Akurat tych narzędzi RB mam komplet, łącznie z takimi dziwadłami specjalnie zrobionymi do nacinania rowków w lewo i prawo, wymyślone po to żeby na przykład lotki podcinać. Kupione kiedyś jak szukałem idealnego nacinacza.
Zrobione z grubej blaszki stalowej, troszkę podobnej do nitowadeł od Radu.
Szczerze mówiąc to nie lubie ich i po kilku próbach odłożyłem na bok. Szybko tracą swoje właściwości cięcia linii i nie ma ich jak naostrzyć za bardzo. Porównując z nożem Olfy są lepsze bo delikatniejsza linia idzie. Akurat nóż Olfy to taki bardziej łom jest a nie narzędzie do precyzyjnej pracy. Nie wiem jak się to ma do Trumpkowego nacinacza bo nie używałem. Od narzędzia z BareMetal dużo gorsze.
Ale to każdemu musi podpasować co lubi. Ja osobiście od lat preferuje narzędzie które kupiłem w ToraToraTora. Pokazywałem w wątku o P-11. Absolutnie genialne i daje cieńkie równe linie. Do tego dobrze zaostrzona igła i czeska piłka i można wszystko ponacinać.
Solo - sorry ale to co piszesz wskazuje na to , że nie umiesz używać narzędzia do nacinania linii. Jesli rozpychasz plastik a nie wycinasz rowek to coś jest nie tak, bo te narzędzia powinny ciąć wióra a nie wciskac się w plastik. Czyli po prostu nie tnie to narzędzie.
Aha a jeśli chodzi o narzedzia najlepszy to właśnie pojawiły sie na rynku. Cena kosmos ale sa ze stali utwardzanej :
Słowacy zrobili kosztują ok16euro za sztukę:
ten do nacinania skośnych rowków:

ten do nacinania linii o stałej szeerokości:

Jest jeszcze okrągły z węglika wolframu jak igła do użycia z szablonami.
Firma nazywa się Mr Paint. Robią tez farby, które Czesi mocno chwalą, z opisu wynika ,że bardzo podobne do tych z Bilmodelu.