T-64BW, Ukraina 2014, Trumpeter+ET Model+... 1/35

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Moderator: xenomorph

Re: T-64BW, Ukraina 2014, Trumpeter+ET Model+... 1/35

Postprzez Kamil K. » czwartek, 4 grudnia 2014, 19:56

Cześć,

Nie będzie dzisiaj zdjęć gotowego modelu, więc jak kogoś nie interesują wątki detektywistyczno-gdybologiczne, to może przewijać.
Obrazek

Ten post miał się pojawić już w poprzedni weekend, jednak za każdym razem gdy siadałem by go napisać musiałem jeszcze dla pewności wejść w tłumacza google, wyszukiwarkę grafiki i przejrzeć jeszcze raz wszystkie możliwe kombinacje do wyszukania... a nuż coś jeszcze znajdę...
I faktycznie - udało się. Mnóstwo nowych zdjęć oryginału wykopałem z czeluści internetu. Wciąż jednak nie wiem jaki jest dalszy los załogi i pojazdu.

A muszę przyznać, że im dłużej szukam, tym bardziej jestem ciekawy.

Wszystkie znalezione zdjęcia są datowane na początek lipca, z wyjątkiem kilku kadrów z filmów - dwa z nich datowane są na 4 sierpnia w rejonie Saur-Mogiły. To ostatnie materiały, na których widoczny jest "mój czołg".
Obrazek
Obrazek

Ciekawsze jednak są kolejne kadry: z 18 czerwca z Iziumu - miejscowości na północ od Słowiańska.
Wygląda na to, że kolumna T-64 na lawetach jest dopiero dostarczana w rejon walk. Czołg, który mnie interesuje ma jednak założone już dodatkowe panele z kostkami ERA na tyle wieży i na jej boku! Nie ma natomiast śladu po trafieniu RPG na przodzie wieży - tu jeszcze nie ma dwóch sztukowanych paneli, tylko oryginalny, kompletny stelaż z kostkami.
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Reszta to natomiast zdjęcia ze Słowiańska i Kramatorska, najprawdopodobniej wszystkie z 5-6 lipca.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Obrazek
Na niektórych z tych zdjęć jest kilka szczegółów, które podejrzanie się nie zgadzają. Np. powyższe zdjęcie, ewidentnie wcześniejsze, ze Słowiańska czołg ma jeszcze oba błotniki... ale widać też, że po prawej - tej niezniszczonej stronie - brakuje przedniego panelu z pancerzem reaktywnym. Naklejka(?), która na innych zdjęciach widnieje na błotniku tu jest na lufie. Mógłbym tak jeszcze parę rzeczy wymienić, ale... ;) Mniejsza o to. I tak nie znam odpowiedzi na nurtujące mnie pytania.

Co dalej? Cóż, mam kilka hipotez.
- czołg żyje, ma się dobrze, może przeszedł jakiś drobny remont i jego wygląd się zmienił i/lub po prostu nie poszło w świat żadne zdjęcie, na którym jest widoczny.
- czołg został zniszczony i nie ma żadnych zdjęć wraku/jest nie do rozpoznania. Przejrzałem kilkukrotnie całą stronę LostArmour, ale nic, co mogłoby być wrakiem tego T-64 nie rzuciło mi się w oczy.
- po prostu coś przeoczyłem. ;)

Biorąc jednak pod uwagę, że ostatnie nagranie pochodzi z rejonu Saur-Mogiły, gdzie toczyły się naprawdę ciężkie walki i Ukraińcy wpadli kilkukrotnie w przeróżne kotły, to prawdopodobnie marny jego los.
Kamil K.

Reklama

Postprzez Adam » piątek, 5 grudnia 2014, 13:23

Brawo za gorący temat ,choć dla moich zainteresowań to taki przyziemny ;o)
Nie jestem znawcą pancerki, ale będę kibicował bo temat ciekawy wymagający od ciebie dużo grzebania w internecie i można tu zdobyć trochę wiedzy. Już nic nie gadam tyko siadam i się gapię. :D

Adam.
Obrazek
Adam

Postprzez rotpol13 » piątek, 5 grudnia 2014, 14:03

Pozdrawiam,
Kamil
rotpol13

Postprzez Kamil K. » piątek, 5 grudnia 2014, 16:05

Adam napisał(a):Brawo za gorący temat ,choć dla moich zainteresowań to taki przyziemny ;o)
Nie jestem znawcą pancerki, ale będę kibicował bo temat ciekawy wymagający od ciebie dużo grzebania w internecie i można tu zdobyć trochę wiedzy. Już nic nie gadam tyko siadam i się gapię. :D

Adam.

Dziękuję bardzo. :)
Z tą wiedzą to akurat jest różnie, o samym uzbrojeniu - owszem, jednak na temat konfliktu jako takiego - średnio. W internecie jest straszne szambo informacyjne, że tak to delikatnie ujmę.

Dzięki za wkład w moje poszukiwania, ale na 95% to nie ten czołg.
- brak przestrzeliny na jednej z kostek na przodzie pancerza,
- dolna listwa z kostkami ERA jest zbyt prosta
- inna "rura"(nie mam pojęcia co to jest, może część oporządzenia do pokonywania przeszkód wodnych) na tyle wieży.
- brak jakichkolwiek innych 100% podobieństw - poza tym, że to też jest T-64BW. :mrgreen:

Pozdrowienia!
Kamil K.

Postprzez Kamil K. » niedziela, 7 grudnia 2014, 00:28

Cześć,

Model pacnięty podkładem. Czarny spray + czarna Tama w zakamarki, gdzie pucha nie sięga, a na to Rot Braun+Pomarańczowy tam gdzie chcę go wkrótce wydrapać nieco. ;-)
Obrazek
Obrazek

Teraz czas na zieleń... jaką, to nie mam pojęcia, ten czołg co zdjęcie, to jest w innym odcieniu. Ale coś dobiorę tak, żeby mi się podobało.
Kamil K.

Postprzez Kamil K. » niedziela, 7 grudnia 2014, 21:51

Zielony psiknięty i nieco podrapany.
Nie podam konkretnych mieszanek bo to nie możliwe - używałem wszystkich zielonych Tamek jakie posiadałem. :)
No razie kolor jest taki se, ale nie ma paniki. Położę brąz, zobaczę jak to się razem zgra i albo podziałam filtrami, albo jeszcze prysnę jakąś mgiełkę żeby poprawić odcień - choć raczej nie będzie to konieczne.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Pozdrowienia!
Kamil K.

Postprzez Paweł Czarnocki » niedziela, 7 grudnia 2014, 23:09

Fajne malunki ....
Zakup w MARTOLI portfela nie boli.
Paweł Czarnocki

Postprzez Mariusz 72 » poniedziałek, 8 grudnia 2014, 09:24

Widzę, że temat na czasie :)
War-sztat klik: Obrazek Obrazek Obrazek
Portfolio: klik
Mariusz 72

Postprzez Kamil K. » wtorek, 9 grudnia 2014, 17:23

Witam,

Brąz położony. Na początek zdjęcie pokazujące szczątkowe maskowanie wykonane do tego celu...
Obrazek
(tu nie sugerujcie się kolorem, aparat mi nieco zwariował...)
I kilka słów nt. nowego aerografu z którego korzystam - H&S Ultra. Dzięki niemu maskowanie było prawie zbyteczne. Niby najtańszy model, ale dla mnie to mercedes, po 5 latach korzystania z pseudoiwat. Mogę tylko żałować, że tyle zwlekałem tym zakupem, bo malowanie tym cudem, to 100% przyjemność. ;) Toteż, jeśli ktokolwiek się waha nad zakupem lepszego sprzętu do malowania - niech kupuje jeśli tylko może!
A tak to wygląda obecnie:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Założyłem mu już kapcie, skleiłem błotniki i mogę się zabierać za podmalowanie pędzlem wszelkich detali jak lampy, karabin, etc. Potem wkraczamy z olejami. ;)
Kamil K.

Postprzez Adam » środa, 10 grudnia 2014, 08:38

Bardzo ładne malowanie.

Adam.
Obrazek
Adam

Postprzez Kamil K. » czwartek, 11 grudnia 2014, 19:08

Dziękuję. :)

Detale pomalowane - lampy, wizjery, worek na łuski, osłona jarzma działa, białe pasy identyfikacyjne... Wreszcie mogę się zabierać za filtry. :)
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Kamil K.

Postprzez MariuszBiel » czwartek, 11 grudnia 2014, 20:59

Nie ma co oceniać bo czołg i model mi się podoba. Ale ja nie widzę zdjec z dwóch twoich ostatnich postów. Wcześniejsze widać.
Pozdrawiam
MariuszBiel

Postprzez Kamil K. » czwartek, 11 grudnia 2014, 21:39

U mnie wszystko jest w porządku... Może odśwież wątek i poczekaj chwilę -zdjęcia z dwóch ostatnich postów wrzucałem na copy.com i zauważyłem, że ładują się nieco dłużej.

Jeśli ktoś jeszcze ma taki problem niech da znać, najwyżej wrócę na photobucket, chociaż ten niestety ograniczył wielkość zdjęć do 1024px.
Kamil K.

Postprzez MariuszBiel » piątek, 12 grudnia 2014, 13:24

MariuszBiel napisał(a):Nie ma co oceniać bo czołg i model mi się podoba. Ale ja nie widzę zdjec z dwóch twoich ostatnich postów. Wcześniejsze widać.
Pozdrawiam

Witam.
Na operze się zdjecia nie wyświetlają nie wiem dlaczego. Sprawdziłem na firefoxie i działają sorki za zamieszanie.
Sam model zacny - malowanie fajnie wyszło taki trochę inny od przyjętych schematów byłych sowieckich pojazdów.
Pozdrawiam
MariuszBiel

Postprzez Kamil K. » niedziela, 14 grudnia 2014, 14:08

Witam,
Rozpocząłem dalsze prace: filtry, wash, obicia. Kilka rysek będzie wymagało korekcji, bo mnie poniosło.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Pozdrowienia!
Kamil K.

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pojazdy wojskowe - warsztat