Płyny do kalek

Inkubator, tutaj rodzą się tematy godne przesunięcia do FAQ - prawd objawionych. Dyskutujemy na temat technik, narzędzi i chemii modelarskiej.

Re: Płyny do kalek

Postprzez Frosty » wtorek, 13 stycznia 2009, 22:42

Ja używam Micro Set/Sol i jestem w 100% zadowolony... Chociaż pamiętam moje przerażenie, gdy po pierwszej w życiu aplikacji Sol'a zobaczyłem zmarszczone kalki (dobrze, że pan Jacek z Phantom'a w Krakowie, który mi ta chemię polecił, uprzedził aby broń Boże nie dotykać - rozprostuje się samo)
A tak przy okazji to zdaje się, że od tego roku także Revell będzie posiadał w swojej ofercie płyn do kalek - jak pojawi się w moim lokalnym sklepiku to kupię i dam znać co i jak... No chyba, że ktoś już miał z tym styczność
"Deliberty planned fighter sweep went just as we hoped. The Mig's came up. The Mig's were aggressive. We tangled. They lost"
- Col. Robin Olds, shortly after operation "Bolo", Ubon, Thailand
Frosty

Reklama

Postprzez eramus » wtorek, 13 stycznia 2009, 23:08

Aleksander napisał(a):
eramus napisał(a):A co powiecie o DECALFIX humbrola??

Z mojego punktu widzenia - do niczego.
Ja teraz stosuję dwa płyny Badgera: Decal Softening Solution i Decal Setting Solution. Do wypadku z kalkami Arii (choć stare, to może miały prawo się pomarszczyć i nie rozprostować) byłem zadowolony

Badgera czyli MM??
eramus

Postprzez Aleksander » czwartek, 15 stycznia 2009, 11:39

eramus napisał(a):
Aleksander napisał(a):
Badgera czyli MM??

A tego nie wiem, czy jest to to samo - na buteleczkach nic nie wspominają o MM, jest napisane Badger Model Flex, f-ma Badger Air-brush Co.
Obrazek
ObrazekObrazekObrazek Obrazek Obrazek

Aleksander Górski
..."be yourself, no matter what they say"...
Aleksander

Animal Planet

Postprzez Nomad_fsoak » sobota, 15 sierpnia 2009, 16:06

Czy ktoś używał może płynu Tamiy'owskiego ? MarkFIT

Obrazek

Zastanawiam się nad jego zakupem.
Pozdrawiam, Andrzej Mościński.
Nomad_fsoak

Postprzez kasprzyk » czwartek, 20 sierpnia 2009, 12:32

Hej
Ja nie ale wczytałem artykuł na jednej ze stron modelarskich, w którym autor opisał ten produkt jako gorszy odpowiednik produktów Micro Set/Sol. Jest on zbliżony do produktu Gunze ale w większym stopniu reaguje z farbami, nawet zabezpieczonymi powłoką lakierniczą (lakier lub Klear). Autor miał również zastrzeżenia do powierzchni kalkomanii po zastosowaniu płynu, twierdząc że miejscami jest ona pomarszczona/pozaginana. Nie było tam żadnych zdjęć, więc nie można tego zweryfikować.
kasprzyk

Postprzez pilex7 » czwartek, 20 sierpnia 2009, 22:58

Witam

Stosowałem ostatnio preparat Mark-Fit i muszę powiedzieć, że nie mam do niego żadnych uwag. Kalki na model kładły się bardzo dobrze (podkład+Pactra+Sidolux x 2). Moja opinia może jednak nie być do końca miarodajna bo model był w skali 1:144 i kalkomanie były bardzo małe, a ponadto były znakomitej jakości. Płyn stosowałem odrobinę pod kalkę a następnie smarowałem dociskając pędzelkiem który jest w nakrętce. Zresztą akurat ten pędzelek i szeroka poręczna nakrętka wzbudziły sympatię to tego preparatu. Nie ćwiczyłem na razie go na innych kalkomaniach. Zdjęcia modelu tu.

kasprzyk napisał(a):Ja nie ale wczytałem artykuł na jednej ze stron modelarskich, ...

Czy mógłbyś podać źródło, chętnie zweryfikował bym zawartą tam opinię. Osobiście nie zauważyłem żeby płyn ten reagował z Sidoluxem ani marszczył kalkomani (za wyjątkiem jak były mokre :) ).

Pozdrawiam.
pilex7

Postprzez kasprzyk » niedziela, 23 sierpnia 2009, 06:16

Hej. Może to zależeć od kalkomanii. Znalazłem jeden z wątków. Nie było zdjęć i była to jedyna osoba wypowiadająca się na ten temat. Tak jak napisałem nie da się tego zweryfikować a nie chciałbym, żebyście mnie tu pożarli żywcem :P Przekleję część wypowiedzi z jednego forum:

"Ialarmu"
Junior Member
Registered: 01/05/09
26/05/09 at 04:46 AM

Ok, I need to play with this some more but, I found that this "Mark Fit" seems to be roughly the same potency as Micro sol, smells the same too.

Here's one issue I noticed on a cheap set of Academy decals, was that Micro- sol seems to break down the surface tension of the decal giving a smoother coat. It basicaly tends to sit better.

Mark Fit tends to bead up on the decal which can be very frustrating. (...)

30/05/09 at 07:22 PM

Ok, I tried Mark fit on some Tamiya decals and I had the same trouble with the solution beading like water on the decal as before.

This created pools on the decal causing longer than normal sit times and when dry I noticed that the decal pigments had lightened or even "ran" across other colors on the decal.

I'll experiment some more but so far "not impressed",especialy when I have 2 full bottles of Micro-sol on my bench. (...)

http://promodeller.websitetoolbox.com/post?id=3491849&highlight=tamiya+mark

Proszę dodać polskie tłumaczenie.
xenomorph
kasprzyk

Postprzez pilex7 » poniedziałek, 24 sierpnia 2009, 22:49

He, he, myślę, że nikt nie zamierza Cię zjeść :)
Wielkie dzięki za zacytowanie tekstu źródłowego.
Nie męczmy Pana Kasprzyka tłumaczeniem bo szkoda jego czasu, a z tekstu wynika, że MarkFit śmierdzi tak jak Gunze Sol i przybliżeniu działa taka samo, no i jeszcze to że Pan się bardzo sfrustrował bo MarkFit się mu „zbijał” w krople przy kładzeniu tanich kalek Academy. To samo się działo z kalkami firma Tamiya, a nawet trochę jedną zżarło. Na końcu Pan dodaje, że MarkFitem (Japan) zachwycony nie jest, tym bardziej, że ma dwie butle Micro Sola (USA).
Mnie akurat Micro-Sol kiedyś nadżarł kawałek kalki jak go zostawiłem bez starcia, prawdopodobnie o każdym płynie można coś takiego napisać.
Wąchałem dziś przez 15 minut Gunze Soft, Micro Sol, MM Sol i MarkFit i Micro Sol najbardziej zapachem przypomina MM Sola, oba pachną jak rozcieńczony Wamod. Natomiast Mark-Fit i Gunze Soft pachną jak rozcieńczona padlina. Czy z tego coś wynika – chyba nic :).
Mój znajomy z Londynu (anglik) ma dowcipną teorię na temat chińskich knajp w Londynie – że, mianowicie jest jedna dupna fabryka chińskiego żarcia gdzieś na przedmieściach a systemem rur pneumatycznie dostarczane do poszczególnych knajp, no bo wg niego wszędzie to jedzenie smakuje tak samo.
Może jest podobnie z produktami dla modelarzy produkowanymi w USA i w Japonii.
Gdyby jeszcze było tak, że kalkomanie są sobie równe to można by coś testować, ale nawet Academy raz ma lepsze a raz gorsze, więc nawet jeżeli zrobimy test będzie on dotyczył tylko określonej kalkomanii. Ja ten mój MarkFit kupiłem w Lucky bo kosztował $3.5, a miał ładną buteleczkę :)
Pozdrawiam
pilex7

Postprzez kasprzyk » poniedziałek, 7 września 2009, 18:44

Hej. Użyłeś go w końcu? Jaki efekt.
kasprzyk

Postprzez Nomad_fsoak » środa, 16 września 2009, 21:04

Hmmm czy Mr. Setter zawsze gryzie Vallejo, czy tylko ja miałem takiego farta ? Gdy zacząłem nakładać settera farba zaczęła "płynąć", na całe szczęście to akurat były tablice więc nic strasznego, ale na innej powierzchni mógłbym mieć problem.
Pozdrawiam, Andrzej Mościński.
Nomad_fsoak

Postprzez kasprzyk » sobota, 19 września 2009, 11:48

Ja generalnie używam Mr. mark softer i jest podobny problem gdy znajdzie się poza kalką (sidolux nic nie daje). Po wyschnięciu farba wraca do poprzediego stanu. Oba preparaty różnią się chyba siłą działania (?) ale z tego co mi się wydaje powinny być stosowane na kalki a nadmiar płynu powinien być starty (zostają plamy czasami). Wtedy nie powinno być problemu. Choć mogę się mylić.
kasprzyk

Postprzez Macio4ever » sobota, 19 września 2009, 13:18

Używam Pana Ustawiacza i Pana Zmiękczacza. Zostawiona na długo kropla wżera sie w nawet w lakier. Zawsze zbieram nadmiar i jest OK. Rzeczywiście czasami zostaje jakby delikatny osad ale pod lakierem znika.
Nigdy nie uszkodził mi farby przy samym nakładaniu - mówię tu o farbach akrylowych i lakierach Tamiya/Gunze
First Man Than Machine
Macio4ever

Postprzez PsyhoSpider » poniedziałek, 30 sierpnia 2010, 13:03

Odkopuje temat gdyż nie chcę zakładać nowego. Ostatnim czasem w moje ręce wpadły dwa słoiczki firmy Model Master . Oznaczenia numerowe na słoiczkach to 2145 i 2146. Nie mam zielonego pojęcia czym się one różnią, wiem tylko że są to płyny do kalek. W sumie oba słoiczki są tak samo opisane. Pomożecie rozszyfrować ? ;o)
Warsztat Obrazek
PsyhoSpider

Postprzez wuen » poniedziałek, 30 sierpnia 2010, 13:35

2145 - płyn do "rozpuszczania" kalkomanii - czyli zmiękcza je ułatwiając układanie
2146 - płyn do "ustawiania" kalkomanii - zwiększa przywieranie kalkomanii do powierzchni
człowiek bez pasji to producent g...
wuen

Postprzez PsyhoSpider » poniedziałek, 30 sierpnia 2010, 14:04

Dzięki wielkie, wszystko jasne.
Warsztat Obrazek
PsyhoSpider

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Modelarstwo redukcyjne - dyskusje