Nowości i zapowiedzi 1:48 AD 2014

Nabyłeś nowy model, chcesz pokazać zawartość pudełka lub o nią zapytać, słyszałeś o fajnych nowościach - podziel się tym z innymi.

Re: Nowości i zapowiedzi 1:48 AD 2014

Postprzez Solo » czwartek, 20 listopada 2014, 12:54

net_sailor napisał(a):Jest to jedyny prawnie usankcjonowany termin obowiązujący w Polsce i innego w aktach prawnych nie znajdziecie.

Popłakałem się ze śmiechu.
To chyba pierwszy przypadek gdy "minister" i to "infrastruktury" według kogoś ustala zasady poprawności języka polskiego.
:)
Mocne! :)

EDIT: proponuję malutki donos na mnie (i nie tylko), który wbrew prawu używa słowa "helikopter".
Są w końcu różne służby, niech się tym zajmą, przecież nie może tak być, że każdy będzie sobie nazywał co mu się podoba jak mu się podoba.
Prawo musi być przestrzegane.
Howgh!
Ostatnio edytowano czwartek, 20 listopada 2014, 12:57 przez Solo, łącznie edytowano 1 raz
Solo

Reklama

Postprzez Ralf_S » czwartek, 20 listopada 2014, 12:56

net_sailor napisał(a):Klasyfikacja została z góry ustalona w drodze Rozporządzenia Ministra Infrastruktury z dnia 15 lipca 2003 r. w sprawie klasyfikacji statków powietrznych. Tam w par. 6 pkt 8 stoi jak byk ŚMIGŁOWIEC. Czy nam się podoba ta nazwa i czy dobrze oddaje sens działania wiropłatu z napędzanym wirnikiem nośnym nie ma w tym wypadku najmniejszego znaczenia. Jest to jedyny prawnie usankcjonowany termin obowiązujący w Polsce i innego w aktach prawnych nie znajdziecie.

W pełni się z tym zgadzam :)
Pozdrawiam
Ralf_S
Ralf_S

Postprzez net_sailor » czwartek, 20 listopada 2014, 13:01

Solo napisał(a):Popłakałem się ze śmiechu.To chyba pierwszy przypadek gdy "minister" i to "infrastruktury" według kogoś ustala zasady poprawności języka polskiego.

Minister Infrastruktury ustala prawnie obowiązującą klasyfikację statków powietrznych a nie poprawność językową. Wiem, że trudno niektórym to zrozumieć. Język potoczny żyje własnym życiem i póki jedna osoba mówi tak, że druga rozumie sens tej wypowiedzi to w zasadzie nic Ministrowi do tego. Tak więc wybacz - donosu nie będzie, bo po prostu nie jesteś z "branży".
net_sailor

Postprzez Solo » czwartek, 20 listopada 2014, 13:03

Ufff, uspokoiłeś mnie.
Czyli nie pójdę siedzieć.

Z tej radości dla wszystkich artykuł z modelką w helikopterze:

http://joemonster.org/art/30071/Cud_ze_ ... elikoptera
Solo

Postprzez Ralf_S » czwartek, 20 listopada 2014, 13:04

Solo napisał(a): Popłakałem się ze śmiechu.

Widzę, że słowo ŚMIGŁOWIEC jest Ci "Solo w oku" :twisted:
Pozdrawiam
Ralf_S
Ralf_S

Postprzez Solo » czwartek, 20 listopada 2014, 13:05

Nie, tak na serio jest to dla mnie słowo "obce".
Całe życie mówiłęm "helikopter" i tak mam zamiar mówić.
Zresztą to piękne słowo.
Nie mam nic przeciwko temu, żeby ludzie mówili "śmigłowiec" ale nie życzę sobie żeby mnie poprawiano, bo używam prawidłowego określenia.

Dla wszystkich: fajny film
http://www.filmweb.pl/Helikopter/discussion
Solo

Postprzez net_sailor » czwartek, 20 listopada 2014, 13:12

Wśród ludzi mów sobie jak chcesz, ale jak będziesz pisał wniosek do ULC o rejestrację swojego prywatnego wiropłatu (czego szczerze życzę) to jednak napisz, że to śmigłowiec :)
net_sailor

Postprzez Solo » czwartek, 20 listopada 2014, 13:14

net_sailor napisał(a):Wśród ludzi mów sobie jak chcesz

Serio?
To skąd ta cała dyskusja? :)
Solo

Postprzez Kuba P. » czwartek, 20 listopada 2014, 13:17

Solo napisał(a):Nie, tak na serio jest to dla mnie słowo "obce".
Całe życie mówiłęm "helikopter" i tak mam zamiar mówić.
Zresztą to piękne słowo.
Nie mam nic przeciwko temu, żeby ludzie mówili "śmigłowiec" ale nie życzę sobie żeby mnie poprawiano, bo używam prawidłowego określenia.

Ludzie bardzo młodzi mają to do siebie, że nazywają na początkowym etapie życia przedmioty po swojemu.
Po jakimś czasie im to mija i zaczynają używać poprawnego języka :)

To jak z chodzeniem, jedni szybciej zaczynają, inni później.
Nie ma powodu do obaw i nie piętnujmy odmienności.

Miłego Dnia!
Kuba P.

Postprzez grzegorz75 » czwartek, 20 listopada 2014, 13:26

Obrazek
grzegorz75

Postprzez rotpol13 » czwartek, 20 listopada 2014, 13:34

Pozdrawiam,
Kamil
rotpol13

Postprzez waldesky » czwartek, 20 listopada 2014, 14:08

fajna dyskusja w wątku o nowościach, ale skoro już to też zabiorę głos :twisted:
grzegorz75 napisał(a):http://sjp.pwn.pl/poradnia/haslo/helikopter;12434.html

Pozwalam sobie wkleić tekst z linku podanego przez "grzegorz75"
"Witam!
Zastanawia mnie, czy w języku polskim występuje wyraz helikopter, czy powinno się mówić śmigłowiec?"

Nie znam słownika ani poradnika językowego, w którym potępiono by helikopter dlatego, że jest słowem obcym. Witold Doroszewski w poradniku O kulturę słowa (tom 1, 1962) przyznaje wprawdzie, że rodzimy śmigłowiec jest tworem udanym, ale zaznacza, że potencjalnie mylącym, gdyż przywodzi na myśl dowolny samolot ze śmigłem. Zauważa też, że gdyby chcieć po polsku oddać budowę słowa helikopter, złożonego z cząstek greckich, to należałoby mówić śmigłoskrzydłowiec.
Z dzisiejszej perspektywy najciekawsze w wypowiedzi Doroszewskiego jest bodaj to, że helikopter traktuje on jako rodzaj samolotu. Czy w 1. połowie XX wieku, tj. w czasie, gdy Doroszewski przyswoił sobie słowo samolot, oznaczało ono dowolną maszynę latającą? Międzywojenny Słownik wyrazów obcych Arcta (1936) zdaje się to potwierdzać, o helikopterze napisano tu: „typ samolotu: śmigłowiec”. Współczesne encyklopedie polskie odsyłają helikopter do śmigłowca, a ten ostatni opisują jako „statek powietrzny” (a więc już nie samolot).
Mirosław Bańko, Uniwersytet Warszawski

Zgodnie z przepisami zawartymi w Prawie Lotniczym statki powietrzne to samoloty, śmigłowce (nie helikoptery !), szybowce, balony, sterowce, lotnie i jeszcze kilka innych (w tym spadochrony !).
Jeśli chodzi o samo określenie "śmigłowiec" jako poprawne w języku polskim, to ma ono identyczny źródłosłów jak określenie tego typu statku powietrznego w językach naszych południowych sąsiadów, gdzie także jest pochodną od słowa śmigło:
czeski : vrtulnik (śmigło - vrtule), słowacki : vrtuľník (śmigło - vrtule)
Istnieje także bardzo zbliżone brzmieniowo do vrtulnika słowo "wiertoliet" po wschodniej stronie: białoruski-верталёт, rosyjski-вертолет, ukraiński-вертоліт, gdzie niestety nie ma pochodnej od śmigła, bo we wszystkich tych językach śmigło to propeler.
Samo słowo "helikopter" używane często w Polsce jest kalką z angielskiego "helicopter".
Jeśli chodzi o moje skromne zdanie, to śmigłowiec jest właściwym określeniem, a do tego w 100% polskim (choć są tacy co twierdzą, że powstało ono na wzór wiertolieta pod silnym wpływem "wschodnich przyjaciół). Nie razi mnie używanie określenia "helikopter" i nie pójdę z tego powodu z nikim na wojnę, ale jeśli chcemy używać języka polskiego poprawnie to mamy słowo "śmigłowiec" i właśnie jego należy używać jako określenia tego typu statku powietrznego.
Ostatnio edytowano czwartek, 20 listopada 2014, 14:14 przez waldesky, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek
"Too old to rock'n'roll, too young to die..."
waldesky

Postprzez karambolis8 » czwartek, 20 listopada 2014, 14:10

rotpol13 nie offtopuj!
karambolis8

Postprzez Jurek Greinert » czwartek, 20 listopada 2014, 14:28

;o) Panowie wzięlibyście coś skleili w czasie rozważań nad "śmigłowcem" albo wrzucili fajnego newsa o 48-mce. ;o)
Pozdrawiam Jurek

GALERIA
Warsztat : Fokker D-XXI
Jurek Greinert

Postprzez Artur Rzepka » czwartek, 20 listopada 2014, 16:06

Skoro taki wielki OT się zrobił... Widzę, że niektórym się bardzo nudzi, więc będą mieli dużo czasu na zapoznanie się także z tym: http://portal.uw.edu.pl/web/approval/helikopter.

Czekam z niecierpliwością na dyskusję, czy mówi się żyroskop, czy giroskop. Pamiętam czasy technikum i dwójkę nauczycieli, z których każdy wbijał nam swoją wersję do głowy :lol:
~W Internecie bądź sobą. Chyba że jesteś chamem. Wtedy bądź kimś innym.
Artur Rzepka

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo - in-boxy, nowości, opinie