F-14D \\ Hasegawa + Hobby Boss \\ 1:48

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: F-14D \\ Hasegawa + Hobby Boss \\ 1:48

Postprzez skarga » piątek, 12 września 2014, 10:53

Je....u, Marcin, jak Ty to zrobiłeś? To tak z 10% skurczu!
skarga

Reklama

modele polskich samolotów

Postprzez potez » piątek, 12 września 2014, 11:02

Marcin Witkowski napisał(a):Ja w żywicach zbyt biegły nie jestem (nie jestem też ich specjalnym orędownikiem), ale eksperymentowałem i udało mi się coś nawet... przeskalować :)

Obrazek

Przyznaj się po prostu, że robiłeś elementy do Spita w 1:87 i w związku z tym zastosowałeś proces chemicznego pantografowania izometrycznie osiowego :mrgreen:
tak, jestem #ponurymodelaż
potez

Postprzez skarga » piątek, 12 września 2014, 11:07

To się robi czasem celowo, ale do głowy by mi nie przyszło żeby ktokolwiek świadomie zastosował te myki w modelarstwie.
skarga

Postprzez Marcin Witkowski » piątek, 12 września 2014, 11:08

Zupełnie nieświadomie. Miałem już stary, gęsty silikon, który nie dawał szans na wykonanie dobrych, niezapowietrzonych form. Spróbowałem więc czy da się rozcieńczyć SmoothCasta zmywaczem do silikonów. Dało się. Lał się jak mleko, pięknie formy wyszły. Tyle, że zmywacz odparował i formy zmniejszyły swoją objętość. No i takie z tego wyszły odlewy. Pewnie dałoby się nieco poeksperymentować i prostsze rzeczy, jak właśnie łopata śmigła przerobić w ten sposób np. z 48 do 72.
Marcin Witkowski

Postprzez Dorotka » piątek, 12 września 2014, 12:09

Marcin Witkowski napisał(a):Zupełnie nieświadomie. Miałem już stary, gęsty silikon, który nie dawał szans na wykonanie dobrych, niezapowietrzonych form. Spróbowałem więc czy da się rozcieńczyć SmoothCasta zmywaczem do silikonów. Dało się. Lał się jak mleko, pięknie formy wyszły. Tyle, że zmywacz odparował i formy zmniejszyły swoją objętość. No i takie z tego wyszły odlewy. Pewnie dałoby się nieco poeksperymentować i prostsze rzeczy, jak właśnie łopata śmigła przerobić w ten sposób np. z 48 do 72.
:)

Dajcie już spokój... Takie rzeczy to się jedynie w stanie nietrzeźwości robi :mrgreen: Plastik, żywica, metal... Że też Wam się nie znudziło! Cholera! Mnie też się nie znudziło :mrgreen: :mrgreen: Obojętne jaki materiał każdy producent widzi samolot inaczej :lol: Od prawej jest HB i później Hasegawa (wersja A i D), później BB i Aires. Podstawowa różnica to kształt podstawy monitora radaru w RIO. W Hasegawie zaokrąglony w HB prosty. W Airesie też prosty. Jaki powinien być ostatecznie to prośba do większych fachowców, żeby się wypowiedzieli. Czy w tych trzydziestu kilku maszynach wersji "D" różnie bywało i trzeba robić pod konkretne BuNo, w konkretnym czasie?

Pozdrawiam

Obrazek
Skończyć nie mogę :)
Obrazek
Dorotka

Postprzez potez » piątek, 12 września 2014, 12:43

W D z tego co wiem to z przodu w kabinie tak jak dał HB dwa wielofunkcyjne małe kwadratowe obok siebie , z tyłu też dwa tak jak dał HB maniejszy prostokątny u góry ale dużo więkdszy niż w Ai B na dole duży kwadratowy wyświetlacz tak jak w B czyli prosty.
potez

Postprzez Dorotka » piątek, 12 września 2014, 13:31

potez napisał(a):W D z tego co wiem to z przodu w kabinie tak jak dał HB dwa wielofunkcyjne małe kwadratowe obok siebie , z tyłu też dwa tak jak dał HB maniejszy prostokątny u góry ale dużo więkdszy niż w Ai B na dole duży kwadratowy wyświetlacz tak jak w B czyli prosty.

Jest jeszcze kwestia monitora na prawym bocznym panelu w RIO.. Wg... DACO to Hase w zakresie dużego monitora w RIO to dała ciała :roll: Powinno być jak w HB i Airesie (prosto).

