Wybijak/przebijak

Inkubator, tutaj rodzą się tematy godne przesunięcia do FAQ - prawd objawionych. Dyskutujemy na temat technik, narzędzi i chemii modelarskiej.

Wybijak/przebijak

Postprzez Aphar » wtorek, 4 listopada 2014, 15:30

Doskwiera mi ostatnio brak narzędzia (lub alternatywnie jakiegoś sposobu) pozwalającego na wykonanie niewielkich rozmiarów kółek. Większe stosunkowo łatwo wykonać od szablonów lub nożem Olfy, te mniejsze jednak, o średnicy > 1 cm, są tym bardziej problematyczne im bardziej precyzyjne być muszą.
W związku z tym będę wdzięczny za wskazówki gdzie za rozsądne pieniądze mógłbym nabyć tytułowy wybijak/przebijak lub innej nazwy ustrojstwo pozwalające na wycinanie elementów o niewielkich rozmiarach.

Tytułem ilustracji pozwolę sobie na zamieszczenie zdjęcia z warsztatu kolegi CeCha, na którym to zdjęciu widać takowy przyrząd:
Obrazek
Pozdrawiam
Aphar
ObrazekObrazek
Aphar

Reklama

Re: Wybijak/przebijak

Postprzez rotpol13 » wtorek, 4 listopada 2014, 15:39

Pozdrawiam,
Kamil
rotpol13

Postprzez GUDMUNDUR » wtorek, 4 listopada 2014, 15:39

GUDMUNDUR

Postprzez Aphar » wtorek, 4 listopada 2014, 18:02

Dzięki, tego szukałem.
Pozdrawiam
Aphar
ObrazekObrazek
Aphar

Postprzez ZBIGNIEW KALOTA » wtorek, 4 listopada 2014, 21:20

Zajrzyj do jakiegoś sklepu dla szewców , cholewkarzy . To ich narzędzia i tam je kupisz , a poza tym na każdym rynku ,targu ... kupiszj je u handlarzy narzędziami i rupieciami .
Klub Modelarski '' ROZBITEK '' GOK Rędziny
ZBIGNIEW KALOTA

Postprzez CeCha » piątek, 7 listopada 2014, 13:28

Dobrze, że trafiłem na ten wątek ;o)

Parę słów wyjaśnienia.
To, czego używam do wycinania małych otworów lub krążków, to nie są żadne specjalistyczne narzędzia służące tylko do tego, ale fragmenty igieł lekarskich. Z racji dużych średnic - podejrzewam, że raczej weterynaryjnych. Wiele lat temu, gdy szukałem czegoś do wycinania kółek, trafiłem do fabryki igieł w Milanówku. Gdy wyłuszczyłem, o co chodzi, pan bez słowa podniósł się z za biurka, wyszedł i za chwilę wrócił z naręczem rurek różnej długości i średnicy. Tam - były to tylko odpady z produkcji. A ja podskoczyłem do góry z radości.

Oczywiście, nie muszę chyba pisać, że dostałem je gratis :D

Po przycięciu do odpowiedniej długości i naostrzeniu służą mi z powodzeniem do dziś.

Obrazek
Salute,
Cezary

"Macie racje, ale musze mieć tę płynną szpachlę, po prostu nie usnę, póki jej nie kupię..."
CeCha

Powrót do Modelarstwo redukcyjne - dyskusje