F-14D \\ Hasegawa + Hobby Boss \\ 1:48

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: F-14D \\ Hasegawa + Hobby Boss \\ 1:48

Postprzez Dorotka » wtorek, 16 września 2014, 22:21

rotpol13 napisał(a):Świetnie Ci to idzie! Efekt końcowy będzie rewelacyjny :mrgreen:

Patrzymy Obrazek

Mówi się, cytując klasyka: "W pytę" :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Skończyć nie mogę :)
Obrazek
Dorotka

Reklama

modele polskich samolotów

Postprzez rotpol13 » wtorek, 16 września 2014, 22:26

Dorotka napisał(a):Mówi się, cytując klasyka: "W pytę" :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Cytując klasyka mówi się: ''Geba mi się śmieje do tego modelu. Znaczy się jest dobrze!'' :mrgreen:
Pozdrawiam,
Kamil
rotpol13

Postprzez Dorotka » wtorek, 16 września 2014, 22:29

rotpol13 napisał(a):
Dorotka napisał(a):Mówi się, cytując klasyka: "W pytę" :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Cytując klasyka mówi się: ''Geba mi się śmieje do tego modelu. Znaczy się jest dobrze!'' :mrgreen:

Sorry, nie wiedziałem :oops:
Obrazek
Dorotka

Postprzez Dorotka » środa, 17 września 2014, 10:53

:)

Bladym świtem Mariusz Witkowski napisał mi na Modelworku, że jest błąd w pozycji kabiny RIO. Jej tylna ściana jest jednocześnie przednią ścianą przedziału awioniki, a u mnie jest „cofnięcie”*. Oczywiście miał absolutną rację. Po zmianie, sprowadzającej się do ścierania żywicy, przesunięcia jej do przodu i przycięciu długości ścianek w kabinie pilota, zaczęło to lepiej wyglądać, szczególnie jeżeli chodzi o odstęp między kabinami i możliwości montażu osłony dechy RIO (Punkt "A" tam gdzie było, punkt "B" tam gdzie teraz jest). Czyli idziemy do przodu…

* Popatrzyłem trochę po relacjach i ten błąd jest chyba we wszystkich 1:48.

Fotka 8. Pasowanie tylnej części kabiny.

Obrazek
Obrazek
Dorotka

Postprzez Dorotka » środa, 17 września 2014, 12:05

Jeżeli ktoś wpadłby na pomysł pożenienia ze sobą, rzekomo lepszych skrzydeł od HB (piszę rzekomo, bo sam tego nie sprawdzałem, słyszałem jedynie o takich opiniach) z kadłubem Hase to we wstępnej przymiarce wygląda na to, że się da, choć zdecydowanie lepiej wygląda to w wariancie kiedy są rozłożone… Błąd zestawowy obecny chyba u wszystkich producentów, polegający na „dziurze” w miejscu „łączenia się” części ruchomej z kadłubem (zdjęcie 9) nie ginie (przez chwilę się łudziłem) i trzeba go korygować.

Fotka 9. Przykład błędu zestawowego w miejscu „łączenia się” płata i kadłuba.

Obrazek

Fotka 10. Skrzydła HB w kadłubie Hase.

Obrazek
Obrazek
Dorotka

Postprzez potez » środa, 17 września 2014, 14:15

Dorotka napisał(a)::)

Jeżeli ktoś wpadłby na pomysł pożenienia ze sobą, rzekomo lepszych skrzydeł od HB (piszę rzekomo, bo sam tego nie sprawdzałem, słyszałem jedynie o takich opiniach) z kadłubem Hase to we wstępnej przymiarce wygląda na to, że się da, choć zdecydowanie lepiej wygląda to w wariancie kiedy są rozłożone…

One właśnie sa lepsze wtedy kiefdy sa rozłożone :mrgreen:
Ron, rób, kibicuję, jak dojdę do swojego to będę miał tutorial po prostu 8-)
tak, jestem #ponurymodelaż
potez

Postprzez Dorotka » środa, 17 września 2014, 14:31

Ja jako następną biorę F-16 CJ ...

Obrazek
Dorotka

Postprzez GUDMUNDUR » środa, 17 września 2014, 20:35

potez napisał(a):One właśnie sa lepsze wtedy kiefdy sa rozłożone
Dorotka napisał(a):Błąd zestawowy obecny chyba u wszystkich producentów, polegający na „dziurze” w miejscu „łączenia się” części ruchomej z kadłubem (zdjęcie 9) nie ginie (przez chwilę się łudziłem) i trzeba go korygować.

Dociekliwie drążysz temat :) . Gdyby iść tą drogą (podoba mi się) to możesz zrobić tylko złożone skrzydła . Przy rozłożonych zostanie nie "nadęta" poduszka za skrzydłem . Chyba że weźmiesz pod uwagę i ją "nadmuchasz" , wtedy nie będzie także z tyłu szpary .
Będzie wtedy w jednym stylu . Wniosek dla mnie : będę musiał kupić minimum dwa modele :shock: :mrgreen: .
GUDMUNDUR

Postprzez Dorotka » środa, 17 września 2014, 20:56

GUDMUNDUR napisał(a):
potez napisał(a):One właśnie sa lepsze wtedy kiefdy sa rozłożone
Dorotka napisał(a): :mrgreen: :mrgreen: Błąd zestawowy obecny chyba u wszystkich producentów, polegający na „dziurze” w miejscu „łączenia się” części ruchomej z kadłubem (zdjęcie 9) nie ginie (przez chwilę się łudziłem) i trzeba go korygować.

