F-14D \\ Hasegawa + Hobby Boss \\ 1:48

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: F-14D \\ Hasegawa + Hobby Boss \\ 1:48

Postprzez potez » piątek, 12 września 2014, 20:07

EEEEEEEEEEE, Mavericków nie ma :?
tak, jestem #ponurymodelaż
potez

Reklama

Postprzez Dorotka » piątek, 12 września 2014, 20:09

potez napisał(a):EEEEEEEEEEE, Mavericków nie ma :?

:)

Chyba warsztaty Ci się pomyliły! Jak będziesz się tak nie konstruktywnie zachowywał to wiesz, co Cię czeka :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Skończyć nie mogę :)
Obrazek
Dorotka

Postprzez Aleksander » piątek, 12 września 2014, 20:18

Maverick i Goose będą w kokpicie :mrgreen:
Obrazek
ObrazekObrazekObrazek Obrazek Obrazek

Aleksander Górski
..."be yourself, no matter what they say"...
Aleksander

Animal Planet

Postprzez Dorotka » piątek, 12 września 2014, 20:28

Aleksander napisał(a):

Maverick i Goose będą w kokpicie :mrgreen:

Będzie tylko Maverick. Ale za to w wersji solo:

Obrazek

Obrazek
Dorotka

Postprzez potez » piątek, 12 września 2014, 20:36

Pan każe sługa musi:
znakomity wybór Panie, cóż za niezwykłe wyczucie smaku :mrgreen:
Obrazek
Obrazek

tylko potem się przepoczwarzył troszkę 8-) :
Obrazek
Obrazek

Zajefajne Ray-Bany tu chłopaki noszą ;o)
Obrazek
no i jak tu kolory dobrać? 8-)

A ta bajwełej kalek karbonowych:
Dorotka, kupuj i dobieraj, zadek F-14D ma carbonowe pokrycie, nie będziesz się kolegami wysługiwać:
Obrazek
Ostatnio edytowano piątek, 12 września 2014, 21:02 przez potez, łącznie edytowano 1 raz
potez

Postprzez Dorotka » piątek, 12 września 2014, 20:47

O! Dzięki!

Robię z Lwem, z tego zdjęcia, które dałem jako pierwsze. Mniej cienkich linii niż w tej "latającej kostuszce", łatwiej będzie przygotować szablon do malowania. I bardziej mnie się podobobywuje... Tak więc jakby co to każde jego zdjęcie jest mile widziane...

P.S. Do dysz mam tylko te nity... Ale za to fajne są :)
Obrazek
Dorotka

Postprzez Marcin Witkowski » piątek, 12 września 2014, 21:44

Ten egzemplarz najpierw latał w VF-101, a później w VF-213. Więc przepoczwarzenie było w drugą stronę. VF-101 przed ostatnim rejsem w historii F-14 już był od ponad roku rozwiązany, o ile dobrze kojarzę.

A "pospolite" malowania mają ostatnio coraz większe wzięcie.
Marcin Witkowski

Postprzez Dorotka » piątek, 12 września 2014, 21:54

Marcin Witkowski napisał(a):Ten egzemplarz najpierw latał w VF-101, a później w VF-213. Więc przepoczwarzenie było w drugą stronę. VF-101 przed ostatnim rejsem w historii F-14 już był od ponad roku rozwiązany, o ile dobrze kojarzę.

A "pospolite" malowania mają ostatnio coraz większe wzięcie.

Dorotka napisał(a)::)

This 'Tomcat' was initially assigned to VF-214, the F-14 Pacific Fleet crew training squadron. After two years as a trainer, it went to the fleet for the remainder of its 14 years of operational service. Assignments included the famous VF-2 'Bounty Hunters', while its final squadron was the 'Black Lions' of VF-213, part of Carrier Air Wing 8 (CVW-8), assigned to the USS Theodore Roosevelt (CVN-71). Its final combat sortie was 7 February 2006. Following launch from the USS Roosevelt at 1600, 'Black Lion' AJ-210 flew to Northern Iraq for overhead protection of US and Iraqi forces. After its mission, it trapped aboard the carrier at 2233 hours, completing a 6.5 hour mission.

Returning to the US in March 2006, the F-14Ds were unloaded for the last time and retired. BuNo 163897 was flown to McClellan shortly thereafter and joined the collection.
Obrazek
Dorotka

Postprzez Dorotka » sobota, 13 września 2014, 11:52

Jedziemy dalej... Przygotowałem sobie przód do działań, o których gadaliśmy wczoraj. Wrzucam parę fotek. Refleksja na poziomie ogólnym teraz będzie :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: Zwolennicy modelu Hase muszą być przygotowani na to, że formy się zużyły i linie podziału są, jakie są. Tu model HB (pod względem "ostrości", nie wiem jak z poprawnością) zdecydowanie wygrywa. W Hase część linii całkowicie się gubi... Najgorzej jest w sekcji dół-przód, tam praktycznie trzeba wszystko odtwarzać od podstaw. Spasowanie elementów może być, konieczności użycia czarnego CA i debondera nie stwierdziłem (żałuję, bo bardzo chciałbym zapoznać się bliżej z tą techniką).

Pozdrawiam

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Obrazek
Dorotka

Postprzez Dorotka » sobota, 13 września 2014, 13:39

Osłona kabiny Hase w modelu Hase:

Obrazek

Obrazek

Teraz HB... Mam mocno mieszane uczucia...Tył skopany, powinno być pod kątem prostym, bez tych "kątowych udziwnień". Zakładam, że tak jest we wszystkich wersjach. No i ugięcie tego szkła (w Hase też, ale duużo mniejsze). Na plus przeźroczystość szkła. "Nity" HB to całkowity bajer, niezgodny w rzeczywistością. Przez środkową część "ramy" powinny być 2 rzędy, HB zrobiło 1. To samo po bokach. Poszli w bajer aż im się osłona ugięła :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Obrazek

Przód szkła HB to zupełnie inne rozwiązanie niż w Hase. Czemu tak, cholera wie..."Nity" tak samo bajeranckie i tak samo błędne. No i ta różnica wymiarowa...

Obrazek

Pozdrowienia
Obrazek
Dorotka

Postprzez GUDMUNDUR » sobota, 13 września 2014, 14:57

Dorotka napisał(a):No i ugięcie tego szkła (w Hase też, ale duużo mniejsze).

Rozumiem , że Hasegawe chwalisz z tym ugięciem bo tak powinno być :) (to ugięcie).
Kontynuuj , bardzo fajne porównania ( takie merym...erotyczne :) ).
Ostatnio edytowano sobota, 13 września 2014, 18:34 przez GUDMUNDUR, łącznie edytowano 1 raz
GUDMUNDUR

Postprzez potez » sobota, 13 września 2014, 15:29

Dorotka napisał(a)::)
formy się zużyły i linie podziału są, jakie są. Tu model HB (pod względem "ostrości", nie wiem jak z poprawnością) zdecydowanie wygrywa. W Hase część linii całkowicie się gubi... Najgorzej jest w sekcji dół-przód, tam praktycznie trzeba wszystko odtwarzać od podstaw.

Tak naprawde to nigdy ich tam nie było 8-) To nie jest z form suwakowych i na takim skosie to w ogóle cud, że jakieś ślady lini są. To samo jest np w Phantomach, w kawałeczku przedniej części, która właśnie na takich skosach jest zrobiona.

Natomiast co do porównania Hase z HB to to nie ma bardzo sensu, HB jest ładniejszy na dotyk natomiast jeśli chodzi o bryłę to chyba tylko ma profil na slotach i mocowanie slotów i klap lepsze niż Hase, przy czym jeśli skrzydło zamkniesz to to nie ma znaczenia. Ostatnio na ARC był też duży temat Hase vs. HB i jednak na punkty wygrała Hasegawa.
No a K.O. będzie jak sie Tamka rzeczywiście w ich własnej produkcji pojawi 8-)
Surowiec i tak nie ma za bardzo znaczenia, zależy jaki majster sie za niego zabierze ;o)
potez

Postprzez Dorotka » sobota, 13 września 2014, 15:42

potez napisał(a):Surowiec i tak nie ma za bardzo znaczenia, zależy jaki majster sie za niego zabierze ;o)

Amen ;o)
Obrazek
Dorotka

Postprzez Dorotka » sobota, 13 września 2014, 21:08

No dobra... Trochę mnie znudziło to pozycjonowanie i naszła mnie chęć trochę poskrobać. Okazja się nadarzyła, bo na jednym z boków Kota ktoś o czymś zapomniał. W pierwszym odruchu sięgnąłem po blachy Eduarda, ale jak to mówi jeden z naszych forumowych kolegów i on postanowił utrudnić życie modelarzom :mrgreen: Aż dziwne że ten szczegół umknął uwadze i Hase i Eduarda... (w HB a jakże jest). Chodzi o przetłoczenie blachy przy tylnym stopniu...

Obrazek

Jak mówię małe to nie jest:

Obrazek

Problem to złapanie krzywizny na dole, która odpowiada podziałowi blach i linii prostej z pierwszym stopniem.

Obrazek

Na razie plastik jest trochę gruby, ale cieniować go będą po przyklejeniu do kadłuba (czyli za jakiś czas)... Obawiam się, że gdybym zrobił go cienkim teraz to przy przyklejaniu zwyczajnie by się rozpuścił albo zwinął... Tak więc wędruje do magazynu części...

Pozdrawiam
Obrazek
Dorotka

Postprzez rotpol13 » sobota, 13 września 2014, 21:17

Będzie samo przeddziurze dziury, czy zadziurze dziury też wyskrobiesz :mrgreen:

PS. Tak na serio, podoba mi się podejście do tematu i życzę powodzenia w dziubaninie :)
Pozdrawiam,
Kamil
rotpol13

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat