Dobre narzędzie do trasowania linii podziału: Scribe-R

Inkubator, tutaj rodzą się tematy godne przesunięcia do FAQ - prawd objawionych. Dyskutujemy na temat technik, narzędzi i chemii modelarskiej.

Re: Dobre narzędzie do trasowania linii podziału: Scribe-R

Postprzez rotpol13 » piątek, 25 lipca 2014, 22:04

piotr dmitruk napisał(a):Nie wiem, nie probowalem, a Ty?

Wszelkie narzędzia wykonane jako ''fototrawionki'' są jednorazowe (moim zdaniem). Są dostępne ostrza wykonane z dobrej jakości stali, które można w prosty sposób ostrzyć i mieć je na ''lata".

PS. Porównaj piłki fototrawione z tymi, wykonanymi z dobrej stali innymi metodami.

PS 2. Wiem, że zostanę rozstrzelany :mrgreen: ale firmy produkujące narzędzia ''dla modelarzy" często bazują na braku ich umiejętności i wiedzy, wciskając im wielkie kity z genialnie przygotowanym opisem w pięknych opakowaniach :!:
Pozdrawiam,
Kamil
rotpol13

Reklama

Postprzez potez » piątek, 25 lipca 2014, 22:28

Akurat tych narzędzi RB mam komplet, łącznie z takimi dziwadłami specjalnie zrobionymi do nacinania rowków w lewo i prawo, wymyślone po to żeby na przykład lotki podcinać. Kupione kiedyś jak szukałem idealnego nacinacza.
Zrobione z grubej blaszki stalowej, troszkę podobnej do nitowadeł od Radu.
Szczerze mówiąc to nie lubie ich i po kilku próbach odłożyłem na bok. Szybko tracą swoje właściwości cięcia linii i nie ma ich jak naostrzyć za bardzo. Porównując z nożem Olfy są lepsze bo delikatniejsza linia idzie. Akurat nóż Olfy to taki bardziej łom jest a nie narzędzie do precyzyjnej pracy. Nie wiem jak się to ma do Trumpkowego nacinacza bo nie używałem. Od narzędzia z BareMetal dużo gorsze.
Ale to każdemu musi podpasować co lubi. Ja osobiście od lat preferuje narzędzie które kupiłem w ToraToraTora. Pokazywałem w wątku o P-11. Absolutnie genialne i daje cieńkie równe linie. Do tego dobrze zaostrzona igła i czeska piłka i można wszystko ponacinać.
Solo - sorry ale to co piszesz wskazuje na to , że nie umiesz używać narzędzia do nacinania linii. Jesli rozpychasz plastik a nie wycinasz rowek to coś jest nie tak, bo te narzędzia powinny ciąć wióra a nie wciskac się w plastik. Czyli po prostu nie tnie to narzędzie.

Aha a jeśli chodzi o narzedzia najlepszy to właśnie pojawiły sie na rynku. Cena kosmos ale sa ze stali utwardzanej :
Słowacy zrobili kosztują ok16euro za sztukę:
ten do nacinania skośnych rowków:
Obrazek
ten do nacinania linii o stałej szeerokości:
Obrazek
Jest jeszcze okrągły z węglika wolframu jak igła do użycia z szablonami.
Firma nazywa się Mr Paint. Robią tez farby, które Czesi mocno chwalą, z opisu wynika ,że bardzo podobne do tych z Bilmodelu.
Ostatnio edytowano poniedziałek, 28 lipca 2014, 12:09 przez potez, łącznie edytowano 2 razy
tak, jestem #ponurymodelaż
potez

Postprzez rotpol13 » piątek, 25 lipca 2014, 22:38

Już ktoś wykupił te genialne narzędzia, nie zwracając uwagi na cenę :mrgreen:
Pozdrawiam,
Kamil
rotpol13

Postprzez potez » piątek, 25 lipca 2014, 22:41

A bo w ostatnim Modelarzu czeskim była ich reklama i sie wszyscy na nie rzucili :mrgreen:
a dla tych co chcą kupić jest dostepne u producenta:
http://mrpaint.sk/eshop?product_id=99
można płacic PayPalem, wysyłka do Polski 5 Euro ;o)
No i jest jeszce jedna opcja UMM-USA, uniweralny noży skrobako nacinacz :mrgreen:
http://umm-usa.com/onlinestore/product_info.php?products_id=474
Polecany przez Johna Vojtecha, gościa który zdobył Best of Show IPMS USA za C-130 w skali 1:72 8-)
http://www.helmo.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=400&Itemid=1
tak, jestem #ponurymodelaż
potez

Postprzez iras67 » sobota, 26 lipca 2014, 10:26

waran napisał(a):Piotr, zauważ że to trawionka. Jeśli będzie a myślę że tak, trawiona z tego samego materiału co np. piłki to nie starczy to ustrojstwo nawet na jeden duży model , po prostu stępi się.

Nitowadło Radu używam od pojawienia się na rynku- uważam ze jest zrobione bardzo trwale, jedynie trzeba dać niewielki luz przy skręcaniu i kapnąć smar teflonowy na oś .Ostatnio dokupiłem inne rozstawy nitów i kółko "fragmentowe" do prostopadłych płaszczyzn- rewelacyjne wszystkie. Jedyny mankament to duża nakrętka z oporem teflonowym która trochę zasłania za bardzo miejsce nitowania. Ale idzie się przyzwyczaić. Akurat to narzędzie wykonane fototrawieniem jest bardzo dobre.
potez napisał(a): Porównując z nożem Olfy są lepsze bo delikatniejsza linia idzie. Akurat nóż Olfy to taki bardziej łom jest a nie narzędzie do precyzyjnej pracy.

To wielkie ostrze Olfy (Ja mam coś takiego : P-Cutter800) wykonano raczej dla agencji reklamowych do nacinania i łamania Plexi i płyt mlecznych do kasetonów.
Zaręczam że zupełnie nie myślano przy projektowaniu jego o nas modelarzach ;o) . Wielkie i zupełnie nieporęczne.
iras67

Postprzez Arcturus » sobota, 26 lipca 2014, 12:14

Ta Olfa:
http://www.mojehobby.pl/products/Ostrze-PB-450.html
jest całkiem przyjemna. Ryje ładne linie, i wcale nie za szerokie, przynajmniej jak na moje 1:48. Nawet nie mam uchwytu, tylko trzymam ostrze w palcach.
Arcturus

100-lecie Niepodległości

Postprzez Solo » sobota, 26 lipca 2014, 12:28

Ja mniej więcej te wszystkie narzędzia testowałem i dalej uważam, że produkt RB bije je na głowę.
Ale kupię te czeskie ustrojstwa, jeśli moje rylce PB faktycznie się stępią podczas używania.
Solo

Postprzez waran » sobota, 26 lipca 2014, 15:28

No tak, po co dyskutować z miszczem który zęby zjadł na modelarstwie, on wie najlepiej co dobre, nikt go nie przekona, a wpisy na forum to tak dla gawiedzi, żeby wiedziała że solo to jest ktoś kto ma kasę, nadaje się nawet na wiocha pl.itp.itd. :roll:
Szmatopłaty ponad wszystko.
waran

Postprzez rotpol13 » sobota, 26 lipca 2014, 20:11

waran napisał(a):No tak, po co dyskutować z miszczem który zęby zjadł na modelarstwie, on wie najlepiej co dobre, nikt go nie przekona, a wpisy na forum to tak dla gawiedzi, żeby wiedziała że solo to jest ktoś kto ma kasę, nadaje się nawet na wiocha pl.itp.itd. :roll:

Uważaj jak się wyrażasz, bo Ci SOLO napisze jak na forum z ''pięknym banerem'' :mrgreen:

Solo napisał(a):Jesteś po prostu idiotą, czy masz problemy z czytaniem?
Nie będę tego nawet komentować.
Nie życzę sobie takich uwag...

:arrow: http://www.modelwork.pl/viewtopic.php?f ... &start=150
Pozdrawiam,
Kamil
rotpol13

Postprzez piotr dmitruk » sobota, 26 lipca 2014, 20:56

Dajcie sobie już spokój, dobra?
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Postprzez rotpol13 » sobota, 26 lipca 2014, 20:59

piotr dmitruk napisał(a):Dajcie sobie już spokój, dobra?

Dobra, idę do kąta :( Wrócę w poniedziałek ;o)
Pozdrawiam,
Kamil
rotpol13

Postprzez Kuba P. » sobota, 26 lipca 2014, 21:44

Piotrek, może jednak coś jest na rzeczy? Jak Ci tłum krzyczy, że dureń to dureń to czemu mówisz, że to co najwyżej alternatywnie myślący romantyk i tniesz posty?
Kuba P.

Postprzez rotpol13 » sobota, 26 lipca 2014, 21:55

Kuba P. napisał(a):

Piotrek, może jednak coś jest na rzeczy? Jak Ci tłum krzyczy, że dureń to dureń to czemu mówisz, że to co najwyżej alternatywnie myślący romantyk i tniesz posty?

Jestem pod wrażeniem :) Takie opanowanie w wyrażaniu swych myśli jest godne poszanowania :mrgreen: (wiem, miałem już nie pisać :( )
Pozdrawiam,
Kamil
rotpol13

Postprzez piotr dmitruk » sobota, 26 lipca 2014, 23:33

Kuba P. napisał(a):

Może i jest coś na rzeczy, ale...
- Solo (przynajmniej nie ostatnio i nie na tym forum) nie operuje inwektywami, a dostał opinie: lenia, durnia, miszcza, chama, "przy twoim poziomie percepcji, nie ogarniesz tego do końca swoich dni", "Jak się nazywa taka jednostka chorobowa - duzo i niezbornie piszę a czytam bez zrozumienia"- cytaty tylko z ostatnich dni. Nie za dużo jak na jednego? Nie da się napisać innymi słowami?
- Przejrzałem wątek o scriberach, i gdybym wypróbował to narzędzie, MÓJ tekst byłby praktycznie taki sam. Wnioski wynikają z pozytywnych efektów praktycznego wykorzystania narzędzia, nie z teorii- czy też byłbym durniem? Natomiast negatywne odpowiedzi są praktycznie wyłącznie od teoretyków.
- Obserwuję "modę" na dawanie prztyczków Solowi, innym autorom wybacza się wiele więcej. Zauważył to też Merlin_pl w innym wątku, a sam przecież nieraz miał z Solem nie po drodze.
- Nie rozumiem masochizmu wchodzenia w wątki, gdzie jako autor widnieje Solo. Przecież to nie pop-up, który otwiera się czy chcesz czy nie. Wejście tam to świadoma decyzja. A może właśnie specjalnie tam wchodzicie? Jeśli to troll, to właśnie tak go karmicie.
- Nie pochwalam paru postępków Sola, ale to wygląda mi na ostracyzm. Jak to było o pierwszym rzuceniu kamieniem?
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Postprzez rotpol13 » niedziela, 27 lipca 2014, 08:45

piotr dmitruk napisał(a): Jak to było o pierwszym rzuceniu kamieniem?

Chyba tak było :)
Obrazek
Pozdrawiam,
Kamil
rotpol13

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Modelarstwo redukcyjne - dyskusje