Dociekliwie drążysz temat :) . Gdyby iść tą drogą (podoba mi się) to możesz zrobić tylko złożone skrzydła . Przy rozłożonych zostanie nie "nadęta" poduszka za skrzydłem . Chyba że weźmiesz pod uwagę i ją "nadmuchasz" , wtedy nie będzie także z tyłu szpary .
Będzie wtedy w jednym stylu . Wniosek dla mnie : będę musiał kupić minimum dwa modele :shock: :mrgreen: .

Robię z otwartymi... Wiem, że będę musiał dmuchać :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

P.S. Fajnie, że Ci się podoba.
Obrazek
Dorotka

Postprzez GUDMUNDUR » środa, 17 września 2014, 21:18

Dorotka napisał(a):P.S. Fajnie, że Ci się podoba.

No masz 8-) , zwątpienie osłabia . Samolot mi się bardzo podoba . Twoja praca też jest nie PZP . Napatrzyłem się na Top Gun'a potem na Youtube z filmikami o F-14 :shock: . Teraz każdy model tego samolotu jest ciekawy . Zwłaszcza , że to już historia . Jestem fanem SF a F-14 jest konstrukcją nadprzeciętną ze względu na kształty 8-) i w ogóle. Kluby tego samolotu świadczą o tym dobitnie .
P.S. SF - science fiction ;o) .
GUDMUNDUR

Postprzez Dorotka » środa, 17 września 2014, 22:00

GUDMUNDUR napisał(a):P.S. SF - science fiction ;o) .

Kurcze..., przez chwilę się zastanawiałem :lol: :lol: :lol:

Chciałem dziś ostatecznie rozstać się z górnymi listwami Eduarda, ale po tych wszystkich zmianach powiedziałem sobie, a co tam pozaginam (nie obrabiałem i nie przykładałem się zbytnio) i zobaczę, czy może nie pasują przypadkiem… No i okazuje się, że jakimś cudem pasują (tylko, że trzeba pamiętać, że wcześniej odciąłem same listwy od tylnej części). Gdyby nie te fatalne wyglądające wózki… Teraz są dwie możliwości… Pierwsza: blachy Dream Modelu też będą pasować i da się je tu „położyć”. Druga: trzeba będzie rzeźbić od podstaw listwy… No chyba że jeszcze sprawdzę tego stareńkiego Verlindena….

Pozdrawiam

Jeszcze dwa pytania, jedno stare, drugie nowe:

1. Czy ktoś z Szanownych Panów używał specyfików firmy True-Earth?
2. Jakie proporcje rozcieńczalnika (Leveling) do podkładu Gunze (tego na żywice) – 1 do 1; 1 do 2; jeszcze inny?

Fotka 11-12. Cięty Eduard na ciętym Airesie w nie ciętej Hasegawie :).

Obrazek

Obrazek
Obrazek
Dorotka

Postprzez rotpol13 » środa, 17 września 2014, 22:23

To chyba będzie pierwszy model który powiększony 48 razy - poleci :mrgreen:

PS. Skrót SF może mieć inne znaczenie :mrgreen: Tylko kto chciałby dożywotniego bana na forum :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Pozdrawiam,
Kamil
rotpol13

Postprzez potez » środa, 17 września 2014, 22:38

Ja rozcieńczam 1:3 czasami nawet mocniej, bo on gęsty jest i mocno zatyka cieńką dyszę jak za gęsty jest. Ale jak go wale na zewnatrz to często z pychy w sprayu 8-)
tak, jestem #ponurymodelaż
potez

Postprzez Dorotka » czwartek, 18 września 2014, 04:53

rotpol13 napisał(a):To chyba będzie pierwszy model który powiększony 48 razy - poleci :mrgreen:

:lol:

I ja i Ty doskonale wiemy gdzie on może polecieć... I, że będzie to lot na dopalaczu w jedną stronę.... Ale na razie model daję frajdę i niezłą zabawę :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

potez napisał(a):Ja rozcieńczam 1:3 czasami nawet mocniej, bo on gęsty jest i mocno zatyka cieńką dyszę jak za gęsty jest. Ale jak go wale na zewnatrz to często z pychy w sprayu 8-)

Cienką tzn. jaką? Dla mnie cienka to 0.15 ale podkład kładłem zawsze z 0.4. Swoją drogą zastanawiam się jaka jest różnica w składzie tego zwykłego podkładu i podkładu na żywicę?

Pozdrawiam
Obrazek
Dorotka

Postprzez Marcin Witkowski » czwartek, 18 września 2014, 06:03

Podrzucam kolejne zdjęcia w temacie tylnej ścianki kabiny RIO

Obrazek

Obrazek
Marcin Witkowski

Poprzednia stronaNastępna strona