F6F Hellcat 1/72

Właśnie skończyłeś model, chciałbyś go zaprezentować - poddaj go tutaj surowej krytyce Użytkowników.

Re: F6F Hellcat 1/72

Postprzez greatgonzo » niedziela, 19 października 2014, 13:19

Jeśli mogę coś doradzić to w przyszłości zwróć większą uwagę na geometrię. Samolot ma przekoszony silnik (albo resztę, jeżeli silnik jest OK) i jest to błąd z gatunku dyskwalifikujących. Takie sprawy trzeba jakoś maskować, jeżeli nie udało się zrobić prosto.
Im większe zdetalowanie tym bardziej rażą niedoróbki i błędy szczegółów. Tak to już jest i nawet przy mojej wątpliwej wiedzy o F6F kilka rzeczy rzuca się w oczy. Kwestia założeń i ich realizacji, więc rzecz jest po Twojej stronie.
Ale to zdjęcie wg którego robiłeś chętnie zobaczę, bo wprawdzie pamiętam tylko jedną fotę 40 z Yorktowna, ale żadnej z VF-1 i w ogóle F6F z takim śmigłem. Taką ciekawostkę chętnie zobaczę.

Trochę szkoda, że nie złożyłeś lewego skrzydła. Pozostałyby widoczne oznaczenia jednostki pod kabiną.

Fajna, ambitna budowa.
greatgonzo

Reklama

Postprzez Ajdacho » niedziela, 19 października 2014, 17:56

greatgonzo napisał(a):Jeśli mogę coś doradzić to w przyszłości zwróć większą uwagę na geometrię. Samolot ma przekoszony silnik (albo resztę, jeżeli silnik jest OK) i jest to błąd z gatunku dyskwalifikujących. Takie sprawy trzeba jakoś maskować, jeżeli nie udało się zrobić prosto.
Im większe zdetalowanie tym bardziej rażą niedoróbki i błędy szczegółów. Tak to już jest i nawet przy mojej wątpliwej wiedzy o F6F kilka rzeczy rzuca się w oczy. Kwestia założeń i ich realizacji, więc rzecz jest po Twojej stronie.
Ale to zdjęcie wg którego robiłeś chętnie zobaczę, bo wprawdzie pamiętam tylko jedną fotę 40 z Yorktowna, ale żadnej z VF-1 i w ogóle F6F z takim śmigłem. Taką ciekawostkę chętnie zobaczę.

Trochę szkoda, że nie złożyłeś lewego skrzydła. Pozostałyby widoczne oznaczenia jednostki pod kabiną.

Fajna, ambitna budowa.

Hej.

Pewnie chodzi Ci o zadarty silnik?
To tylko złudzenie zdjęcia - też mi się dziwie to ogląda ;o)

Polecam piękną książkę do Hellcata - The Maru Mechanic, dużo to wyjaśni ;o)

Robiłem na podstawie tego co miałem i jak umiałem - trzeba też pamiętać, że zdjęcie zawsze pokaże wszystko, ale również załamie obraz :lol:

Co do złożenia skrzydła - podoba mi się złożone tylko jedno :mrgreen:

pzdr
Z pasją przez życie!

http://www.herculesiii.poznan.pl/
Ajdacho

Postprzez greatgonzo » niedziela, 19 października 2014, 21:24

Cóż, Ty widzisz model, ja zdjęcie. Moim zdaniem silnik jest wyraźnie przesunięty, niekoniecznie zadarty. Albo obudowa opuszczona/zniekształcona. Ale jak dla mnie w porządku, nie trzeba niczego udowadniać.

Też mówiłem o jednym złożonym skrzydle.

Dzięki za sugestię, niestety sto kilkadziesiąt złotych za książkę, żeby zobaczyć jedno zdjęcie to dla mnie za drogo.
greatgonzo

Postprzez Ajdacho » poniedziałek, 20 października 2014, 17:00

Postaram się zeskanować i wrzucić link do foto. Fajna baza rysunków i kilka zdjęć i genialny plan.

Może w weekend się uda to dorzucę jeszcze z Maru P-47 ( widziałem, że robiłeś, Corsaira i kilka innych "pacyfików")

:)
Z pasją przez życie!

http://www.herculesiii.poznan.pl/
Ajdacho

Postprzez greatgonzo » poniedziałek, 20 października 2014, 18:20

Wiesz co, my to chyba na innych falach nadajemy, więc ja się raczej chyłkiem wycofam. Tym niemniej, jeśli podzielisz się zdjęciami, pokazującymi K40 z tymi wszystkimi przeróbkami i odstępstwami od standardowej konstrukcji F6F, które pojawiły się w Twoim modelu, to zapewniam, że zapoznam się z nimi z ogromnym zainteresowaniem i szczerą wdzięcznością.
greatgonzo

Postprzez Aleksander » poniedziałek, 20 października 2014, 18:51

Trochę się przy nim napracowałeś! ;o)
Wygląda bardzo fajnie, zwłaszcza malowanie i to mocowanie do pokładu. Zdecydowanie można go pomylić z większą skalą (nie wiem, czy dobrze zabrzmiało, ale przy tej ilości detali, to miał być komplement ;o) )
Aha - mnie ramka nie przeszkadza, nie zwracam uwagi na rzeczy, które nie dotyczą bezpośrednio modelu.
Obrazek
ObrazekObrazekObrazek Obrazek Obrazek

Aleksander Górski
..."be yourself, no matter what they say"...
Aleksander

Animal Planet

Postprzez Voltan » wtorek, 21 października 2014, 20:20

Podoba się! Nie znam konstrukcji, ale detal budzi szacunek. Ramka - cóż koledzy już napisali.
Voltan

Poprzednia strona

Powrót do Lotnictwo - galeria ukończonych modeli