marco2607 napisał(a):Miałem nadzieję że ruszycie tematy niszowe z większym rozmachem. Obecnie to słabo wygląda.
Panie Marku, rani Pan moje delikatne, kobiece uczucia. ;)
Ale na poważnie, to myślałam, że właśnie osoby, modelarze tacy jak Pan, docenią duży procent "niszowości" naszych produktów. Tablice do He-51, CR.32, Do-215, Caudron 714, MB-152, Stirling, A5M Claude, Re.2002, He-112, Mirage III to są modele, czy raczej dodatki do modeli, niszowe. I nie jest to tylko moja opinia, ale konkretne wskazania ze sprzedaży. Proszę też pamiętać, że nie jesteśmy gigantem z kilkutysięczną ofertą, który może sobie co chwilę pozwolić na zupełnie nieopłacalny, ale miły modelarzom pomysł.
Ja rozumiem, że wolałby Pan same niszowe produkcje, ale naprawdę wtedy musiałaby to realizować jakaś fundacja a nie prywatna, mała firma. ;)
Ja i tak myślę, co z resztą wiele osób potwierdza, że połączenie niezłej jakości i atrakcyjnej ceny jest dla wielu modelarzy dodatnim zaskoczeniem.
Mogliśmy oczywiście zrobić to co inni, czyli maksymalnie naciągnąć ceny "bo zapaleniec i tak kupi", i uzyskać rentowność przy połowie dzisiejszej sprzedaży, ale naszą ideą jest trafić z tymi dodatkami do szerszego grona , do młodzieży, do niedzielnych sklejaczy. Wówczas będzie z czego wybierać. Będzie baza dla zapaleńca i dla początkującego. Tutaj jednak, taką mam nadzieję, ciągle jest jeszcze za wcześnie. Nie tylko modelarze, ale sprzedawcy nie są jeszcze przekonani o tym, że nasze tabliczki można oferować szerszej grupie odbiorców, a nie tylko blaszkowym weteranom.

Wiele sklepów w ogóle nie jest zainteresowana naszą ofertą, choć wydaje się, że jak coś jest tanie i dość dobre, to powinno być odwrotnie. No, ale cóż, poczekamy jeszcze. Jest na szczęście kilka bardzo prężnie działających sklepów.

Reasumując. Choć całe to przedsięwzięcie nie było od razu kalkulowane na wielki biznes, to jednak po roku działalności i chyba niemałej już ofercie powinnam przynajmniej nie balansować ciągle na granicy opłacalności? I to przy sprzedaży 70% produkcji za granicę?
Ja oczywiście słucham opinii modelarzy, ale temat niszowych tablic musimy odłożyć na jakiś czas, albo przynajmniej pogodzić się z tym, że można zrobić jedną niepopularną tablicę na nie wiem, dziesięć, piętnaście popularnych. Takie życie Panie Marku.
Voltan napisał(a):Ja mam nadzieję, że będą tablice do wszystkich nowych Airfixów, najlepiej od razu z pasami.
Może nie do wszystkich, ale faktycznie zwracamy uwagę na nowe produkty Airfixa, bo z jednej strony to są naprawdę ciekawe modele, a z drugiej strony trafiają one cenowo w naszą filozofię popularyzacji takiego modelarstwa.
Pasy to oddzielny temat. Eksperymentujemy z materiałami. Już w styczniu wyjdzie mały zestaw, fotel+pasy do F4U Corsari i większy do PZL P-11c 1/48 (choć tutaj jeszcze nie wyjaśniła się sprawa z busolą robioną w technologii 3D

), gdzie będą zastosowane inne materiały na pasy. I tu tradycyjnie będę liczyła na opinie Panów.