TS 11! 1/72

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: TS 11! 1/72

Postprzez Dorotka » środa, 29 października 2014, 11:20

Trzeba się cieszyć! Idą młodzi!
Skończyć nie mogę :)
Obrazek
Dorotka

Reklama

Postprzez Adam » środa, 29 października 2014, 11:28

ZACZNIJ WAŚĆ NERWÓW OSZCZĘDŹ :P

Adam.
Obrazek
Adam

Postprzez fragles » środa, 29 października 2014, 11:52

Dorotka napisał(a):
fragles napisał(a):
Dorotka napisał(a): Tak lutownica i śrubokręt to drogie rzeczy są... Koledzy zwyczajnie zazdroszczą i modelu i warsztatu...

Nie pozdrawiam
:)

A ja mam trzy lutownice elektryczne i trzy lutownice gazowe na płomień. I niczego nie muszę zazdrościć, tak że nie rozumiem szyderstwa koleżanki.

To, że Kolega nie rozumie zupełnie mi nie przeszkadza... Będzie musiał Kolega jakoś uporać się z tą traumą...

;o)

Aaa..., to wobec tego wycofuję swój wpis o posiadaniu sześciu lutownic, w tym trzech gazowych.

Zupełnie przy okazji przedmiotu tego wątku zapytam Kolegów i ew. Koleżanek. Otóż mam jeszcze w stanie zapakowanym model samolotu TS-11 Iskra w skali 1/72 z firmy ZTS i, również jeszcze nie rozpakowany, model tego samego samolotu z firmy Mistercraft. Czy mógłbym liczyć na opinię/informację tych, którzy coś wiedzą konkretnego, który z tych modeli jest lepszy?
Po prostu nie wiem w co lepiej zainwestować dla zgromadzenia kolekcji.
Franciszek Gleszyński - fra-gles
fragles

Postprzez potez » środa, 29 października 2014, 12:08

O wartości stanowi przede wszystkim czy zafoliowany i w jakim stanie jest folia :!:
tak, jestem #ponurymodelaż
potez

Postprzez Dorotka » środa, 29 października 2014, 12:15

fragles napisał(a): Zupełnie przy okazji przedmiotu tego wątku zapytam Kolegów i ew. Koleżanek. Otóż mam jeszcze w stanie zapakowanym model samolotu TS-11 Iskra w skali 1/72 z firmy ZTS i, również jeszcze nie rozpakowany, model tego samego samolotu z firmy Mistercraft. Czy mógłbym liczyć na opinię/informację tych, którzy coś wiedzą konkretnego, który z tych modeli jest lepszy?
Po prostu nie wiem w co lepiej zainwestować dla zgromadzenia kolekcji.

Lepszym modelem jest zawsze ten, do którego można dokupić więcej dodatków z metalu lub żywicy i zamieścić informację na Forum o ich zakupieniu.

Obrazek
Dorotka

Postprzez fragles » środa, 29 października 2014, 12:20

potez napisał(a):O wartości stanowi przede wszystkim czy zafoliowany i w jakim stanie jest folia :!:

To wiadomo!
Ale jakaś wiedza porównawcza na temat składalności, jakości odwzorowania szczegółów, leżenia w planach itp.?

Dorotka napisał(a):Lepszym modelem jest zawsze ten, do którego można dokupić więcej dodatków z metalu lub żywicy i zamieścić informację na Forum o ich zakupieniu.

A czy są jakieś dedykowane dodatki do Iskry z ZTS-a lub do tej drugiej Iskry z Misterkrafta?
fragles

Postprzez merlin_PL » środa, 29 października 2014, 12:23

Co więcej tak zakupione dodatki pozwalają zamaskować chociazby brak umiejętnosci modelarza w opanowaniu podstawowych procesw technologicznych takich jak ( szpachlowanie , szlifowanie ) . Potem wystarczy zrobić zdjęcia z odpowiednio dużej odległości i nic nie będzie widać.

Inna sprawa , że taki model jak Iskra to wielkie wyzwanie dla modelarza , ale i zaszczytny obowiazek też i tu myslę oczekiwania w stosunku do kolegi Drunkmastera będą odpowiednio większe . Liczę na co najmniej na 20 stron relacji z samego sklejenia połówek kadłuba i wydajność z hektara powyżej 6 postów na dzień :mrgreen:
Robią się różne rzeczy
merlin_PL

Postprzez potez » środa, 29 października 2014, 12:25

Fragles, koledzy juz ci tyle razy linkowali aTy ciągle pytasz o to samo!!!!
Ile razy można???
Masz po raz ostatni od wróżki zębuszki:
http://www.scalemates.com/search-solr.php?fkSECTION%5B%5D=All&q=1%3A72+ts-11+iskra*
potez

Postprzez rotpol13 » środa, 29 października 2014, 12:37

fragles napisał(a):
A czy są jakieś dedykowane dodatki do Iskry z ZTS-a lub do tej drugiej Iskry z Misterkrafta?

Jest dedykowana chemia modelarska :)
Obrazek
Pozdrawiam,
Kamil
rotpol13

Postprzez Soris000 » środa, 29 października 2014, 12:41

Z dodatków waloryzacyjnych najważniejszy jest ten:
Obrazek
Soris000

Postprzez fragles » środa, 29 października 2014, 12:58

potez napisał(a):Masz po raz ostatni od wróżki zębuszki:
http://www.scalemates.com/search-solr.php?fkSECTION%5B%5D=All&q=1%3A72+ts-11+iskra*

Niestety, pod tym linkiem nie ma żadnych dodatków ani do modelu z ZTS-a, ani do Misterkrafta. Są do MasterCraft, ale takiego modelu nie mam. Będę musiał się za nim rozejrzeć.
Dziękuję za nakierowanie.

rotpol13 napisał(a):Jest dedykowana chemia modelarska :)
Obrazek

Taki mały bączek???! Chamstwo!
:?
fragles

Postprzez Dorotka » środa, 29 października 2014, 13:18

fragles napisał(a): Niestety, pod tym linkiem nie ma żadnych dodatków ani do modelu z ZTS-a, ani do Misterkrafta. Są do MasterCraft, ale takiego modelu nie mam. Będę musiał się za nim rozejrzeć.
Dziękuję za nakierowanie.

Ha!

I co? Kolega przytarł noska Kolegom Dżihadzistom!?

Obrazek
Dorotka

Postprzez potez » środa, 29 października 2014, 14:04

Straszne straszne, nie doczytałem, nie zagłębiłem sie temat, już mi tylko koszula pokutna tudzież włosienica i dyscyplina pozostała :cry:
Ale Kamil tez wprowadza w błąd :twisted: , jest wersja chemii modelarskiej specjalnie dla szkoły toruńskiej - z czarną etykietką:
Obrazek
jesli działa na tej samej zasadzie co levelling thinner to znaczy, że dobry zakup bo dłużej trzyma 8-)
Czy ktoś z obecnych na forum juz ma ten specyfik u siebie i go próbował? Zaznaczam, że potrzebuję jednak opinii ludzi z naszego forum, jeśli są tacy którzy mają tę wiedzę. ;o)
potez

Postprzez Drunkmaster » środa, 29 października 2014, 14:43

Widzę że humor dopisuje, A SZKODA bo merytorycznie to tu wszystko leży. Żadnych informacji o czujnikach i podwieszeniach-coraz bardziej pcha mnie na niezbadane wody postnuklearyzmu

Niestety nie odpowiem po kolei na pytania, bo za dużo ich padło. Co do lutownicy i śrubokręta to nie będę ich używał do budowy, miały imitować dodatki modelarskie i potęgować wrażenie rozbudowanej konfiguracji waloryzacyjnej. Kalkomanii nie przykręcam, nie lutuje i nie przybijam a takie uwagi uważam za mocno ironiczne, tym bardziej że każdy z Was wie że kalkomanie najlepiej siadają na occie :shock:

Planów nie posiadam niestety, choć szukam. Aktualnie dysponuję tylko zdjęciem z pikniku lotniczego w Jęczydołach.

Wracając do modelu, bo przypominam że to nie miejsce na czcze pogadanki typu pytanie na śniadanie. Musze przyznać że spodziewałem się lepszego modelu jak za taką cenę, dobrze że nie inwestowałem w żywice, bo na pewno by nie pasowała.

Dziś doszła do mnie koperta z Australii (tam zamawiam ze względu na tańszą wysyłkę) ze specjalistyczną żyletką pocieniająco-tnącą.

Obrazek

Świetna sprawa, choć trochę kosztowna i zdaje sobie sprawę że zaawansowanie modelarza jak i koszty zakupu mogą nie być opłacalne dla wielu.

Poza tym po zjedzeniu pomidorowej -w przerwie- czekając na pulpeta zacząłem pierwsze etapy prac przy mojej iskrze.

Obrazek
Drunkmaster

Postprzez grzegorz75 » środa, 29 października 2014, 15:03

Znowu?
Możecie iść robić chlew gdzie indziej?
To już nawet śmieszne nie jest

Tak się zastanawiałem kiedy się Wam, inteligentne pytania z Iskrą skończą...żałosne

Nie wiem , skąd tyle ironii w stosunku do współmodelarzy marzycieli Iskier . Wypadałoby by mieć trochę szacunku do krUlowej samolotów .
Obrazek
grzegorz75

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat