Jakieś ZERO znad PeHa ???/ Hase 1:48

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Jakieś ZERO znad PeHa ???/ Hase 1:48

Postprzez HK1885 » czwartek, 20 listopada 2014, 22:36

Jako, że sklejony Whirlwind razem z resztą będOM czekać na malowanie postanowiłem polepić jeszcze coś w międzyczasie.
Wybór padł na półkownika, który przebija nawet Spitfajera XIV bo kupiłem go i zacząłem w styczniu 2003 czyli... 11 lat minęło.

Obrazek

Poskładałem do kupy tak jak widać.
Model jest z pudła, jedyne co dodałem to fototrawione pasy edwarda do japończyków. Zieleń w kokpicie to Mitsubishi Interior Green tak jak go sobie Aeromaster wyobrażał ponad dekadę temu.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jaki widać ZerO jest po lekkich przejściach i posłużyło nawet w pewnym momencie do testu zielonej farPki IJN.
I nie chodzi tu bynajmniej o KUMOGATA green...

Po wytarganiu z dna szafki model był nieco zdekompletowany więc w międzyczasie zakupiłem vacu Rob Taurusa do HASe po czym dalsze poszukiwania pozwoliły odnaleźć oryginalną szklarnię z zestawu. Wielki podkadłubowy ZBIORNIK wyciągnięty dzisiaj ze skrzynki pocztowej został wyłudzony od karambolisa za co mu publicznie mówię dziENkuję. :mrgreen:

Ogólnie plan jest taki, żeby zrobić Zero z wczesnego etapu wojny - może PH, może Indonezja, a może Midway. Model wymaga małego apgrejdu, żeby przerobić go na Typ 21 no i małych czarów z malowaniem - na początek na kadłubie w okolicy kokpitu.
Nie przewiduję żadnych intrygujących kamuflaży, a zwykłe, klasyczne, dobrze znane ame-iro.

O ile model japońskiego samolotu pozwala na rozkminy w zakresie kolorystyki to ostatnie 5-10 lat wyznacza z grubsza zakres tego knucia przy czym należy pamiętać, że cały czas poruszamy się w obrębie sporego marginesu hipotez i przypuszczeń.

Więc da się jechać całkiem szeroko... :lol:
Ostatnio edytowano czwartek, 20 listopada 2014, 22:45 przez HK1885, łącznie edytowano 2 razy
HK1885

Reklama

modele polskich samolotów

Re: Jakieś ZERO znad PeHa ???/ Hase 1:48

Postprzez rotpol13 » czwartek, 20 listopada 2014, 22:41

Ciekawe co powie marco2607 o tym projekcie :mrgreen:
Pozdrawiam,
Kamil
rotpol13

Postprzez Arcturus » czwartek, 20 listopada 2014, 22:49

Osiągnąłeś bardzo ciekawy efekt obłażenia zielonej japońskiej farby z płatowca. Masz na to jakieś kwity? :lol:
Arcturus

100-lecie Niepodległości

Postprzez Jacek Bzunek » piątek, 21 listopada 2014, 00:16

HK1886 napisał(a):Obrazek

Preshading RZOndzi.
Słuchajcie uważnie bo nie będę powtarzać!
----------------------------------------------------------
Jacek Bzunek

Postprzez Drunkmaster » piątek, 21 listopada 2014, 00:36

HK1886 napisał(a):11 lat minęło

Czy przez ten czas czytałeś dokumentacje? Jeśli wyrażasz chęć to mogę Ci pożyczyć

Obrazek

Tylko na pierwszej kartce jest napis "Wróć do mnie", żeby nie było jak z tym oszustem rotpolem co pieniądze za las bierze na wyspach a tam przecież las nie rośnie :lol:
Drunkmaster

Postprzez zegeye » piątek, 21 listopada 2014, 01:12

Z tego co widzę na fotkach twoje zero nie wymaga żadnej przeróbki, aby wykonać go w którejś z wymienionych przez ciebie opcji. Osłona silnika, jak i krawędź natarcia skrzydła (choć tę widać słabo) to czyste Mk 21 :D Gdybym zobaczył jak wygląda owiewka to miałbym sto procent pewności ale i tak mogę z powodzeniem założyć że Hasegawa nie dała owiewki do wersji 11. Bo w 72-ce mam dokładnie to samo.... muszę przerobić wersje 21 na 11 chociaż pudełko pokazuje jedenastkę właśnie ;o)
pozdrawiam
Zbych

Obrazek
zegeye

Animal Planet

Postprzez HK1885 » piątek, 21 listopada 2014, 08:13

rotpol13 napisał(a):Ciekawe co powie marco2607 o tym projekcie

Merytorycznie niewiele, najpierw musiałby się internetów poradzić.
Ale jest szansa publicznie napisać KUMOGATA, NAVAL AIR ARSENALS, carier (lotniskowiec )... :lol:
Więc pewnie skorzysta.

Arcturus napisał(a):Osiągnąłeś bardzo ciekawy efekt obłażenia zielonej japońskiej farby z płatowca. Masz na to jakieś kwity?

Trzy - 800, 1200 i 2000.
Na mokro...

Drunkmaster napisał(a):Jeśli wyrażasz chęć to mogę Ci pożyczyć

Jeśli przyjdzie znaFFca i będzie odsyłał do lektÓry to z chęcią poczytam. :lol:

zegeye napisał(a):Z tego co widzę na fotkach twoje zero nie wymaga żadnej przeróbki, aby wykonać go w którejś z wymienionych przez ciebie opcji.

Hasegawa proponuje model jako backdate typ 21 i wszystkie elementy, które pozwalają wykonać późniejszą wersję są w ramkach. Do wydłubania będzie w gruncie rzeczy zaślepka od haka + dodanie anteny radiokompasu.

zegeye napisał(a):mogę z powodzeniem założyć że Hasegawa nie dała owiewki do wersji 11. Bo w 72-ce mam dokładnie to samo....

W takim razie w 48-ce postarali się bardziej bo dołożyli owiewkę do tej wersji.
HK1885

Postprzez karambolis8 » piątek, 21 listopada 2014, 09:17

No fajnie. Będę śledził bo jak Ci wiadomo mam takiego w magazynku ;) Zbiornika nie przyklejaj, bo jak będzie mi się na koniec podobało, to poproszę żebyś odesłał ;)
karambolis8

Postprzez marco2607 » piątek, 21 listopada 2014, 09:37

rotpol13 napisał(a):Ciekawe co powie marco2607 o tym projekcie

Nic , fantastom nie pomagam. :lol:

Merytorycznie niewiele, najpierw musiałby się internetów poradzić.

Dokładnie tak jest , jak czegoś nie mam lub szukam staram się najpierw uzgodnić szczegóły. Co do japonistyki są ludzie których szanuję za wiedzę ( nie tylko z wikipedii) nawet na tym forum. Ale z tego co widzę wolą się nie odzywać by zaraz zrobi się z nich znaFców.
Obrazek Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
marco2607

Animal Planet

Postprzez Georg01 » piątek, 21 listopada 2014, 10:08

Drobna uwaga na początek - panel za głową pilota (ten pod tylną osłoną kabiny) i panel przed głową pilota nad tablicą rozdzielczą - czarne. Nie było innej opcji w Zerach z lat 41-43. Wszystkie znalezione wraki Zer mają te panele czarne, obojętnie czy z Mitsubishi czy późniejsze Zero 21 z Nakajimy.
Georg01

Postprzez HK1885 » piątek, 21 listopada 2014, 11:14

Georg01 napisał(a):panel za głową pilota (ten pod tylną osłoną kabiny) i panel przed głową pilota nad tablicą rozdzielczą - czarne.

Kokpit i okolica wygląda tak jak je zrobiłem 11 lat temu, dlatego napisałem, że będą jeszcze małe czary z malowaniem w tamtej okolicy i kadłub pod szklarnią będzie przemalowany.
Zasadniczo otwarta pozostaje kwestia wnęk podwozia i wewnętrznej części pokryw, ale nad tym poknuję jak się zdecyduję na konkretny egzemplarz. Jak będą fotki to się może coś wypatrzy jak nie to rzut monetą, choć z tego co widzę w internetach to dla mnie wygląda to bardziej na kolor płatowca...
Ale jak pisałem na początku - jest szeroko na tej autostradzie

marco2607 napisał(a):Dokładnie tak jest , jak czegoś nie mam lub szukam staram się najpierw uzgodnić szczegóły.

To nie rwij się tak z tą pomocą do cudzych wątków jak masz nieuzgodnione szczegóły. :lol:

marco2607 napisał(a):Co do japonistyki są ludzie których szanuję za wiedzę

Podobnie jak i ja, bo oni mają wiedzę w przeciwieństwie do ciebie...

marco2607 napisał(a):nie tylko z wikipedii

...tak jak ty.

marco2607 napisał(a):z tego co widzę wolą się nie odzywać

Słabo patrzysz... :lol:

marco2607 napisał(a):by zaraz zrobi się z nich znaFców.

Nikt z nich nie będzie robił znaFców bo mają faktyczną wiedzę, którą mogą się podzielić.
To ty się rwiesz do cudzych wątków, żeby odsyłać do lektury znaFFco... :lol:

marco2607 napisał(a):fantastom nie pomagam

Poprawiłeś już hinomaru? :lol:
Skorektowałeś już cyferki na usterzeniu? :lol:
HK1885

Postprzez shadowmare » piątek, 21 listopada 2014, 12:11

Eh... a ja czekam i czekam na Whirlwinda. Zero to temat strasznie oklepany. Byłbym chyba za malowaniem z PH.
shadowmare

Postprzez marco2607 » piątek, 21 listopada 2014, 12:14

Georg01 napisał(a):Drobna uwaga na początek - panel za głową pilota (ten pod tylną osłoną kabiny) i panel przed głową pilota nad tablicą rozdzielczą - czarne. Nie było innej opcji w Zerach z lat 41-43. Wszystkie znalezione wraki Zer mają te panele czarne, obojętnie czy z Mitsubishi czy późniejsze Zero 21 z Nakajimy.

Jerzy nie ma sensu, przecież to typ wszystkowiedzący . Tylko się narażasz na ewentualny rewanż .
Przecież nawet nie potrafi się przyznać że pomalował gunziakiem obszar za kabiną ( zdecydowana różnica koloru wnętrza ).

Zdaje sobie sprawę też że ten warsztat to następna próba wciągnięcia mnie w bezsensowną dyskusję :shock:
Więc jest to mój ostatni post w tym wątku.
Dodam tylko że moje a6m jest zrobiony ok , i nie zamierzam nic poprawiać. Jak ktoś ma strita lub widzi to inaczej to jego problem.
Nie zapomnij ponitować bo będzie wyglądał jak 1/72 , chyba że zrobisz go w kwiatki. ;o)
Obrazek Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
marco2607

Animal Planet

Postprzez HK1885 » piątek, 21 listopada 2014, 13:50

marco2607 napisał(a):przecież to typ wszystkowiedzący

Typ nie jest wszystkowiedzący, typ ma w odróżnieniu od ciebie pewną wiedzę w temacie.
Na tyle dużą, żeby wiedzieć jak pomalować kokpit, z czego wybierać jeśli chodzi o kolory wnęk podwozia albo czym jest ame-iro.
I na tyle dużą, żeby stawiać po swoich stwierdzeniach znak zapytania (w odróżnieniu od ignorantów twojego pokroju) bo w temacie lotnictwa IJA / IJN nigdy chyba nie będziemy niczego w 100% pewni.

marco2607 napisał(a):Jerzy

naraża się co najwyżej na ewentualne pytania albo rzeczową dyskusję, bo

w odróżnieniu od ciebie nie wbija się w arogancki sposób w cudze wątki odsyłając do lektÓry i

zwyczajnie ma coś czego brakuje tobie - WIEDZĘ w tym temacie.

marco2607 napisał(a):Zdaje sobie sprawę też że ten warsztat to następna próba wciągnięcia mnie

Ten warsztat to zwyczajny warsztat.
Natomiast nie od dziś wiadomo, że lubisz się zjawiać tam gdzie nikt cię nie zaprasza. :lol:

marco2607 napisał(a):w bezsensowną dyskusję

Błąd - z tobą się nie da dyskutować bo ty zawsze wiesz lepiej.
NAwet lepiej od zdjęć. :lol:

marco2607 napisał(a):Więc jest to mój ostatni post w tym wątku.

Będę zobowiązany skoro nie masz nic ciekawego do powiedzenia w temacie.

marco2607 napisał(a):Dodam tylko że moje a6m jest zrobiony ok , i nie zamierzam nic poprawiać. Jak ktoś ma strita lub widzi to inaczej to jego problem.

Do powyższego odniosłem się TUTAJ żeby nie robić więcej w swoim wątku śmietnika z tobą w roli głównej.

marco2607 napisał(a):chyba że zrobisz go w kwiatki.

Nie samolot i nie w kwiatki, ale też fajny. :mrgreen:

Obrazek
HK1885

Postprzez zegeye » piątek, 21 listopada 2014, 14:26

HK1886 napisał(a): W takim razie w 48-ce postarali się bardziej bo dołożyli owiewkę do tej wersji.

No to sa hamulce jedne ze w 72-ce tak sobie sprawe olali i wrzucili standardowe wypraski od 21 bez zadnych zmian... :?

Co do wnek podwozia to JA (podkreslam ze to moja opinia co by zbednych dyskusji nie prowokowac) pomalowalbym na aotake. Wg wszystkich zrodel ktore mam i mnostwa fotografii w nich zawartych (przy zalozeniu ze widac na nich te wneki) sa one ciemne we wczesnych Zerowkach (napewno w wiekszosci przypadkow) :P Wiec moze wybierz jakies malowanie i napisz co to ma byc to sie fotki poszuka.... chyba ze cie to jak to mowia.... to wtedy nie ma tematu ;o)
pozdrawiam
Zbych

Obrazek
zegeye

Animal Planet

Następna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat