Nowy punkt regulaminu

Coś nie działa tak jak trzeba ? Czegoś brakuje ? Planowane przerwy w działaniu forum.

Nowy punkt regulaminu

Postprzez draz » środa, 19 sierpnia 2009, 21:39

W dniu dzisiejszym regulamin forum został wzbogacony o następujący zapis:

II.8. Konto użytkownika nie jest usuwane na życzenie użytkownika.
Bartosz Obara
Obrazek
draz

Ojciec chrzestny

Reklama

Re: Nowy punkt regulaminu

Postprzez RAV » środa, 19 sierpnia 2009, 22:10

Jesteście pewni, że odmowa usunięcia konta jest zgodna z ustawą o ochronie danych osobowych? Ja prawnikiem nie jestem, ale zwykle ktoś, kto zostawia gdzieś swoje dane, ma prawo do ich poprawiania lub usunięcia... Forum to nie np. BIK, gdzie można figurować wbrew własnej woli.
Pozdrawiam
RAV
Obrazek
RAV

Postprzez Cichociemny » środa, 19 sierpnia 2009, 22:34

RAV napisał(a):Jesteście pewni, że odmowa usunięcia konta jest zgodna z ustawą o ochronie danych osobowych? Ja prawnikiem nie jestem, ale zwykle ktoś, kto zostawia gdzieś swoje dane, ma prawo do ich poprawiania lub usunięcia... Forum to nie np. BIK, gdzie można figurować wbrew własnej woli.

Każdy może wykasować swoje dane (mail, gg) ze swojego panelu, więc osoba strzelająca focha także. Moim zdaniem jedynie problem może być w przypadku, gdy takie indywiduum jako login użyło swojego imienia i nazwiska. Ale wtedy wystarczy zmiana przez administrację na coś innego i po sprawie.
Cichociemny

Postprzez draz » środa, 19 sierpnia 2009, 22:51

Prosze przeczytać tekst ustawy odpowiedniej dla ochrony danych osobowych. Nick, login, adres e-mail to nie są dane osobowe. Imię i nazwisko wbrew pozorom też same w sobie nie są danymi osobowymi.
Bartosz Obara
Obrazek
draz

Ojciec chrzestny

Postprzez Cichociemny » środa, 19 sierpnia 2009, 23:07

draz napisał(a):Prosze przeczytać tekst ustawy odpowiedniej dla ochrony danych osobowych.

Ustawa ustawą, a wszystko rozbija się o interpretację. Raz GIODO orzekł że numer IP jest daną osobową (taa, bo jeden ip = jedna osoba), innym razem orzekł że imię, nazwisko, zdjęcie i informacja na temat klasy, do której się kiedyś chodziło w konkretnej szkole już takimi danymi osobowymi nie są.

draz napisał(a):Imię i nazwisko wbrew pozorom też same w sobie nie są danymi osobowymi.

Co nie znaczy, że za takie uznane być nie mogą (w wyjątkowych sytuacjach, ale jednak).
Cichociemny

Postprzez rollingstones » czwartek, 20 sierpnia 2009, 21:11

Właśnie szukałem o tym IP - masz może jakiś namiar na ta sprawęczego ona dokładnie dotyczyła
płotka
rollingstones

Postprzez Bathin » piątek, 21 sierpnia 2009, 08:13

draz napisał(a):II.8. Konto użytkownika nie jest usuwane na życzenie użytkownika.

Bo ?
Bathin

Postprzez Kamil Feliks Sztarbała » piątek, 21 sierpnia 2009, 08:15

..bo po co uczestniczyc w dziecinadzie?
Kamil Feliks Sztarbała

Postprzez peter » piątek, 21 sierpnia 2009, 11:47

Bathin, przypomnij sobie sytuacje rObO87 i DerPanzersoldat95 z Modelworka i wiesz dlaczego to bardzo dobry punkt regulaminu...
peter

Postprzez Cichociemny » piątek, 21 sierpnia 2009, 12:31

rollingstones napisał(a):Właśnie szukałem o tym IP - masz może jakiś namiar na ta sprawęczego ona dokładnie dotyczyła

Konkretnej sprawy znaleźć nie mogę, tylko odgórne ustalenie UE i GIODO
Cichociemny

Postprzez Robert P. » wtorek, 24 listopada 2009, 12:12

peter napisał(a):Bathin, przypomnij sobie sytuacje rObO87 i DerPanzersoldat95 z Modelworka i wiesz dlaczego to bardzo dobry punkt regulaminu...

Jakim prawem porównujesz mnie z tym userem młody człowieku? Przepraszam, że odkopałem ten temat, ale przypadkowo natrafiłem na tę wypowiedź i nie pozwolę by jakiś szczeniak urządzał takie "propagandy" na mój temat.
...cars that were like wild ferocious animals.
Robert P.

Postprzez Cichociemny » wtorek, 24 listopada 2009, 13:45

rObO87 napisał(a):
peter napisał(a):Bathin, przypomnij sobie sytuacje rObO87 i DerPanzersoldat95 z Modelworka i wiesz dlaczego to bardzo dobry punkt regulaminu...

Jakim prawem porównujesz mnie z tym userem młody człowieku? Przepraszam, że odkopałem ten temat, ale przypadkowo natrafiłem na tę wypowiedź i nie pozwolę by jakiś szczeniak urządzał takie "propagandy" na mój temat.

Wymienienie dwóch osób to nie porównanie. Nazywanie kogoś "szczeniakiem" publicznie na forum to stanowczo zachowanie poniżej pewnego poziomu. Wycieczki osobiste nie będą tolerowane.

Jak masz jakieś problemy z innym użytkownikiem- załatwiaj je przez PW.
Cichociemny

Postprzez Robert P. » wtorek, 24 listopada 2009, 13:54

Kolego Cichociemny, mało wiesz - takie odnoszę wrażenie. PW nie pomoże, wiem z autopsji.
...cars that were like wild ferocious animals.
Robert P.

Powrót do Sprawy pwm.org.pl