A6M3 zero 1/48

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: A6M3 zero 1/48

Postprzez marco2607 » niedziela, 16 listopada 2014, 22:34

Pozwolisz że się z tobą nie zgodzę, zgodnie z opisem ( strony j-aircraft )ten samolot niestety był taki jak to nazwałeś trochę barokowy.
Pokazałeś trochę malowanki na stateczniku, to nie żaden dowód. ŻEBY BYŁO ŚMIESZNIEJ TO W TAMTYM OKRESIE PRAWIE KAŻDY SAMOLOT BYŁ INNY, miał inne plamy , potrafił mieć inny wzór.
Natomiast kolorowanki farb wyglądają na ok. z tym że też wszystko zależy od tego co przyjmiesz za KUMOGATA grenn ,
dokładniej mówiąc będziesz opierał się na tym co zbadano z NAVAL AIR ARSENALS czy na tym co spadło pod PH i podano na forum j-aircraft.
Jedno muszę stwierdzić że jest mi niezwykle miło że ten temat Cię interesuje.
Proponuję przejęć na p/w. aby nie robić pożywki dla troli. ( model mają gdzieś i zawsze są dla draki).
Co do jelitek to żaden problem ,nawet w 1/72
http://pwm.org.pl/viewtopic.php?f=13&t=23686
Raptol str.19 giełda polecam-odradzam

MINUS (i to wielki minus) dla kolegi rotpol13. Prawie rok temu zamówiłem u niego blachy, za które przelałem pieniążki ale blach nigdy nie otrzymałem... Ponoć zaginęły na poczcie - tak samo jak i zaginęło potwierdzenie nadania. Zresztą kolega Kamil wcale nie poczuwał się do odpowiedzialności bo jak mi napisał - "w momencie wysłania dotrzymał warunków umowy...".
Na nic zdały się tłumaczenia - trudno - dla 2 stówek policja i tak nie kiwnie palcem bo rotpol13 mieszka sobie błogo na wyspach. Ku przestrodze innym modelarzom...
Obrazek Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
marco2607

Animal Planet

Reklama

modele polskich samolotów

Postprzez rotpol13 » niedziela, 16 listopada 2014, 22:49

marco2607 napisał(a):
MINUS (i to wielki minus) dla kolegi rotpol13. Prawie rok temu zamówiłem u niego blachy, za które przelałem pieniążki ale blach nigdy nie otrzymałem... Ponoć zaginęły na poczcie - tak samo jak i zaginęło potwierdzenie nadania. Zresztą kolega Kamil wcale nie poczuwał się do odpowiedzialności bo jak mi napisał - "w momencie wysłania dotrzymał warunków umowy...".
Na nic zdały się tłumaczenia - trudno - dla 2 stówek policja i tak nie kiwnie palcem bo rotpol13 mieszka sobie błogo na wyspach. Ku przestrodze innym modelarzom...

Niestety nic Tobie nie sprzedawałem, Panie marco2607!
Słuchaj Księdza który targuje się o 79 groszy - będziesz wielki!
Sprawy z podatkiem VAT już ogarnąłeś?
Pozdrawiam,
Kamil
rotpol13

Postprzez marco2607 » niedziela, 16 listopada 2014, 22:52

Powiem tak wolę z kolegą Janem ZGUBIĆ NIŻ Z TOBĄ ZNALEŹĆ. :!:
Obrazek Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
marco2607

Animal Planet

Postprzez rotpol13 » niedziela, 16 listopada 2014, 23:01

marco2607 napisał(a):Powiem tak wolę z kolegą Janem ZGUBIĆ NIŻ Z TOBĄ ZNALEŹĆ. :!:

Nie wnikam w to, co tam ze sobą robicie :mrgreen:
...jak tak lubisz, uszanujemy to...

Obrazek
Pozdrawiam,
Kamil
rotpol13

Postprzez Drunkmaster » niedziela, 16 listopada 2014, 23:18

marco2607 napisał(a):
Pokazałeś trochę malowanki na stateczniku, to nie żaden dowód.

We wszelkich próbach odwzorowania realnych maszyn z okresu kiedy fotografia była słabo rozwinięta a doszedł jeszcze czynnik naturalnej degradacji tego co mogło przetrwać istnieje prawdopodobieństwo dużego błędu ufności.

Skoro uważasz że malowanie modelu jest prawidłowe to chciałem po prostu zobaczyć dowód, który obali wszystkie teorie, które ja znalazłem. Tu nie chodzi o PW czy o wymianę zdań, tylko uświadomienie modelarzom - a w końcu na takim forum się znajdujemy, dlaczego taka opinia a nie inna.

Tym bardziej że jest tu wiele osób ze sporą wiedzą w temacie i zapewne potwierdzą swoim doświadczeniem to która wersja jest bardziej prawdopodobna a która nie. Tu nie muszę tłumaczyć że opieramy się cały czas tylko na rachunku prawdopodobieństwa a fakty są pogrzebane poza naszym zasięgiem.

Nadal optuję przy malowaniu które pokazałem.
Drunkmaster

Postprzez HK1885 » niedziela, 16 listopada 2014, 23:34

marco2607 napisał(a):Zanim zrobiłem ten model przesiedziałem z 2 miesiące na lekturze, fora, książki ,monografie. Moim zdaniem on tak wyglądał , czy się komuś podoba czy nie.

No to to jest potwornie zmarnowany czas i źle odrobione lekcje.
Porównanie zdjęcia i twojego modelu wyraźnie to pokazuje.

Co do tego:
marco2607 napisał(a):Pokazałeś trochę malowanki na stateczniku, to nie żaden dowód.

Ty jak na razie nie pokazałeś absolutnie nic.

marco2607 napisał(a):ŻEBY BYŁO ŚMIESZNIEJ TO W TAMTYM OKRESIE PRAWIE KAŻDY SAMOLOT BYŁ INNY, miał inne plamy , potrafił mieć inny wzór.

No ale my tutaj rozmawiamy o tym konkretnym samolocie - T2-190.

Kwestie doktoryzowania się z KUMOGATA green możemy sobie darować bo w całym kontekście brzmi to co najmniej humorystycznie, a mówiąc dosadniej - żenująco.

Historycznie wizja jaką prezentujesz może być OGÓLNIE prawdopodobna, ale to tylko jedna z wielu hipotez pt.: T2-190.
W detalach się grubo wykładasz co widać przy porównaniu model vs. zdjęcie.
Modelarsko i warsztatowo nic ciekawego.
Masz tylko rozmach kiedy nazywasz swoją interpretację faktem. :mrgreen:

A tutaj masz lepsze zdjęcie i porównaj sobie swojO interpretacje z faktem.

Obrazek

marco2607 napisał(a):Heniu ja nie żyję w modelarskiej BAJLANDII w przeciwieństwie do ciebie.

Nawet nie masz pojęcia jak bardzo mnie nieinteresuje co w temacie TYM temacie myślisz. :mrgreen:
HK1885

Postprzez kub » poniedziałek, 17 listopada 2014, 07:28

Pokój panowie...pokój
Co trzeba wyjaśnijcie sobie na pw i bez najazdów proszę
kub

Postprzez HK1885 » piątek, 21 listopada 2014, 13:19

marco2607 w innym wONtku napisał(a):Dodam tylko że moje a6m jest zrobiony ok , i nie zamierzam nic poprawiać. Jak ktoś ma strita lub widzi to inaczej to jego problem.

No dopsze to jeszcze raz...

Obrazek

1. Znajdź mi białe obwódki hinomaru na skrzydłach.
    2. Porównaj krój i rozmiar oznaczeń na usterzeniu z twojOM wizjOM.
    3. Odpowiedz sobie na pytanie kto ma strita i widzi inaczej.

Spekulacje dot. Kumogata green pozostawię bez komentarza bo są równie pradopodobne jak nieprawdopodobne.
Podobnie jak ewentualne użycie farby "armijnej", innej "morskiej" czy zdobycznej amerykańskiej, holenderskiej, brytyjskiej...

Możesz sobie też sięgnąć do Iana Bakera jeśli zdjęcia ci mało.
Ostatnio edytowano piątek, 21 listopada 2014, 14:16 przez HK1885, łącznie edytowano 1 raz
HK1885

Postprzez rotpol13 » piątek, 21 listopada 2014, 13:39

Które ze zdjęć jest prawdziwe :mrgreen:

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam,
Kamil
rotpol13

Postprzez marco2607 » piątek, 21 listopada 2014, 19:38

rotpol13 napisał(a):Które ze zdjęć jest prawdziwe

Brawo, bingo , i wielki + za spostrzegawczość . Myślałem , nawet byłem pewien że nikt tego nie zauważy. :cry:
HK1886 napisał(a):Możesz sobie też sięgnąć do Iana Bakera jeśli zdjęcia ci mało.

Faktycznie masz wiadomości z epoki kamienia . Zatrzymałeś się na min 10 lat. Trochę się pozmieniało, nie twierdzę że w najbliższym czasie nie wyjdą inne materiały i mój model będzie jako- taki czyli japoński :D .
Obrazek Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
marco2607

Animal Planet

Postprzez HK1885 » piątek, 21 listopada 2014, 22:23

marco2607 napisał(a):nawet byłem pewien że nikt tego nie zauważy.

Podobnie jak nikt nie zauważy białej obwódki wokół hinomaru na skrzydłach :lol:

marco2607 napisał(a):Faktycznie masz wiadomości z epoki kamienia

Bo to wszystko co tutaj sprzedajesz jako swoje odkrycia i badania było znane już w epoce kamienia.

DWADZIEŚCIA lat temu było wiadomo, że na oryginalny ame-iro natryśnięto zieloną farbę, najprawdopodobniej używaną w kamuflażu chińskim czyli ta twoja KUMOGATA green. Tylko nikt naprawdę nie wie jaki ona miała kolor i czy rzeczywiście była to ta farba.

Z jakimś prawdopodobieństwem można przyjąć, że tak. I na prawdopodobieństwie się kończy...

marco2607 napisał(a):nie twierdzę że w najbliższym czasie nie wyjdą inne materiały i mój model będzie jako- taki

To poczekam w takim razie na nieistniejące zdjęcia i materiały z opracowań których nie ma. :lol:

Twoja wizja malowania mieści się w granicach prawdopodobieństwa tzn. broni się o tyle, że nie da się jej wykluczyć.

Co do oznaczeń Mareczku to jest słabo. Ale jak dla mnie to zamiast hinomaru z obwódkami możesz sobie na skrzydłach pacnąć różowe słoniki i wyjdzie na to samo. :->
HK1885

Postprzez marco2607 » sobota, 22 listopada 2014, 09:08

HK1886 napisał(a):Podobnie jak nikt nie zauważy białej obwódki wokół hinomaru na skrzydłach

No to wszyscy są debile bo samoloty z serii T/--- robią z białą obwódką. Już pisałem widzisz inaczej twój problem. :D
Obrazek Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
marco2607

Animal Planet

Postprzez HK1885 » sobota, 22 listopada 2014, 09:47

marco2607 napisał(a):No to wszyscy są debile

Wszyscy nie... :lol:

marco2607 napisał(a):samoloty z serii T/--- robią z białą obwódką

Jak to pisałeś?...
marco2607 w wątku o Shidenie napisał(a):Temu wolę rozpatrywać konkretny samolot niż dawać ogólniki

:lol:

Natomiast twoja irytacja jest dla mnie całkowicie zrozumiała.

Dysonans poznawczy, sytuacja, gdy jednostka uświadamia sobie sprzeczność dwu treści poznawczych: między informacjami (przekonaniami) posiadanymi a informacjami odbieranymi, dotyczącymi tej samej sprawy.

Dysonans poznawczy wywołuje przykry stan emocjonalny, motywujący jednostkę do jego usunięcia tym silniej, im silniejszy jest konflikt w którym znalazły się przekonania istniejące z informacjami odbieranymi.

:lol:

Do następnej razy Maruniu...
HK1885

Poprzednia strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat