Heluan HA-300, Classic Plane Resin, skala 1:72

Właśnie skończyłeś model, chciałbyś go zaprezentować - poddaj go tutaj surowej krytyce Użytkowników.

Re: Heluan HA-300, Classic Plane Resin, skala 1:72

Postprzez Adam » piątek, 17 października 2014, 09:03

Piękny model, podziwiam włożony wkład pracy, aby doprowadzić do takiego wyglądu.
Gdzieś na dnie mojej pamięci był ten samolot, chyba znalazł się tam dzięki książeczce pana Andrzeja Glassa, ale tego dokładnie już nie pamiętam. :(

Adam.
Obrazek
Adam

Reklama

Postprzez donalyah00 » piątek, 17 października 2014, 13:30

Kolejna niezła ciekawostka! Szczere gratulacje za walkę ze spienioną żywicą - bąbelki powietrza są wręcz nieocenionym generatorem "mięsa" podczas szlifowania... NMF doskonale podkreśla ilość włożonej pracy w wykończenie powierzchni.

piotr dmitruk napisał(a):W tym modelu postanowiłem zaeksperymentować z odmiennym sposobem wykonania luków inspekcyjnych. Pomalowałem folię Oracal na różne odcienie metaliczne i w niej wycinałem kształty luków (okrągłe wybijakami, bardziej skomplikowane cienkim i ostrym skalpelem nr 11), dobierałem odpowiednio kontrastujące odcienie według fotografii i wycięte fragmenty przyklejałem na model. Ten sposób, zwłaszcza po zastosowaniu washa, pozwala na dodanie miniaturze nieco przestrzenności, ale chyba jednak lepiej sprawdzi się na powierzchniach pokrytych kamuflażem.

Bardzo ciekawy pomysł ale trochę widać grubość folii. Może warto zastąpić Oracal bezbarwną kalkomanią? Metaliki z reguły są dobrze kryjące - nie powinno być problemu z przeświecaniem.

piotr dmitruk napisał(a):Obrazek

Na tej fotce Heluan wygląda nieco jak Mirage 2000. ;o)

piotr dmitruk napisał(a):Obrazek

Piękne ujęcie! Dobrze widać szereg drobiazgów urozmaicających model i nadających mu sporo życia.
Pozdrawiam, Marek
--
La tête américaine.
donalyah00

Postprzez Ajdacho » sobota, 18 października 2014, 19:20

Ładny i czysty model.

Choć antena grzbietowa (jej podstawa) nie jest dobrze spasowana i kuje w oko ;o)

Model b. ładny choć widać kilka mniejszych i większych błędów :)

Wkład pracy - podziw :!:
Z pasją przez życie!

http://www.herculesiii.poznan.pl/
Ajdacho

Postprzez piotr dmitruk » niedziela, 19 października 2014, 23:09

Ajdacho napisał(a):Choć antena grzbietowa (jej podstawa) nie jest dobrze spasowana i kuje w oko ;o)

To prawda, przygotowałem ją odpowiednio, a przykleiłem odwrotnie, w realu nie byłem w stanie dostrzec pomyłki.
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Postprzez Ajdacho » poniedziałek, 20 października 2014, 16:57

piotr dmitruk napisał(a):
Ajdacho napisał(a):Choć antena grzbietowa (jej podstawa) nie jest dobrze spasowana i kuje w oko ;o)

To prawda, przygotowałem ją odpowiednio, a przykleiłem odwrotnie, w realu nie byłem w stanie dostrzec pomyłki.

Dlatego powtarzam jak mantrę - Makro i duże zbliżenie wrogiem modelarza :mrgreen:

A ten się nie myli, kto nic nie robi ;o)
Z pasją przez życie!

http://www.herculesiii.poznan.pl/
Ajdacho

Poprzednia strona

Powrót do Lotnictwo - galeria ukończonych modeli