Obrazek
Dorotka

Postprzez potez » piątek, 12 września 2014, 13:47

No tak w ogóle to sa dwie wersje wczesna i późna ale to juz dywagacje jak jest mały kwadratowy to wtedy okrągły, jak jest duży kwadratowy to nie ma małego itp itd... Weż komplet zdjęć z jednej maszyny przód i ty ł i tak zrób. Nikt sie nie doczepi, że coś pokićkałeś. Najlepiej to z Daco, bo na przykład w Walkaroundzie to tak namieszali ze zdjęciami kabin, że można całkowicie zgłupieć od tego :(
potez

Postprzez Dorotka » piątek, 12 września 2014, 13:55

potez napisał(a):No tak w ogóle to sa dwie wersje wczesna i późna ale to juz dywagacje jak jest mały kwadratowy to wtedy okrągły, jak jest duży kwadratowy to nie ma małego itp itd... Weż komplet zdjęć z jednej maszyny przód i ty ł i tak zrób. Nikt sie nie doczepi, że coś pokićkałeś. Najlepiej to z Daco, bo na przykład w Walkaroundzie to tak namieszali ze zdjęciami kabin, że można całkowicie zgłupieć od tego :(

Tak też zrobię... Wezmę z DACO... Jeszcze coś... Gdzieś czytałem, żeby nie robić zielonych monitorów... Tymczasem w tymże DACO w wersji D są zielone jak cholera w przeciwności do A i B. To jak to w końcu jest z tą kolorystyką :shock:

Obrazek
Dorotka

Postprzez Dorotka » piątek, 12 września 2014, 16:25

Małe poprawki do zrobienia na stronie lewej/przód:

Obrazek

Pozdrawiam
Obrazek
Dorotka

Postprzez rotpol13 » piątek, 12 września 2014, 16:36

Zakończenie warsztatu przewidujesz na 2020 rok, czy troszkę później :mrgreen:
Pozdrawiam,
Kamil
rotpol13

Postprzez Dorotka » piątek, 12 września 2014, 16:37

rotpol13 napisał(a):Zakończenie warsztatu przewidujesz na 2020 rok, czy troszkę później :mrgreen:

Przesadzasz... Do połowy przyszłego roku będzie po robocie ;o)
Obrazek
Dorotka

Postprzez potez » piątek, 12 września 2014, 16:53

Dorotka napisał(a):Tymczasem w tymże DACO w wersji D są zielone jak cholera w przeciwności do A i B. To jak to w końcu jest z tą kolorystyką :shock:

No jak to jak? Normalnie. Jak robisz zdjęcie pod swiatlo i pod okreslonym kątem to jest jak zielony stary kineskop do kompa -zielone, ale jak patrzysz z gory to ... tez jak stary monitor zielony do kompa czyli -szary z dodatkiem kolorku na dosyć grube szklo z przodu. :mrgreen:
potez

Postprzez Dorotka » piątek, 12 września 2014, 16:56

potez napisał(a):
Dorotka napisał(a):Tymczasem w tymże DACO w wersji D są zielone jak cholera w przeciwności do A i B. To jak to w końcu jest z tą kolorystyką :shock:

No jak to jak? Normalnie. Jak robisz zdjęcie pod swiatlo i pod okreslonym kątem to jest jak zielony stary kineskop do kompa -zielone, ale jak patrzysz z gory to ... tez jak stary monitor zielony do kompa czyli -szary z dodatkiem kolorku na dosyć grube szklo z przodu. :mrgreen:

No tak... Masz rację... Ciul ze mnie :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Obrazek
Dorotka

Postprzez Dorotka » piątek, 12 września 2014, 20:00

Jeden z kandydatów: F-14D BuNo 163897/AJ-210 z VF-213. Mnie podoba się, że to nie wodotrysk kalek pod publikę tylko realna maszyna przygotowana do działania. No i chciałbym ten model zmalować od szablonów a "Lew" się do tego dobrze nadaje. Kalki tylko tam gdzie nie można będzie inaczej. Fajna konfiguracja uzbrojenia. Chyba można się dopatrzeć kilku touchups'ów. Typowe spracowanie powierzchni, brudny ale nie za bardzo. Niestety mam na razie tylko to jedno zdjęcie*.

Co myśli Towarzystwo na jego temat?

Pozdrawiam

Obrazek

* DOPISANE

Aaa! Koleega Kot teraz w muzeum stoi :)

This 'Tomcat' was initially assigned to VF-214, the F-14 Pacific Fleet crew training squadron. After two years as a trainer, it went to the fleet for the remainder of its 14 years of operational service. Assignments included the famous VF-2 'Bounty Hunters', while its final squadron was the 'Black Lions' of VF-213, part of Carrier Air Wing 8 (CVW-8), assigned to the USS Theodore Roosevelt (CVN-71). Its final combat sortie was 7 February 2006. Following launch from the USS Roosevelt at 1600, 'Black Lion' AJ-210 flew to Northern Iraq for overhead protection of US and Iraqi forces. After its mission, it trapped aboard the carrier at 2233 hours, completing a 6.5 hour mission.

Returning to the US in March 2006, the F-14Ds were unloaded for the last time and retired. BuNo 163897 was flown to McClellan shortly thereafter and joined the collection.
Ostatnio edytowano piątek, 12 września 2014, 20:10 przez Dorotka, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek
Dorotka

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat