F-16I SUFA // Hasegawa // 1:72

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: F-16I SUFA // Hasegawa // 1:72

Postprzez agalant » wtorek, 19 sierpnia 2014, 12:23

rudolf24 napisał(a):Ja się tylko zastanawiam czy ten wątek będzie miał 30 czy 50 stron :lol: .

Wiesz, to taka jałowa dyskusja :) Gdyby liczył się konkret, starczyłoby kilka zdań...
agalant

Reklama

Postprzez merlin_PL » wtorek, 19 sierpnia 2014, 13:01

agalant napisał(a):Sprawdź, Solo, ale i Ty, Potez, operację Orchard. Był to atak na syryjski niedokończony reaktor jądrowy w Dar ez-Zor (pisownia różna zależnie od źródeł) w 2007 roku.

Atak został wykonany przez F-16I oraz F-15I, uzbrojone, zależnie od źródeł (niektóre nawet same sobie przeczą) w pociski AGM-65, i zwykłe bomby lub LLGB. Wydaje się, że atak został wykonany przez F-15I w osłonie F-16I, ale znając specyfikę obu samolotów... Zresztą nie wiem. Oba są optymalizowane do dalekich uderzeń bez poświęcenia dobrych możliwości w walce powietrznej.

Niestety trudno dokopać się do artykułów pisanych przez znawców tematyki wojskowej, przeważają artykuły ze zwykłych gazet. takie informacje trzeba dokładnie sprawdzać, a ja nie mam w tej chwili dość czasu.

Wracając do prawdopodobieństwa użycia F-16I na Gazą, te samoloty stanowią ok. 30% całej izraelskiej floty F-16, wiec prawdopodobieństwo takie jest więcej niż duże. Czy latają tam raczej z LLGB czy także z AGM-65, to pytanie zostaje dla mnie otwarte.

Halo, świat! Czy jesteśmy tylko ja, Solo i Potez? Może ktoś ma coś, co w sposób niepodważalny poprze jakąś tezę?

Ponieważ po raz drugi i trzeci posłużyłeś się skrótem LLGB proszę o wyjaśnienie co masz na myśli. Czy chodzi o LGB ( Laser Guided Bomb ) , a piszesz LLGB nie rozumiejąc co dany skrót oznacza , czy mówisz o jakiejś ulta tajnej broni , o której tylko Ty wiesz i nie możesz więcej udzielić informacji. :D

rudolf24 napisał(a):Ja się tylko zastanawiam czy ten wątek będzie miał 30 czy 50 stron :lol: .

Tak jest gdy ten co skleja nie wie co sam skleja i wcześniej się do tego nie przyłożył, a Ci co mu pomagają też często niewiele wiedzą , bo całą wiedzę czerpią z tego samego netu co autor modelu.
Robią się różne rzeczy
merlin_PL

Postprzez potez » wtorek, 19 sierpnia 2014, 13:32

agalant napisał(a): brak fotki samolotu obwieszonego jakimś uzbrojeniem nie jest dowodem, że taka konfiguracja nie występuje.Ja na przykład nie widziałem ludzi na księżycu, ale wiem, że tam byli.

Ja też to wiem:
Obrazek
Chociaż podobno to w Hollywood zrobili jak twierdza ci co znaja prawdę.
Ale zdjęcia Sufy z Maverickiem dalej nie widziałem. Czekam na tego świętego Graala.
agalant napisał(a):Zauważ, ze kiedy ja spekuluję, wyraźnie to podkreślam.

agalant napisał(a): Chyba, że modelarstwo jest już czym innym niż wtedy, gdy aktywniej się nim zajmowałem.

A ja nie spekuluję. Dzielę się tym co wiem. A wiem to co napisałem. Nie uprawiam prawd objawionych, nie spekuluję. Jeśli wiem to piszę, pokazuję zdjęcie, jeśli czegoś nie wiem to siedzę cicho. Nie wymyślam bytów urojonych. I nic ponad to. To jest właśnie wg mnie modelarstwo. Chyba rzeczywiście jakieś inne...

A żeby uciąć wątki personalne.
Ja do Sola nic nie mam poza zmęczeniem i irytacją efektami jego modelawania. Nawet swego czasu mocno łopatologicznie pewne tematy mu klarowałem.
Ale już mnie bardzo zmęczyło to jego modelarstwo.
Bylejakość, niestaranność, budowanie fałszywych problemów i psucie fajnych zestawów. Można i tak. I pewnie zaraz się znajdzie kolejne stadko kibiców, którzy powiedzą: Solowi robi się krzywdę, jak można tak na niego skakać to nie fair on robi progres.
Ja właśnie oceniam to co Solo robi a nie Sola. Sorry ale osoba, której działania pokazują, że nie potrafi w 10 chyba już swoim modelu przykleić równo kilku elementów, popatrzeć na zdjęcie i dobrać kolory, ogradować elementy i popełnia wiele innych absolutnie bazowych ciągle tych samych błędów nie wzbudza mojej chęci pomocy.
Płakać mi się chce jak patrzę na kolejne skopane kawałki budowy tej Sufy ale przestałem juz komentować i pokazywać palcem babole.
Wszystko co potrzebne do budowy tego modelu jest w tej książce:
Obrazek
Polecam drugie wydanie z 2009 roku. Jest tam dużo konkretnej wiedzy a nie śmieci z Netu, bezmyślnie kopiowanych i przepisywanych.
Do tego F-16.net i wszystko powinno być jasne.
tak, jestem #ponurymodelaż
potez

Postprzez agalant » wtorek, 19 sierpnia 2014, 13:35

merlin_PL napisał(a):Ponieważ po raz drugi i trzeci posłużyłeś się skrótem LLGB proszę o wyjaśnienie co masz na myśli. Czy chodzi o LGB ( Laser Guided Bomb ) , a piszesz LLGB nie rozumiejąc co dany skrót oznacza , czy mówisz o jakiejś ulta tajnej broni , o której tylko Ty wiesz i nie możesz więcej udzielić informacji. :D

Nie mam w zwyczaju używać skrótów, których nie rozumiem :) Laser Light Guided Bomb; dłuższa, wersja skrótu LGB. LGB kojarzy mi się z LGBT, a to już inna bajka :)

merlin_PL napisał(a):

Tak jest gdy ten co skleja nie wie co sam skleja i wcześniej się do tego nie przyłożył, a Ci co mu pomagają też często niewiele wiedzą , bo całą wiedzę czerpią z tego samego netu co autor modelu.

Tu byłbym ostrożniejszy. Solo wprawdzie nieraz palnął głupstwo, bo starał się nadrabiać miną, ale wyciąga wnioski i coraz częściej widać, że wie, o czym mówi/pisze. Tyle, że nie wszyscy pozbyli się klapek z oczu, by to zauważyć.
agalant

Postprzez agalant » wtorek, 19 sierpnia 2014, 13:43

potez napisał(a):Ja też to wiem:
Obrazek

Byłeś tam?! Szacun!! :)

potez napisał(a):Ale zdjęcia Sufy z Maverickiem dalej nie widziałem. Czekam na tego świętego Graala.

Ja też. Póki nie mam, mogę tylko spekulować.

potez napisał(a):Wszystko co potrzebne do budowy tego modelu jest w tej książce:
Obrazek
Polecam drugie wydanie z 2009 roku. Jest tam dużo konkretnej wiedzy a nie śmieci z Netu, bezmyślnie kopiowanych i przepisywanych.
Do tego F-16.net i wszystko powinno być jasne.

To nie trzeba było tak od razu?

Co do śmieci z netu, przenikają one nawet do szacownych wydawnictw. Trudno odróżnić perłę od g.... Takie czasy. A f-16.net to tylko kolejne źródło informacji. Nie zawsze wiarygodnej, ale taki mamy internet. Znów, takie czasy.
agalant

Postprzez rotpol13 » wtorek, 19 sierpnia 2014, 13:57

agalant napisał(a): Ja na przykład nie widziałem ludzi na księżycu, ale wiem, że tam byli.

Podobno ci, którzy byli na księżycu też nie widzieli tam ludzi :mrgreen:
Pozdrawiam,
Kamil
rotpol13

Postprzez potez » wtorek, 19 sierpnia 2014, 14:16

agalant napisał(a):
potez napisał(a):To nie trzeba było tak od razu?

Solo zna tą książkę, Grzegorz75 mu ją polecił i wskazywał mu konkretne strony tej książki korygując jego błędy. Uzbrojenie Sufy jest tam pokazane na dziesiątkach zdjęć. Sufa na setkach. I nie ma NIC o Maverickach.
agalant napisał(a):Byłeś tam?! Szacun!! :)

Tak byłem jak widać na zdjęciu :P A w kieszeni w prawej nogawce do trzonka mam przymocowane koło...
ps: Pozdrowienia dla ROBERTa :mrgreen:
tak, jestem #ponurymodelaż
potez

Postprzez merlin_PL » wtorek, 19 sierpnia 2014, 14:30

agalant napisał(a):
merlin_PL napisał(a):Ponieważ po raz drugi i trzeci posłużyłeś się skrótem LLGB proszę o wyjaśnienie co masz na myśli. Czy chodzi o LGB ( Laser Guided Bomb ) , a piszesz LLGB nie rozumiejąc co dany skrót oznacza , czy mówisz o jakiejś ulta tajnej broni , o której tylko Ty wiesz i nie możesz więcej udzielić informacji. :D
Nie mam w zwyczaju używać skrótów, których nie rozumiem :) Laser Light Guided Bomb; dłuższa, wersja skrótu LGB. LGB kojarzy mi się z LGBT, a to już inna bajka :)

Ściemniasz coś waść . Nie używa się potocznie takiego skrótu. Śmiem twierdzić , że go wymyśliłeś na poczekaniu. Tak zwyczajnie Ci nie wierzę :D Zwykły zadymiacz forumowy jesteś :D
Robią się różne rzeczy
merlin_PL

Postprzez merlin_PL » wtorek, 19 sierpnia 2014, 14:34

agalant napisał(a):
merlin_PL napisał(a):

Tu byłbym ostrożniejszy. Solo wprawdzie nieraz palnął głupstwo, bo starał się nadrabiać miną, ale wyciąga wnioski i coraz częściej widać, że wie, o czym mówi/pisze. Tyle, że nie wszyscy pozbyli się klapek z oczu, by to zauważyć.

Tak mniej więcej wie jak Ty. Mniej wie więcej nie wie.
Robią się różne rzeczy
merlin_PL

Postprzez agalant » wtorek, 19 sierpnia 2014, 14:37

potez napisał(a):Wszystko co potrzebne do budowy tego modelu jest w tej książce:
Obrazek

Przekartkowałem starannie i nie znalazłem tam zbyt wiele n/t przenoszonego uzbrojenia. Jeśli możesz podać fragment, z którego wynika, że F-16I nie może przenosić AGM-65, proszę, wzbogać naszą dyskusję i podaj go.
agalant

Postprzez ROBERT » wtorek, 19 sierpnia 2014, 14:42

potez napisał(a):Tak byłem jak widać na zdjęciu :P A w kieszeni w prawej nogawce do trzonka mam przymocowane koło...
ps: Pozdrowienia dla ROBERTa :mrgreen:

:)

nie wiem po co sie tak produkujecie i tak juz te posty sa zgłoszone do admina i lada chwila wylecą na księżyc
ROBERT

Postprzez agalant » wtorek, 19 sierpnia 2014, 14:44

merlin_PL napisał(a):Ściemniasz coś waść . Nie używa się potocznie takiego skrótu. Śmiem twierdzić , że go wymyśliłeś na poczekaniu. Tak zwyczajnie Ci nie wierzę :D Zwykły zadymiacz forumowy jesteś :D

Znowu, że czegoś nie widziałeś, nie znaczy, że tego nie ma. Zgodzę się, że ostatnio skrót trzyliterowy jest powszechny, ale kiedy budowałem początki swojej wiedzy, używało się tego czteroliterowego. Mniejsza o większość, grunt, że się rozumiemy. Nie sądzę, żeby znajomość nie znanych szeroko skrótów czyniła kogoś mądrzejszym podobnie jak ich nieznajomość nikogo nie dyskwalifikuje.

Zresztą jeśli chcesz, możemy się policytować na znajomość skrótów. Ale na PW albo w innym wątku.
agalant

Postprzez Seweryn » wtorek, 19 sierpnia 2014, 19:28

Wiadomo, że Solo chce podwiesić mavericki bo ma zaje.ste z żywicy, nie wiem co nie pasuje Tobie w uzbrojeniu Skunk, ale Twój model, nawet torpedy możesz podwiesić.
Solo napisał(a):
Obrazek

Drabinki masz dwie? Lini na F-14 nie odtworzyłes po szpachlowaniu :lol:
Ostatnio edytowano wtorek, 19 sierpnia 2014, 20:30 przez Seweryn, łącznie edytowano 2 razy
Seweryn
Seweryn

Postprzez rotpol13 » wtorek, 19 sierpnia 2014, 19:40

Seweryn napisał(a):Wiadomo, że Solo chce podwiesić mavericki bo ma zaje.ste z żywicy, nie wiem co ci nie pasuje Tobie w uzbrojeniu Skunk, ale Twój model, nawet torpedy możesz podwiesić.

Uważaj, bo Solo napisze:

Solo napisał(a):Jeśli ktoś może pomóc, niech pomoże, jeśli nie chce, to po prostu lepiej niech milczy.
Ja mam taką zasadę. :)

:mrgreen:
Pozdrawiam,
Kamil
rotpol13

Postprzez Solo » wtorek, 19 sierpnia 2014, 19:47

Cóż, wszystkie porady zostały wysłuchane, a zrobię co będę uważał za najlepsze dla mnie i mojego modelu.
Solo

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat