Jakieś ZERO znad PeHa ???/ Hase 1:48

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: Jakieś ZERO znad PeHa ???/ Hase 1:48

Postprzez HK1885 » poniedziałek, 24 listopada 2014, 18:23

A wracając jeszcze do opcji AOTAKE...

Kiedyś na KARTONŁORKU pojawiło się ciekawe zdjęcie prezentujące różne próbki aotake. Zasadniczo niebieskawo - zielony odcień ocierający się chwilami o kolor wnętrza radzieckich odrzutowców, różniący się nasyceniem i intensywnością.

Obrazek

Natomiast TUTAJ można znaleźć równie ciekawe zdjęcia prezentujące aotake w nieco innym świetle. :mrgreen:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tak więc przy ewentualnym wyborze malowania wnęk w aotake można sobie pokombinowac z odcieniem.

Mnie na obecną chwilę najciekawszym pomysłem a propos wnęk w aotake (ewentualnie) wydaje się pomalowanie ich najpierw na srebrny metalic i na to parę warstw mocno rozcieńczonego Gunze H63. Zawsze kiedy malowałem czystym kolorem (czy Gunze czy Aeromaster) to mi to tak oczojebnie wychodziło.

A tutaj jeszcze jedno zdjęcie z tego samego bloga - ame-iro, J-3 albo Japanese Navy Gray... :mrgreen:

Obrazek

Obrazek
HK1885

Reklama

Postprzez Kuba P. » poniedziałek, 24 listopada 2014, 21:36

:mrgreen: Oj ale Ci Marek na ambicje wjechał :)
Dawaj dalej, jak namalujesz te niuanse w modelu to masz u mnie jasne pełne.
Wreszcie jakiś fajny ciekawy temat!
Kuba P.

Postprzez MIRO » poniedziałek, 24 listopada 2014, 21:39

Jeśli mogę współporadzić to na srebrny podkład daj mieszankę zielonego i niebieskiego klera. Ja tak robiłem w swoim Gekko i chyba nienajgorzej wyszło http://pwm.org.pl/viewtopic.php?f=12&t=13350&hilit=gekko
Pozdrawiam
Mirek
Путiн хуйло!
MIRO

Postprzez zegeye » wtorek, 25 listopada 2014, 10:53

Przykłady aotake ze strony Rona Cole'a to fragmenty tylko jednego samolotu. Wszystkie pochodzą z tego przedstawionego na bokorysie A6M3 m.32. Zachodzi pytanie czy one dają odpowiedź na to jak malować wnęki podwozia wczesnego zero? Wg. mnie niekoniecznie 8-) A6M3 m.32 to już nie wczesne zero, to zero po trzech modyfikacjach ;o) Poza tym te fragmenty raczej nie pochodzą z wnęk podwozia (te kolorowe o trapezowatym kształcie). To że w samolotach zero były różne odcienie lakierów zabezpieczających to nie pierwszyzna. Nawet w odrestaurowanych muzealnych egzemplarzach obecnie można zauważyć co najmniej dwa lub trzy kolory np. w kabinie. (Ron wyjaśnia na blogu skąd to się wzięło). Co do odcienia aotake to widać że można poszaleć.....ale gdzie go położyć a gdzie nie?.....to już inny temat. Wg mnie i moich nie najlepszych już oczu :mrgreen: teoria o jasnych wnękach w samolotach Mitsubishi (piszę cały czas odnosząc się do twojego modelu czyli wersji 21) nie jest do końca przekonująca. Znalazłem w wielu swoich japońskich książkach nie więcej niż 3-4 fotografie, które wyraźnie pokazują jasne wnęki i osłony goleni na wczesnych zero. Tylko jedna z nich (dość znana samolot ze zdjętą osłoną goleni odwróconą w ''naszym'' kierunku) wygląda na fotkę z lotniska polowego. Reszta to fotki z obsługi na lotnisku betonowym lub w hangarze. Wniosek mój (niekoniecznie słuszny)... to że są to fotki wczesnych zero używanych do ćwiczenia mechaników na wyspach macierzystych (cały czas niestety piszę o wnioskach wydumanych bo nie czytam krzaczków). A takie zero szkoleniowe mogło być przemalowane....wielokrotnie. (domysły). Znakomita większość fotek z wczesnymi zerówkami, na których wyraźnie można zobaczyć osłony goleni i trochę wnęki....wg mnie posiada te wnęki lekko/mocno ciemniejsze. Trzeba wziąć też pod uwagę że na fotogramie czarno-białym odcienie kolorów całkiem różne w rzeczywistości mogą wyglądać bardzo podobnie lub wręcz tak samo. Zauważ że aotake to kolor metaliczny.... na cz-b zdjęciu może wyglądać nawet na srebrny jeśli akurat będzie dobrze oświetlony (mam taką fotkę gdzie z wnęki widać refleks). Dodatkowo na fotkach zerówek z opuszczonymi klapami (robionych od tyłu) gdzie akurat widać też w miarę te nieszczęsne osłony goleni wg mnie są one w takim odcieniu szarego jak wnętrze tych wychylonych klap, a klap przecież nikt nie chce malować w grey-green ;o)

To takie moje własne rozmyślania. Nie po to by kogoś przekonać do mojej jedynie słusznej teorii a jedynie po to by pokazać mój tok rozumowania. I tak zrobisz jak zechcesz. Każdy może mieć tu własne poglądy, ja pozostanę przy swoich. :lol:

ps. zastanawiałem się czy sobie nie kupić takiego fragmentu blachy z zerówki bo Ron je sprzedaje.... ale na razie 100 baksów za 4 cm blachy mnie powstrzymuje....może jak będę lepiej zarabiał to kto wie? ;o)
pozdrawiam
Zbych

Obrazek
zegeye

Animal Planet

Postprzez HK1885 » wtorek, 25 listopada 2014, 18:36

zegeye napisał(a):(...)

Dzięki za posta, dosyć jasno pokazuje co i dlaczego tak, a nie inaczej.

Fotkę z KW + zdjęcia z bloga załączyłem jako ciekawostkę n/t samego aotake-iro żeby pokazać, że nie poruszamy się wokół jednego odcienia / farby / koloru, ale tak naprawdę mówimy o pewnym zjawisku, które mogło przyjmować różne odcienie, a wręcz kolory.

Żeby pociągnąć analogię to:

Zjawisko nr 1 - kolor wnętrza: niby Mitsubishi, niby Nakajima, ale....
Obrazek

Zjawisko nr 2 - czarny kolor kadłuba pod szkalrnią:
Obrazek
BTW - być może ten sam kolor co osłony silników?...

Zjawisko nr 3 - ame-iro czyli jak malowano ZERa - Mitsubishi:
Obrazek

Obrazek

Zjawisko nr 4 - kolory Zero z Nakajima:
Obrazek

Zjawisko nr 5 - artefakty z Pearl Harbor:
Obrazek
Przy czym tutaj ciekawostkę stanowią też kolory J3 / I3 (czyli to słynne ame-iro) jako coś co możnaby nazwać wzorzec. (?)
Wszystkie obrazki stąd: http://www.aviationofjapan.com/2014_11_01_archive.html

Zatem mamy Zero z Mitsubishi.
    1. kolor kokpitu niby określony, ale nie tak do końca, bo jak widać możliwe są jakieś inne kolory.
    2. powierzchnie malowane na czarno - też można poszaleć.
    3. Aotake-iro we wnękach albo NIE, a jeśli TAK to też można sobie podywagować nad odcieniem.
    4. Ame-iro / J3 jako wykończenie płatowca.

Zielenie w ZERO, polowe kamuflaże z Bouganville albo kamuflaże chińskie to jeszcze inna bajka.
Równie zresztą ciekawa.

Więc jakbym chciał być fair i wziąć pod uwagę wszystko to co do tej pory napisano i odkryto w temacie to w zasadzie tego ZERA się pomalować nie da... :mrgreen:

MIRO napisał(a):Ja tak robiłem w swoim Gekko i chyba nienajgorzej wyszło

Barrrdzo wyszło. Z aotake i nie tylko.

Kuba P. napisał(a):jak namalujesz te niuanse w modelu

Ciężko się będzie zdecydować który konkretnie zmalować... :lol:
HK1885

Postprzez zegeye » wtorek, 25 listopada 2014, 22:11

Wrzucenie tych wzorników kolorów z bloga Nicka Milmana bez jego interpretacji i komentarzy nieco gmatwa sprawę. To są tak naprawdę zebrane w jednym miejscu przeróżne koncepcje i teorie różnych autorów na tema t malowania zero na przestrzeni wielu lat.... Naprawdę polecam zainteresowanym tym tematem lekturę tego bloga, bo to koleś mocno znający tematykę.

Co do czarno-niebieskiego na obszar za kabiną to TAK. Ja w swoim zero tak pomalowałem. ;o)
pozdrawiam
Zbych

Obrazek
zegeye

Animal Planet

Postprzez HK1885 » środa, 26 listopada 2014, 08:09

zegeye napisał(a):Wrzucenie tych wzorników kolorów z bloga Nicka Milmana bez jego interpretacji i komentarzy nieco gmatwa sprawę.

To ilustracja tego co napisałem na samym początku, w pierwszym poście:
kFinto napisał(a):cały czas poruszamy się w obrębie sporego marginesu hipotez i przypuszczeń.

zegeye napisał(a):To są tak naprawdę zebrane w jednym miejscu przeróżne koncepcje i teorie różnych autorów na tema t malowania zero na przestrzeni wielu lat....

Może inaczej - to są wzorniki, które powstały na podstawie zachowanych próbek.
Za każdą z nich można postawić jakąś teorię, która da się obronić albo której nie da się wykluczyć.
Czyli tak naprawdę w tym przypadku finalne malowanie modelu zależy od tego co komu bardziej pasuje albo co kto uzna za bardziej prawdopodobne.

Swoją drogą pamiętam jakie to było zaskoczenie niemal dwadzieścia lat temu, kiedy okazało się, że szare Zera wcale nie musiały być takie SZARE. :mrgreen:
HK1885

Postprzez HK1885 » środa, 26 listopada 2014, 20:21

I jeszcze małe suplementy do poprzedniego postu w sprawie zjawisk, myślę, że ciekawe. :mrgreen:

1. Porównanie z RAFowskim HEMP i RLM02
Obrazek
http://www.aviationofjapan.com/2011/06/zero-tolerance.html

2. Wnioski n/t kolorystyki.
Obrazek
http://www.aviationofjapan.com/2012/05/model-art-847-mitsubishi-a6m-zero.html

3. I - być może - przyczyna zamieszania. Finalny wygląd Zera jako złożenie farby podkładowej I3 i zewnętrznej warstwy J3 na płatowcu.
A reszta to wariacje tego zestawu i upływ czasu... (?)
Obrazek

I to tak w skrócie, w dwóch ruchach na temat malowanek A6M2, bez odsyłania do lektÓry.

zegeye napisał(a):Naprawdę polecam zainteresowanym tym tematem lekturę tego bloga, bo to koleś mocno znający tematykę.

Bez wątpienia tak aczkolwiek dla kogoś kto szuka szybkiej i prostej recepty na pomalowanie modelu może być tam za dużo tekstu. Stanowczo największą wartością z mojej perspektywy są prezentowane tutaj wzorniki bo one najszybciej pozwalają sobie wyrobić pogląd o czym konkretnie mowa, bez łażenia po stronach i wyszukiwania FSów. Wszystko zebrane do kupy

Powyższe pokazuje jak MOGŁO wyglądać Zero latające nad PH czy ogólnie nad Pacyfikiem w początkowym okresie wojny.
Wnioski każdy może wyciągnąć sobie sam.
Ostatnio edytowano czwartek, 27 listopada 2014, 20:07 przez HK1885, łącznie edytowano 1 raz
HK1885

Postprzez shadowmare » czwartek, 27 listopada 2014, 14:31

Ilość mędrkowania dla mnie nieprzyswajalna. Oczekuję na fotki ;o) . Zawsze bardziej przemawiał do mnie "prawiebiały" kolor zer niż ten "kawowo-kremowy". Aczkolwiek dobra kawka nie jest zła :lol: .
shadowmare

Postprzez Kuba P. » czwartek, 27 listopada 2014, 19:04

shadowmare napisał(a):Ilość mędrkowania dla mnie nieprzyswajalna. Oczekuję na fotki ;o) . Zawsze bardziej przemawiał do mnie "prawiebiały" kolor zer niż ten "kawowo-kremowy". Aczkolwiek dobra kawka nie jest zła :lol: .

Jeśli można: słowo mędrkować ma swoje znaczenie:
popisywać się swą wiedzą i mądrością, zwykle wątpliwą; mądrzyć się, wymądrzać się

Nie wydaje mi sie, by informacje tu zawarte były wątpliwej jakości i ktokolwiek się tu wymądrzał lub popisywał.
Koledzy poświęcają swój czas i piszą bardzo ciekawe rzeczy, dzielą się informacjami.
Jeden z najciekawszych wątków od miesięcy na tym forum.

Jeśli tego nie przyswajasz i czekasz na obrazeczki to też fajnie ale pozwól też tym co przyswajają czerpać ciekawe informacje i liczyć na więcej.

Dzięki.
Kuba P.

Postprzez shadowmare » czwartek, 27 listopada 2014, 19:56

Kuba P. napisał(a):Jeśli można: słowo mędrkować ma swoje znaczenie:
popisywać się swą wiedzą i mądrością, zwykle wątpliwą; mądrzyć się, wymądrzać się

Nie wydaje mi sie, by informacje tu zawarte były wątpliwej jakości i ktokolwiek się tu wymądrzał lub popisywał.
Koledzy poświęcają swój czas i piszą bardzo ciekawe rzeczy, dzielą się informacjami.
Jeden z najciekawszych wątków od miesięcy na tym forum.

Jeśli tego nie przyswajasz i czekasz na obrazeczki to też fajnie ale pozwól też tym co przyswajają czerpać ciekawe informacje i liczyć na więcej.

Dzięki.

Właśnie jak to masz w zwyczaju pomędrkowałeś sobie. Kompletnie bezcelowo bo napisałem to żartobliwie. Jak zwykle twój zawór musiał puścić i wypłynęła fala wielkiej mądrości i niepotrzebnej pompy.
shadowmare

Postprzez Kuba P. » czwartek, 27 listopada 2014, 20:50

shadowmare napisał(a):Właśnie jak to masz w zwyczaju pomędrkowałeś sobie. Kompletnie bezcelowo bo napisałem to żartobliwie. Jak zwykle twój zawór musiał puścić i wypłynęła fala wielkiej mądrości i niepotrzebnej pompy.

Dalej nie rozumiesz i znów bezmyślnie obrażasz ludzi na forum. Podkładasz się.
Straciłem kupę czasu pisząc Ci w dobrej wierze o Me 262 a Ty usiłujesz coś mamrotać jakobym miał w zwyczaju mędrkować. Wylazła prawdziwa natura szadołmarka.
O mój zawór się nie bój, mam odcinkę dość wysoko ale takiej zwykłej ludzkiej głupoty czy prymitywnego wesołkowania po prostu programowo nie lubię.
Kuba P.

Postprzez HK1885 » czwartek, 27 listopada 2014, 21:03

shadowmare napisał(a):Ilość mędrkowania dla mnie nieprzyswajalna.

Mędrkowanie jest ograniczone do minimum - raptem dwa posty i parę próbek farb. Akurat tyle, żeby poprawnie pomalować wczesne Zero bez dwumiesięcznych rozkmin. ;o)

Japońskie malowania to nie jest rocket science.
Chociaż nic się tam na 100% stwierdzić nie da.

shadowmare napisał(a):Oczekuję na fotki

Ja także chociaż póki co szlifuję skile i plastik.

shadowmare napisał(a):Zawsze bardziej przemawiał do mnie "prawiebiały" kolor zer niż ten "kawowo-kremowy".

Generalnie temat jest obecny od ładnych paru lat i na pewno nie da się go nazwać najnowszym odkryciem i wynikami ostatnich badań.
Ja się z tym kawowo-kremowym kolorem po raz pierwszy zetknąłem pod koniec lat dziewięćdziesiątych kiedy wpadłem w temat japońskiego lotnictwa.

A cała sprawa została dosyć ciekawie opisana przez Iana K. Bakera tutaj:

Obrazek

Nota bene w tej książce ( z 1998 r ) jest opis Zero 32 T2-190 z Bouganville no i okazuje się, że te najnowsze odkrycia naszego kolegi z forum mają już DWADZIEŚCIA TRZY lata, bo książka ukazała się po angielsku w 1991. :mrgreen:
HK1885

Postprzez shadowmare » czwartek, 27 listopada 2014, 21:12

Czyli będziesz szedł w stronę kawowo-kremowego?
shadowmare

Postprzez HK1885 » czwartek, 27 listopada 2014, 21:48

shadowmare napisał(a):Czyli będziesz szedł w stronę kawowo-kremowego?

Stanowczo. Z nutką szarości.
HK1885

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat