, a i przepraszam cię Bomi że znowu zapytałem o to samo :P . A i obchodzi mnie jak wygląda prawdziwy samolot jaki robię.
rudolf24

Postprzez rudolf24 » sobota, 12 lipca 2014, 13:53

Z powodu małych komplikacji z pasami w fotelu (już sytuacja unormowana w przeciągu tygodnia powinny już do mnie dojść)
rozpocząłem budowę silników.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Oraz czy te kolory które podaję GWH są poprawne ?
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Oraz jakie zamiennik można zastosować zamiast SM-06, chodzi mi o inną firmę ponieważ 59 zł za farbę to dla mnie z lekka za dużo.
Jeśli chodzi o lotki i resztę tych spraw to zrobię tak stery wysokości leciutko do dołu (jak w zdjęciu NR.1 Bomiego) reszta równo z skrzydłem tylko lotki 5 stopni do góry.
Co do złego kolory wnęk podwozia głównego, zmyję farbę ale na jaki kolor pomalować żeby były poprawne ?
Pozdrawiam.
rudolf24

Postprzez GUDMUNDUR » sobota, 12 lipca 2014, 14:11

rudolf24 napisał(a):Oraz jakie zamiennik można zastosować zamiast SM-06, chodzi mi o inną firmę ponieważ 59 zł za farbę to dla mnie z lekka za dużo.

Spróbuj Humbrola numer 27002 . Z moich próbek najbardziej mi pasuje np. na "teleskopy" przy podwoziu . Efekt dobry przy aero na dużych powierzchniach . Do tego lakier błyszczący i 50 złotych w kieszeni . :)

Efekt przy pędzelku możesz zobaczyć na Aircobrze w warsztacie :) .

Gdyby nie było tego numeru , to potem Revell 90 albo Humbroll 11 .
Nie patrz na kolory na wieczkach . Tak będzie inaczej 8-) .
GUDMUNDUR

Postprzez rudolf24 » sobota, 12 lipca 2014, 14:32

Okej dzięki wielkie, czy trzeba ten metalizer polerować lub coś takiego ?
rudolf24

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat