Spitfire Mk XVI LF E / Heller+scratch/ 1:72

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: Spitfire Mk XVI LF E / Heller+scratch/ 1:72

Postprzez Marcin Witkowski » środa, 4 czerwca 2014, 06:54

Dzięki za opinie Panowie!

Tymczasem zbierałem się, zbierałem i wreszcie udało mi się kilka zdjęć normalnym aparatem zrobić. Kolumna drążka na początek. Zrobiłem ją od nowa. Poprzednia była zbyt ułomna. Ta ma jakieś 16 części. Spust, dźwignię hamulca, przewody, etc. Dojdzie chyba jeszcze jeden kabel od dźwigienki hamulca.
Obrazek
Obrazek

A teraz drążek z dodatkiem pilota ;)
Obrazek
Obrazek
Obrazek

I na koniec zdjęcie obrazujące jego "wielkość" :)
Obrazek

Figurka, jeśli dobrze policzyłem ma łącznie 37 elementów.
Dodam, że nad butami nie skupiałem się wcale, po za ich pomalowaniem by w galerii nie odstawały od reszty strasząc surowością. Miały być odcięte w ogóle, ale że figurka wchodzi w całości do modelu, więc obeszło się bez amputacji. Po "instalacji" pilota, będą niewidoczne. Podobnie jak przyklejone na stałe i później nieco przycięte oparcie fotela pilota. Będzie ledwo widać tylko górą krawędź.

W międzyczasie poskładałem trawionki wyrzutników bomb. Później dołożyłem owiewki wykonane z masy szpachlowej. W odwróconym spodem do góry elemencie widać, że na ramionach stabilizujących bombę są małe strzemionka. Będą do nich przymocowane rozpórki, które łączą je z powierzchnią skrzydła. Ale te zrobię dopiero po zamontowaniu do modelu.
Obrazek
Obrazek

A tak to ma leżeć (wisieć pod) na skrzydłach.
Obrazek

A na koniec dziś owiewka. Przykleiłem na razie dwie główne części ramy zewnętrznej i częściowo także końcówkę. Na zdjęciu widać też główną ramę wewnętrzną i wręgę przy końcówce. Ta najcieńsza ramka będzie na przedniej krawędzi owiewki.
Obrazek
Marcin Witkowski

Reklama

Postprzez GUDMUNDUR » poniedziałek, 9 czerwca 2014, 01:03

Może głupie pytanie , ale jak Ty przyklejasz takie maciupkie części . " Normalna " kropla kleju jest czasem większa od niejednej części .
GUDMUNDUR

Postprzez Marcin Witkowski » poniedziałek, 9 czerwca 2014, 04:46

Pytanie wcale nie jest głupie.
Często, w przypadku takich elemencików, jak na przykład sprzączki paska gogli kleję używając lakieru bezbarwnego. Czasami, tak było np. z szybkami w wiatrochronie używam... żywicy. Najczęściej jednak ostrożnie aplikowanego CA.
Marcin Witkowski

Postprzez GUDMUNDUR » poniedziałek, 9 czerwca 2014, 14:22

No tak , ja sam kleje czasem na lakier ( kabinki itp) . Jest to klej typu - pojawia się i znika :) . Ale mimo to podziwiam . Po avatarze widzę , że jesteś młody , oczy masz zdrowe . Ja na przykład teraz nie widzę dobrze liter na klawiaturze :roll: . Więc pozostaje mi tylko kibicować Tobie :D . Pozdrawiam .
GUDMUNDUR

Postprzez Marcin Witkowski » wtorek, 28 października 2014, 11:00

Od kilku miesięcy jestem wyautowany z modelowania, ale uznałem w sobotę, że skoro dają nam godzinę za free, to dołożę ze dwie, a wyszło z tego cztery. W tym czasie udało mi się posprzątać warsztat :P , a z igły lekarskiej fi 1,2mm zrobić goleń podwozia ogonowego. Wykonałem też widelec kółka ogonowego. Samo kółeczko wytoczyłem wcześniej, przy poprzednim okienku modelarskim. Mała rzecz, ale przy totalnym braku czasu, bardzo mnie cieszy...

Obrazek
Marcin Witkowski

Postprzez Dorotka » wtorek, 28 października 2014, 11:44

Marcin!

Wziąłbyś jakąś żywicę (najlepiej od razu z wnęką) i przestałbyś ludzi deprymować. Super robota! Jeszcze 3 lata i Spitek będzie jak malowanie!

Pozdrawiam
:)
Skończyć nie mogę :)
Obrazek
Dorotka

Postprzez Marcin Witkowski » wtorek, 28 października 2014, 12:40

Boisz się, że nie doczekasz? ;)
Marcin Witkowski

Postprzez potez » wtorek, 28 października 2014, 12:57

Marcin a tak z innej beczki co z ta twoją 14tką, którą z aluminium częściowo strugałeś tak z 10lat temu? Żyje jeszce czy juz została "oblatana"?
tak, jestem #ponurymodelaż
potez

Postprzez Marcin Witkowski » wtorek, 28 października 2014, 13:17

Zarzuciłem, bo uznałem, że ten model powinien powstać w mniejszej skali. Po zakończeniu Spitfire i innego prostego projektu zaczynam z F-14 w 48mce. Na 90% od podstaw.
Ostatnio edytowano wtorek, 28 października 2014, 16:44 przez Marcin Witkowski, łącznie edytowano 1 raz
Marcin Witkowski

Postprzez waran » wtorek, 28 października 2014, 15:59

Po zakończeniu Spitfire, Marcinie zważ na mój wiek i serce :)
Szmatopłaty ponad wszystko.
waran

Postprzez Nacktgeboren » wtorek, 28 października 2014, 17:18

Igłę szlifowałeś do odpowiedniej średnicy? Ile zostało z tego 1,2 mm? Bo tak po zdjęciu sądząc to zszedłeś poniżej 1 mm. Wygląda to niesamowicie, ale zastanawiam się czy przy takim zeszlifowaniu igle zostały jeszcze jakieś ścianki czy tylko sam kolor :)
Zło zawsze zwycięża, bo dobro jest głupie.
http://grim-jester.deviantart.com/
Nacktgeboren

Postprzez Marcin Witkowski » wtorek, 28 października 2014, 17:38

Mieciu, Ty się dobrze odżywiasz, spokojny o Ciebie jestem ;)

Ernest, igłę - co zapomniałem napisać, zgniotłem/spłaszczyłem w imadle. Mam w związku z tym lekki rowek przez środek goleni. Pomogłoby pewnie wyżarzenie igły, ale to akurat odpuściłem. Zaszpachluję. Zagniatając umieściłem w igle stalowy drucik z linki hamulcowej. Mógłby służyć jako sworzeń, na którym widelec się obraca, ale w tym modelu będzie na stałe.
Marcin Witkowski

Postprzez leonn » czwartek, 13 listopada 2014, 12:12

witam.jakieś postępy?po dyskusji o wytrawianiu prześledziłem Twoj wątek jeszcze raz i muszę przyznać ze to kawał(choć malutki) porządnego modelarstwa.detale powalają...już nie moge doczekać się finału bo myślę o tym zaplanowanym Tomcatcie...tam dopiero będziesz mógł się wyszaleć...a my będdziemy mieli co oglądać i Dorotce było by raźniej... :mrgreen:
pozdrawiam i trzymam kciuki za nadmiar czasu na hobby
leonn

Postprzez Dorotka » czwartek, 13 listopada 2014, 15:03

leonn napisał(a):a my będdziemy mieli co oglądać i Dorotce było by raźniej... :mrgreen:

He, he, he... Dorotka nawet nie aspiruje do poziomu wykonania F-14 przez Marcina. Dorotka jest już stara i jej się aż tak nie chce*.... :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

* Czytać Dorotka tak "nie umi" :)
Skończyć nie mogę :)
Obrazek
Dorotka

Postprzez Marcin Witkowski » czwartek, 13 listopada 2014, 18:32

Odkopaliście mój wątek, więc wykorzystam okazję by zapytać jak się zapatrujecie na sens nitowania. Model jest jak wiadomo w 72jce. Pierwowzór był nitowany na gładko, co w 1:1 oczywiście jest widoczne.

Spreparowałem sobie coś takiego:
Obrazek

Jedno kółko na kadłub, a drugie na skrzydła, gdzie nity były gęściej.
Marcin Witkowski

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat