P-39Q Aircobra Academy 1/72

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: P-39Q Aircobra Academy 1/72

Postprzez GUDMUNDUR » poniedziałek, 3 listopada 2014, 14:58

Ona ma imitować te osłony na kadłubie , jak patrzeć na zdjęcia które wstawił powyżej Agalant i porównując do nabojów i goleni podwozia to tak na moje oko by było okey . Igiełek sobie nakupiłem w aptece , także dziękuje :D . Rurka jest grubościenna to myślę , że właśnie pasuje do "stylu" modelu . Właśnie przedtem chciałem zrobić taką cienkościenną . Wtedy natychmiast pojawia się pytanie co zrobić z otworami , wylotami które są poniżej na kadłubie - musiałbym też zmienić. Nie chcę się utopić z tym modelem ;o) . I tak go zacząłem trochę od ... strony . Jakoś muszę wybrnąć .
GUDMUNDUR

Reklama

modele polskich samolotów

Re: P-39Q Airacobra Academy 1/72

Postprzez GUDMUNDUR » niedziela, 16 listopada 2014, 02:55

Pojawiło się trochę wolnego czasu :) .
Wkleiłem rurki , nie jest to co chciałbym zrobić ale przeszkodą jest oryginalny na modelu rysunek wyprofilowania tej części kadłuba . Gdybym zrobił grubsze rurki nie pasowałoby to z liniami podziału blach . Myślę , że jest zresztą o wiele lepiej niż było przedtem , czytaj - nic nie było przedtem ;o) . Co przedstawiłem na wklejonym mniejszym obrazku . W tej chwili mnie to zadowala w zupełności .

Obrazek

Poza tym powoli szlifuje cały samolot , ten baranek to nie to :P . Próbowałem także ponacinać prześwity na statecznikach . Niestety już za późno , takie rzeczy jednak powinno się robić na początku . No i nie mam takiej cieniutkiej piłki , tą którą mam nie pasuje do skali 1/72 . To co widać na zdjęciu wyskrobałem szpilką . Na plusik do siebie mogę powiedzieć , że wreszcie uchwyciłem balans bieli w aparacie . Także mam nadzieje , że następne zdjęcia będą w jednym stylu i rzeczywistych kolorach u Was na monitorach jak i u mnie na modelu .

Obrazek
Ostatnio edytowano czwartek, 20 listopada 2014, 23:41 przez GUDMUNDUR, łącznie edytowano 1 raz
GUDMUNDUR

Postprzez Rafal » niedziela, 16 listopada 2014, 21:39

GUDMUNDUR napisał(a):No i nie mam takiej cieniutkiej piłki

Żyletka, i nie czeska tylko zwykła do golenia. Grubość 0,10 mm. Zmierzyłem Bic Chrome Platinum. Dają się ciąć nożyczkami a potem zaostrzyć trójkątnym iglakiem.
Google nie zwalnia z samodzielnego myślenia.
Rafal

Postprzez GUDMUNDUR » niedziela, 16 listopada 2014, 22:58

Rafal napisał(a):tylko zwykła do golenia

Dłuższą chwile myślałem czy się w ogóle zapytać :oops: . Idzie jeszcze takie żyletki kupić ? Zapewne idzie skoro miałeś co mierzyć . A tzw. czeska żyletka jakiej jest grubości ? Ja już kombinowałem żeby na szlifierce spróbować pocienić moją piłeczke . Na przyszłość gdybym chciał coś podobnego robić to oczywiście na surowo . Jak za grubo się odetnie można wtedy zawsze dokleić plasterek plastiku i po kłopocie . Chociaż myślę , że trzeba . Nawet jak się elegancko uda uciąć . :)
Ostatnio edytowano czwartek, 20 listopada 2014, 23:41 przez GUDMUNDUR, łącznie edytowano 1 raz
GUDMUNDUR

Postprzez Voltan » poniedziałek, 17 listopada 2014, 15:54

Ja tam zalecam "czeską żyletkę" od kiedy ja mam wiele rzeczy można zrobić łatwiej, prościej i dokładniej. Poza tym do odtwarzania linii jest znakomita (oczywiście tych prostszych odcinków).
Voltan

Postprzez agalant » poniedziałek, 17 listopada 2014, 16:52

Ja zaś niekoniecznie widzę sens odcinania powierzchni sterowych (chyba, że planujesz je wychylić). Jak dla mnie, wystarczy, że przejście statecznik-ster jest inaczej (kształt, bardziej ostre przejście) zarysowane niż normalne linie podziału + lekki wash.

W prawdziwym samolocie najczęściej ster jest częściowo wpuszczony w statecznik, czyli sama szczelina pozostaje niewidoczna, ukryta pod blachami. Proste odcięcie tego nie odwzoruje. Dlatego głosowałbym raczej na pogłębienie (wyostrzenie) rowka odwzorowującego krawędź statecznika igłą lub nożykiem, ale bez cięcia "na wylot".
agalant

Postprzez rotpol13 » poniedziałek, 17 listopada 2014, 17:18

agalant napisał(a):
W prawdziwym samolocie najczęściej ster jest częściowo wpuszczony w statecznik...

;o)

Obrazek
Pozdrawiam,
Kamil
rotpol13

Postprzez GUDMUNDUR » poniedziałek, 17 listopada 2014, 17:20

agalant napisał(a):chyba, że planujesz je wychylić

Teraz właśnie z zaciśniętym językiem szlifuje zawzięcie cały model i tak atakuje mnie Twoja powyższa myśl :twisted: . Podwozie główne już połamałem a więc nic mi nie przeszkadza w tej chwili trzymać model solidnie w rękach i coś jeszcze zrobić .Zwłaszcza , że widzę i czuję :lol: przyjemność w takiej "dziubaninie" .

agalant napisał(a):W prawdziwym samolocie najczęściej ster jest częściowo wpuszczony w statecznik

Zgadza się i wychylony dopiero jakoś wygląda 8-) . Co prawda drążka sterowego już nie będę ruszał , odpuszczam . Skoczę do sklepu z Proxxonem , może mają taką cieniutką tarczkę . Zapytam się też o zwykłe żyletki , tylko jak to się nazywa po islandzku :roll: ? Jeszcze mam solidne igły od maszyn do szycia .Jak szpilka mi pomogła to i igła się przyda , jest sztywniejsza .
Oglądam teraz lotki w skrzydłach (tak to się nazywa ? :oops: ) i widzę , że od spodu są solidnie dwa milimetry szersze niż od góry . Tak jest w rzeczywistości czy tylko na modelu ? Musze jakieś plany poszukać .
P.S. Rotpol dzięki za zdjęcie :) .
GUDMUNDUR

Postprzez agalant » poniedziałek, 17 listopada 2014, 18:07

rotpol13 napisał(a):
agalant napisał(a):
W prawdziwym samolocie najczęściej ster jest częściowo wpuszczony w statecznik...

;o)

Obrazek

Aaaa.... Teraz widzę, o co chodzi. Wiedza dobra, kontrola (źródła!) lepsza :oops:

A w tej pierwszej Kobrze jakiś kurdupel siedzi i to w kapeluszu :D
agalant

Postprzez GUDMUNDUR » poniedziałek, 17 listopada 2014, 18:51

Jak to zwykle bywa , dopiero teraz wpadło mi w wyszukiwarce piękne zdjęcie z czoła samolotu .Widać na nim bardzo dokładnie kształt wielu elementów samolotu .

Obrazek
Ostatnio edytowano czwartek, 20 listopada 2014, 23:42 przez GUDMUNDUR, łącznie edytowano 1 raz
GUDMUNDUR

Postprzez Rafal » poniedziałek, 17 listopada 2014, 19:18

GUDMUNDUR napisał(a):islandzku

rakvél blað...
Google nie zwalnia z samodzielnego myślenia.
Rafal

Postprzez rotpol13 » poniedziałek, 17 listopada 2014, 19:44

Rafal napisał(a):
GUDMUNDUR napisał(a):islandzku

rakvél blað...

W języku islandzkim tej nazwy używa się do określenia większości przyborów do golenia, potocznie na brzytwę też tak się mówi.
Pozdrawiam,
Kamil
rotpol13

Postprzez GUDMUNDUR » poniedziałek, 17 listopada 2014, 20:13

Jakoś dam rady :D , w ostateczności zawsze można trochę głośniej się zapytać :
Gdzie są ogórki kiszone w tym sklepie ?
Na 99% zawsze się odezwie pracownik , który się urodził w Polsce :P . Polaków pracę zawsze się ceni za granicą . W przeciwieństwie do naszego rodzinnego kraju .
Ostatnio edytowano czwartek, 20 listopada 2014, 23:42 przez GUDMUNDUR, łącznie edytowano 1 raz
GUDMUNDUR

Postprzez GUDMUNDUR » czwartek, 20 listopada 2014, 14:37

Tniemy i przymierzamy , oglądamy i szlifujemy ... Ale to czasu zajmuje :roll: .

Obrazek

Obrazek

Obrazek
GUDMUNDUR

Postprzez agalant » czwartek, 20 listopada 2014, 15:03

Trzymasz napięcie, nie ma co. Czekam na ten charakterystyczny zawias ok. połowy wysokości steru (patrz fot. rotpola) :)
agalant

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat