GUDMUNDUR napisał(a):Odkąd kupiłem żarówy tylko kadruje zdjęcia na wymiar . Staram się utrzymać w jednym stylu zdjęcia . I jeszcze każdy może mieć inaczej ustawiony monitor na kolory , itp. Może te ostatnie zdjęcia trochę ciemne się wydają ponieważ pomalowałem niezdarnie "barankiem" i powierzchnia nałapała cieni . Po Sidoluxie muszę poszlifować , po wygładzeniu rozjaśni się wszystko .
Co do samego koloru to już nie pamiętam jak do niego doszedłem - tyle było czytania i porównywania w tabelach kolorów . Tak na szybko to chyba Tamiya proponuje jaśniejszy kolor Olive Drab ( ale nie jestem w tej chwili tak całkiem pewny ) .
Gdy się kiedyś wezmę za Aircobre Eduarda 1/48 to nie omieszkam zasięgnąć rady na forum.
agalant napisał(a):U mnie górne powierzchnie wyglądają na ciemnoszare,

GUDMUNDUR napisał(a):agalant napisał(a):U mnie górne powierzchnie wyglądają na ciemnoszare,
Tak całkiem szare , bez odrobinki ciemnej zieleni ? Wziąłem do porównania farby Tamiyi , mam teraz zachmurzone niebo . Kolor pomalowanego modelu jest na 99% identyczny z kolorem farby enamel w słoiczku nr XF-51 Khaki Drab Tamiya . Natomiast na moim monitorze kolor faktycznie zmierza w stronę szarości , ale ja mam przyciemniony monitor . Spróbuje zresetować ustawienia na auto w monitorze .
Co do balansu , robię zdjęcia na ustawionym balansie ale bez "studia" to się zmienia ciągle . Z tym sią zgodzę . No i obiektyw jest macro , też troszkę lepiej taki obiektyw " widzi " niż ludzkie oko . Tło , właśnie tak już jakiś czas myślę wrócić jednak do białej kartki . Niebieska jest efektowna , ale myli kolory właśnie . Widać to na elementach metalicznych .Można to naprawić dokładając mocne światło od spodu by zlikwidować niebieski odblask w cieniu . Jeszcze pracuję nad tym .
Aleksander napisał(a):nie zwróciłem uwagi na tytuł postu i nazwę samolotu - to Airacobra.
Powrót do Lotnictwo - warsztat
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 18 gości