P-39Q Aircobra Academy 1/72

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: P-39Q Aircobra Academy 1/72

Postprzez GUDMUNDUR » środa, 6 sierpnia 2014, 01:26

Humbroll 155 Olive Drab . Tym samym kolorem jest pomalowana Aircobra i Lighting w wątku Vintage - warsztat . Tamte są po Sidoluxie . Ciężko zrobić i wstawić na forum zdjęcie by efekt był taki sam jak oryginał farby .
GUDMUNDUR

Reklama

Postprzez Sherman » środa, 6 sierpnia 2014, 01:45

No, OD to to nie jest :P a co do zdjęć... najprostszy program do obróbki zdjęć i zabawa suwakami. Mnie się chyba nigdy nie udaje odpowiednio ustawiać balansu bieli, więc potem biorę model do łapy, przykładam do komputera i coś tam suwaczkami poprawiam. Jedna uwaga, trzeba to robić za dnia!
W malinowym chruśniaku.
Sherman

Postprzez GUDMUNDUR » środa, 6 sierpnia 2014, 01:56

Odkąd kupiłem żarówy tylko kadruje zdjęcia na wymiar . Staram się utrzymać w jednym stylu zdjęcia . I jeszcze każdy może mieć inaczej ustawiony monitor na kolory , itp. Może te ostatnie zdjęcia trochę ciemne się wydają ponieważ pomalowałem niezdarnie "barankiem" i powierzchnia nałapała cieni . Po Sidoluxie muszę poszlifować , po wygładzeniu rozjaśni się wszystko .
Co do samego koloru to już nie pamiętam jak do niego doszedłem - tyle było czytania i porównywania w tabelach kolorów . Tak na szybko to chyba Tamiya proponuje jaśniejszy kolor Olive Drab ( ale nie jestem w tej chwili tak całkiem pewny ) . ;o)
Gdy się kiedyś wezmę za Aircobre Eduarda 1/48 to nie omieszkam zasięgnąć rady na forum :) .
GUDMUNDUR

Postprzez Sherman » środa, 6 sierpnia 2014, 02:09

tamka ma znaaaaacznie ciemniejszy, podobnie Vallejo (zarówno farba o nazwie Olive Drab jak i ta której używam do pojazdów), natomiast Humbrol to jakiś inny kolor oliwkowy ;o)
W malinowym chruśniaku.
Sherman

Postprzez GUDMUNDUR » środa, 6 sierpnia 2014, 02:23

Humbroll ma dwa Olive Drab , jeszcze jest numer 66 . Nie otwierałem go ale na wieczku jest na moje oko gdzieś koło ciemno szarego . Co wcale nie musi się zgadzać z zawartością puszeczki . A u Ciebie na monitorze jak wychodzi ten kolor z Aircobry - oliwka , zielony , brunatny . Bo może ja mam za mocno przyciemniony monitor , a według tego robię zdjęcia .
GUDMUNDUR

Postprzez Sherman » środa, 6 sierpnia 2014, 03:13

66 to jest już kompletnie od czapy kolor. A u mnie na zdjęciach twoja Aircobra jest szarozielona, nie mniej jak to 155 to mniej więcej wiem jak może wyglądać (gdzieś się wala P40 popsikany wstępnie tym kolorem).
W malinowym chruśniaku.
Sherman

Postprzez Voltan » środa, 6 sierpnia 2014, 06:43

Ten model udowadnia, że w stronę aerografu iść musisz. Wygląda teraz bardzo ładnie.
Śledzę z zainteresowaniem, mam ten model w szafie + blachy i planuje zrobić "sowieta", Mariańskiego.
Voltan

Postprzez agalant » środa, 6 sierpnia 2014, 10:28

GUDMUNDUR napisał(a):Odkąd kupiłem żarówy tylko kadruje zdjęcia na wymiar . Staram się utrzymać w jednym stylu zdjęcia . I jeszcze każdy może mieć inaczej ustawiony monitor na kolory , itp. Może te ostatnie zdjęcia trochę ciemne się wydają ponieważ pomalowałem niezdarnie "barankiem" i powierzchnia nałapała cieni . Po Sidoluxie muszę poszlifować , po wygładzeniu rozjaśni się wszystko .
Co do samego koloru to już nie pamiętam jak do niego doszedłem - tyle było czytania i porównywania w tabelach kolorów . Tak na szybko to chyba Tamiya proponuje jaśniejszy kolor Olive Drab ( ale nie jestem w tej chwili tak całkiem pewny ) . ;o)
Gdy się kiedyś wezmę za Aircobre Eduarda 1/48 to nie omieszkam zasięgnąć rady na forum :) .

Mimo wszystko sądzę, że to kwestia korekcji bieli przede wszystkim. U mnie górne powierzchnie wyglądają na ciemnoszare, podczas, gdy golenie podwozia są podejrzanie soczyście zielone.

Za zdjęć widać, że coś o fotografii wiesz, więc jeśli piszę o oczywistej oczywistości, przepraszam. Ale jeśli ustawiasz korekcję bieli na "auto", przyczyna dość oczywista. Przy takim kolorze tła ma prawo wariować. Napisz może coś o oświetleniu i ustawieniach korekcji bieli aparatu, może coś wymyślimy, żeby lepiej wszystko wyglądało.
agalant

Postprzez GUDMUNDUR » środa, 6 sierpnia 2014, 11:59

agalant napisał(a):U mnie górne powierzchnie wyglądają na ciemnoszare,

Tak całkiem szare , bez odrobinki ciemnej zieleni ? Wziąłem do porównania farby Tamiyi , mam teraz zachmurzone niebo . Kolor pomalowanego modelu jest na 99% identyczny z kolorem farby enamel w słoiczku nr XF-51 Khaki Drab Tamiya . Natomiast na moim monitorze kolor faktycznie zmierza w stronę szarości , ale ja mam przyciemniony monitor . Spróbuje zresetować ustawienia na auto w monitorze .
Co do balansu , robię zdjęcia na ustawionym balansie ale bez "studia" to się zmienia ciągle . Z tym sią zgodzę . No i obiektyw jest macro , też troszkę lepiej taki obiektyw " widzi " niż ludzkie oko . Tło , właśnie tak już jakiś czas myślę wrócić jednak do białej kartki . Niebieska jest efektowna , ale myli kolory właśnie . Widać to na elementach metalicznych .Można to naprawić dokładając mocne światło od spodu by zlikwidować niebieski odblask w cieniu . Jeszcze pracuję nad tym .
GUDMUNDUR

Postprzez Aleksander » środa, 6 sierpnia 2014, 12:24

Lubię ten samolot i z ciekawością śledzę Twoją pracę - ale - podobnie pewnie jak i inni - nie zwróciłem uwagi na tytuł postu i nazwę samolotu - to Airacobra. Popraw, proszę, w tytule. Nie wiem, skąd to "a" w środku, ale tak jest w oryginale.
Obrazek
ObrazekObrazekObrazek Obrazek Obrazek

Aleksander Górski
..."be yourself, no matter what they say"...
Aleksander

Animal Planet

Postprzez agalant » środa, 6 sierpnia 2014, 12:31

GUDMUNDUR napisał(a):
agalant napisał(a):U mnie górne powierzchnie wyglądają na ciemnoszare,

Tak całkiem szare , bez odrobinki ciemnej zieleni ? Wziąłem do porównania farby Tamiyi , mam teraz zachmurzone niebo . Kolor pomalowanego modelu jest na 99% identyczny z kolorem farby enamel w słoiczku nr XF-51 Khaki Drab Tamiya . Natomiast na moim monitorze kolor faktycznie zmierza w stronę szarości , ale ja mam przyciemniony monitor . Spróbuje zresetować ustawienia na auto w monitorze .
Co do balansu , robię zdjęcia na ustawionym balansie ale bez "studia" to się zmienia ciągle . Z tym sią zgodzę . No i obiektyw jest macro , też troszkę lepiej taki obiektyw " widzi " niż ludzkie oko . Tło , właśnie tak już jakiś czas myślę wrócić jednak do białej kartki . Niebieska jest efektowna , ale myli kolory właśnie . Widać to na elementach metalicznych .Można to naprawić dokładając mocne światło od spodu by zlikwidować niebieski odblask w cieniu . Jeszcze pracuję nad tym .

Niebieska jest piękna, zostawiłbym, bo myślę, że balans bieli załatwi sprawę. Spróbuj dać coś gorętszego: jarzeniówkę na przykład. Albo jeśli możesz wpisać temperaturę, daj 7000K i sprawdź rezultat. Nie napisałeś, jakie masz ustawienia, ale myślę, że auto, skoro co klatka, zdjęcie inaczej wychodzi. Poeksperymentuj, jestem pewien, że któryś z predefiniowanych balansów poprawi znacząco sytuację.

Pobawiłem się programem graficznym i jeśli przesunę balans kolorów w stronę zieleni i czerwieni, olive drab zaczyna przypominać olive drab :). Wygląda więc na to, że po prostu masz za dużo niebieskiego (efekt odbicia od tła).
agalant

Re: P-39Q Airacobra Academy 1/72

Postprzez GUDMUNDUR » środa, 6 sierpnia 2014, 12:50

Aleksander napisał(a):nie zwróciłem uwagi na tytuł postu i nazwę samolotu - to Airacobra.

Upss , ja też nie zwróciłem uwagi :oops: :oops: . wychodzi na to ,że wciąż tak pisałem :oops: . Za dużo języków obcych .
Ze słuchu pisałem . Tytułu wątku już nie poprawię , jedynie moderator .
GUDMUNDUR

Postprzez Sherman » środa, 6 sierpnia 2014, 14:36

Ale Khaki Drab to nie jest Olive Drab! to są różne kolory!
W malinowym chruśniaku.
Sherman

Re: P-39Q Airacobra Academy 1/72

Postprzez GUDMUNDUR » środa, 6 sierpnia 2014, 16:19

"Przeca wim" :mrgreen: . Ja napisałem : Humbroll 155 na modelu w porównaniu z Tamiyą XF -51 w słoiczku ( przed pomalowaniem ) jest w 99% taki sam . Chodziło mi o "skalibrowanie" koloru jaki widać u Was , na Waszych monitorach .
Może ktoś ma taką Tamiye i sprawa się rozjaśni gdzie jest błąd : zdjęcia , monitor , czy Humbrol , czy moje oczy . :D
GUDMUNDUR

Postprzez greatgonzo » środa, 6 sierpnia 2014, 18:05

Jakim kolorem malowano te kobry?
greatgonzo

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat