Panzerkampfwagen II El Alamein - Tamiya 1:35

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Moderator: xenomorph

Re: Panzerkampfwagen II El Alamein - Tamiya 1:35

Postprzez Grazzi » poniedziałek, 27 października 2014, 12:31

No i nastała ta chwila kiedy mój PzKpfw II wpadł w me niesprawne ręce i mogłem się zabrać za prace :)

Niestety ja nie dorównam lepszym kolegom i nie zwalczę całego modelu w jeden wieczór. Poza tym weekend miałem dość burzliwy, także i czasu na sam model niewiele :) Ale udało się poskładać większa cześć modelu:
Obrazek
Obrazek
Obrazek

...i położyć podkład:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Grazzi

Reklama

Postprzez mcwaw » wtorek, 28 października 2014, 15:20

Fajnie, że prace postępują. Podkład położony ok /na moje oko :) /. Przed dalszą pracą warto trochę rozwiercić lufy działka i km-u, w ten sposób będą wyglądały trochę bardziej realistycznie. Można to zrobić używając wiertełek modelarskich /można kupować w komplecie z obsadką do wiercenia/, albo nawet igłami lekarskimi.
Co do dalszej pracy - dużo można się dowiedzieć z filmu instruktażowego wydanego przez firmę Vallejo - wpisz w Youtube "Vallejo DVD" to zapewne wyrzuci właściwy filmik. Będzie zapewne w kilku częściach - ja oglądam wersję podzieloną na 4 "party". Warto pooglądać.
Pozdrawiam i kibicuję !
P.S. Parę linijek niżej w dziale warsztatowym przedstawiam moje aktualne zmagania z Panzerjagerem z Dragona - zerknij, zawsze to lepiej uczyć się na cudzych błędach :)
Dziękuję wszystkim za oceny, podpowiedzi i wyjaśnienia !
mcwaw

Postprzez Grazzi » środa, 29 października 2014, 12:55

Dzieki za zainteresowanie :)
Oczywiście w wolnym czasie (a na szczęście mam go sporo w pracy) wygrzebuje możliwie dużo informacji z internetów i różnorakich instruktarzy na YT. Ostatnio wyszperałem całą serie SPIM, gdzie fajnie pokazują niektóre techniki w sposób zrozumiały dla żółtodzioba (np. co to jest preshading i jak cieniować kolory).
Znalazłem też te filmiki od Vallejo o których mowa. Chodzi dokładnie o Vallejo Acrylics Techniques (tutaj jest cz 1 jakby ktoś zabłądził aż do tego tematu- https://www.youtube.com/watch?v=2bUNxiI6Qxw). Na pewno go obejrzę, także dzięki za polecenie :)
Grazzi

Postprzez Grazzi » sobota, 1 listopada 2014, 21:38

No i nareszcie. Wykorzystałem dzień wolny i po spełnieniu należytych obowiązków nareszcie mogłem usiąść do modelu :)
Niestety prze humory aerografu nie wszystko wyszło tak jak planowałem, więc zapewne conajmniej cześc zabiegów powtórzę.

Ale jak na razie moja "dwójka" dostała preshading:
Obrazek
Obrazek

, a niedługo później kolorek bazowy:
Obrazek
Obrazek

Kółka malowałem od linijki ze wzorami kół- byłem sceptycznie nastawiony i przez to tym bardziej jestem w szoku jak prosty i skuteczny jest to sposób na czyste bandaże :D
NIe jestem pewien, czy mój dunkengelb wyszedł taki jak powinien, ale gdzieś wyczytałem, że jest to "żółć miejscami mająca aż zielone odcienie", więc i taki był plan. Udało się to osiągnąć głównie na kołach.
Tak czy inaczej- czekam na krytykę :)

A przy okazji- mam mały problem z farbą akrylową w aerografie. Używam (głównie) farb Model Air od Vallejo (dedykowane do aero). Czy ktoś, kto tez miał z nimi styczność może powiedzieć czy trzeba je jeszcze dodatkowo rozcieńczać (są dośc rzadkie) i jaki powinien być stosunek farby do retardera?

EDIT: w rzeczywistości kolor bazowy ma odrobinę inny odcień niż na zdjęciach. Wybacz jakośc fot- nie bardzo mam warunki do robienia porządnych fot modelu :)
Grazzi

Postprzez Vortighern » sobota, 1 listopada 2014, 23:18

Dunkelgelb?
W tytule masz "EL Alamein" O ile wiem to czołgi DAK były malowane czymś co się kojarzy z kolorem ciemno-piaskowym.
Vallejo Dark Sand na przykład.
Vortighern

Postprzez Grazzi » niedziela, 2 listopada 2014, 00:07

A nie tym przypadkiem jest dunkelgelb? :shock:
Wg mojej wiedzy o to właśnie chodzi. Zresztą jak wynika z tłumaczenia, dunkel- ciemny, gelb- żółty :)
Poprawcie jeśli się mylę.
Grazzi

Postprzez Akahoshi » wtorek, 4 listopada 2014, 12:33

http://www.flamesofwar.com/Default.aspx?tabid=110&art_id=454

Aczkolwiek odnoszę wrażenie, że u Ciebie trochę za zielony wyszedł.
Pozdrawiam
Artur
Akahoshi

Postprzez Vortighern » wtorek, 4 listopada 2014, 19:18

Ale autor tematu robi afrykański, pustynny kamuflaż, a nie Dunkelgelb. Toż to całkiem inne kolory są.
Vortighern

Postprzez Grazzi » wtorek, 4 listopada 2014, 22:46

Hmm...no bardzo prawdopodobne, że troszkę za ciemno to wyszło, jednak ten model jest na tyle niewielki, że przy moich znikomych jeszcze umiejętnościach obsługi aerografu, nawet na dyszy 0,2 trudno było zachować większe połacie jasnych powierzchni. Stąd wyszło to az tak ciemne.
Ale spokojnie- model w wolnej chwili dostanie jeszcze szybki postshading to go troszkę "rozjaśni i rozweseli" :)
Grazzi

Postprzez Grazzi » poniedziałek, 10 listopada 2014, 11:30

Prace postępują w ślimaczym tępie- model dostał cieniowanie, lakier i kalki. Aktualnie biedzę się nad detalami typu narzędzia i podnośnik (małe problemy z malowaniem "drewna"). Zdjęcia pokaże niebawem, jak tylko dotrze do mnie stół bezcieniowy i statyw do aparatu.

Mam do was jednak pytanie. W zestawie Tamiya są dołączone gąski gumowe, które, jak pisaliście, należy dodatkowo wcześniej rozciągnąć. Chciałbym zapytać, czy jest sens bawić się z tymi gąskami, czy też machnąć ręką i zamawiać gąski metalowe? (mimo, że nie planowałem waloryzacji pierwszego modelu :) ) A jeżeli jednak zostać przy gumowych, to jak je właściwie pomalować? Wiem, że podkłady i farby mają skłonność schodzić z nich całymi płatami, a nie chciałbym zobaczyć czegoś takiego w momencie zakładania ich na koła :) Ktoś coś?
Grazzi

Postprzez Rahim88 » poniedziałek, 10 listopada 2014, 12:00

Z tego co kojarzę to Dunkelgelb jest kolorem niemieckiej pancerki na froncie wschodnim od 1943r. DAK miało swój kolor: właśnie jasny piaskowy. Dunkelgelb można najbardziej przyrównać do koloru bardzo niedojrzałego banana ;)
Rahim88

Postprzez Grazzi » poniedziałek, 10 listopada 2014, 13:45

Gdzieś kiedyś wyczytałem, że "spory o odcienie kamuflaży broni pancernej są zazwyczaj nierozstrzygalne", z czym ja się osobiście zgodzę, gdyż warunki były różne i jeden Dunkelgelb był rozcieńczany benzyną, bo było jej pod dostatkiem, a drugiego rozcieńczano wodą lub nie rozcieńczano wcale, bo nie było czym. I tak też wyjdą nam 2-3 różnych kolorów i każdy na zdjęciu zostanie nazwany Dunkelgelb.
Ale dobrze- słyszałem, że swoje 5 pierwszych modeli należy spieprzyć, żeby wreszcie potrafić zrobić jeden idealny, a więc ten PzKpfw II zostanie policzony jako moja osobista porażka. MOże chociaż jego ofiara przyniesie jakikolwiek pożytek przyszłym modelom ;o)
Grazzi

Postprzez mcwaw » poniedziałek, 10 listopada 2014, 18:58

Zerknij na tę stronkę - przyda się na przyszłość: http://stugiii.com/germanvehiclecamouflage.html
Dziękuję wszystkim za oceny, podpowiedzi i wyjaśnienia !
mcwaw

Postprzez Grazzi » poniedziałek, 10 listopada 2014, 19:33

Dzięki, w przyszłości na pewno się przyda.

A może ktokolwiek dać znać co z tymi gąsienicami?
I dodatkowo chciałbym zapytać o bandaże kół- słyszałem że można je potraktować ołówkiem- ma to jakikolwiek sens? Bo jednak efekt ołówka daje raczej wrażenie startej do żywego stali, niż gumy.
Grazzi

Postprzez Vortighern » wtorek, 11 listopada 2014, 03:10

Stary zrozum 1 rzecz:
Tu nie chodzi o odcienie i warianty Dunkengelbu. Było ich kilka to fakt.
Tu chodzi o to, że pojazdy niemieckie walczące w Afryce nie były malowane DUNKENGELBEM bo takiego koloru jeszcze Niemcy nie używali ( na początku).
Po za tym były one malowane kolorem bardziej piaskowym, też pewnie miał kilka odcieni, też rozcieńczano go benzyną ale to całkiem inny kolor.
http://24.media.tumblr.com/tumblr_m0j8m ... 1_1280.jpg Tu masz zdobyczny pomalowany na pustynie :P
To tak jakbyś go walnął Shermana na seledynowo bo to odcień zieleni tak jak Olivgrun :P

Zamiast się łamać i przerażać po prostu zrób czołg z innego teatru działań. Walnij mu jakieś zielone ciapki i nie naklejaj palemek i oznaczeń z Afryki i masz cud miód malina tank.
http://www.modellversium.de/galerie/img ... tamiya.jpg
http://www.panzer-modell.de/berichte/panzer2f/f06g.jpg
https://www.youtube.com/watch?v=-ESu7EX-Diw
Coś w ten deseń.

Bandaże były gumowe, szare i nie trzeba ich ołówkiem traktować.

A gąski to Twój wybór, model za 23 zeta, gęsi za 55 plus lufy 20 plus przesyłka = dobry model innej firmy.
Ja dałem sobie spokój i traktuję go ćwiczebnie. Mam za to jeszcze 2 modele z tamki i maluje na zmianę XD.
Vortighern

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pojazdy wojskowe - warsztat