Gotowe, malowane tablice przyrządów (Yahu)

Nabyłeś nowy model, chcesz pokazać zawartość pudełka lub o nią zapytać, słyszałeś o fajnych nowościach - podziel się tym z innymi.

Re: Gotowe, malowane tablice przyrządów (Yahu)

Postprzez Voltan » wtorek, 30 grudnia 2014, 22:52

Ja mam nadzieję, że będą tablice do wszystkich nowych Airfixów, najlepiej od razu z pasami.
Sam żałuję, że nie zaopatrzyłem się w fotel do wczesnego hurricana.

Dołączam się do sugestii odnośnie Po-2 z ICM w 72-ce. Fajne modele, mają potencjał, ale zestawowe tablice to nieporozumienie. Dlatego dwa zestawy leżą w szafie :)

A i bym zapomniał I-153 z ICM w 72, tablica i pasy konieczne.
Voltan

Reklama

Postprzez Izydor » wtorek, 30 grudnia 2014, 23:38

Voltan napisał(a):A i bym zapomniał I-153 z ICM w 72, tablica i pasy konieczne.

Obrazek
Jedno już jest 8-)
Wyszło zaraz po premierze Czajki.
Miał naturalną śmiercią od obucha paść, a jemu przyjdzie zginąć, jak na wojnie...
Izydor

Postprzez ymub » środa, 31 grudnia 2014, 12:16

marco2607 napisał(a):Miałem nadzieję że ruszycie tematy niszowe z większym rozmachem. Obecnie to słabo wygląda.

Panie Marku, rani Pan moje delikatne, kobiece uczucia. ;)
Ale na poważnie, to myślałam, że właśnie osoby, modelarze tacy jak Pan, docenią duży procent "niszowości" naszych produktów. Tablice do He-51, CR.32, Do-215, Caudron 714, MB-152, Stirling, A5M Claude, Re.2002, He-112, Mirage III to są modele, czy raczej dodatki do modeli, niszowe. I nie jest to tylko moja opinia, ale konkretne wskazania ze sprzedaży. Proszę też pamiętać, że nie jesteśmy gigantem z kilkutysięczną ofertą, który może sobie co chwilę pozwolić na zupełnie nieopłacalny, ale miły modelarzom pomysł.
Ja rozumiem, że wolałby Pan same niszowe produkcje, ale naprawdę wtedy musiałaby to realizować jakaś fundacja a nie prywatna, mała firma. ;)
Ja i tak myślę, co z resztą wiele osób potwierdza, że połączenie niezłej jakości i atrakcyjnej ceny jest dla wielu modelarzy dodatnim zaskoczeniem.
Mogliśmy oczywiście zrobić to co inni, czyli maksymalnie naciągnąć ceny "bo zapaleniec i tak kupi", i uzyskać rentowność przy połowie dzisiejszej sprzedaży, ale naszą ideą jest trafić z tymi dodatkami do szerszego grona , do młodzieży, do niedzielnych sklejaczy. Wówczas będzie z czego wybierać. Będzie baza dla zapaleńca i dla początkującego. Tutaj jednak, taką mam nadzieję, ciągle jest jeszcze za wcześnie. Nie tylko modelarze, ale sprzedawcy nie są jeszcze przekonani o tym, że nasze tabliczki można oferować szerszej grupie odbiorców, a nie tylko blaszkowym weteranom. :)
Wiele sklepów w ogóle nie jest zainteresowana naszą ofertą, choć wydaje się, że jak coś jest tanie i dość dobre, to powinno być odwrotnie. No, ale cóż, poczekamy jeszcze. Jest na szczęście kilka bardzo prężnie działających sklepów. :)
Reasumując. Choć całe to przedsięwzięcie nie było od razu kalkulowane na wielki biznes, to jednak po roku działalności i chyba niemałej już ofercie powinnam przynajmniej nie balansować ciągle na granicy opłacalności? I to przy sprzedaży 70% produkcji za granicę?
Ja oczywiście słucham opinii modelarzy, ale temat niszowych tablic musimy odłożyć na jakiś czas, albo przynajmniej pogodzić się z tym, że można zrobić jedną niepopularną tablicę na nie wiem, dziesięć, piętnaście popularnych. Takie życie Panie Marku.

Voltan napisał(a):Ja mam nadzieję, że będą tablice do wszystkich nowych Airfixów, najlepiej od razu z pasami.

Może nie do wszystkich, ale faktycznie zwracamy uwagę na nowe produkty Airfixa, bo z jednej strony to są naprawdę ciekawe modele, a z drugiej strony trafiają one cenowo w naszą filozofię popularyzacji takiego modelarstwa.
Pasy to oddzielny temat. Eksperymentujemy z materiałami. Już w styczniu wyjdzie mały zestaw, fotel+pasy do F4U Corsari i większy do PZL P-11c 1/48 (choć tutaj jeszcze nie wyjaśniła się sprawa z busolą robioną w technologii 3D :)), gdzie będą zastosowane inne materiały na pasy. I tu tradycyjnie będę liczyła na opinie Panów. :)
ymub

Postprzez Aleksander » środa, 31 grudnia 2014, 16:01

ymub napisał(a):Już w styczniu wyjdzie zestaw (...) do PZL P-11c 1/48 (choć tutaj jeszcze nie wyjaśniła się sprawa z busolą robioną w technologii 3D :)), gdzie będą zastosowane inne materiały na pasy. I tu tradycyjnie będę liczyła na opinie Panów. :)

Fajnie - tablicę już mam, to jeszcze chwilkę poczekam na resztę!
Obrazek
ObrazekObrazekObrazek Obrazek Obrazek

Aleksander Górski
..."be yourself, no matter what they say"...
Aleksander

Animal Planet

Postprzez dewertus » środa, 31 grudnia 2014, 18:40

ymub napisał(a):fotel+pasy do F4U Corsar

W 1/48? Jeśli tak to jeszcze tablicę poproszę.

Warto byłoby zastanowić się nad rodziną tablic do P-36/40 - to także popularny temat wśród modelarzy.
Pzdr. Hubert
Jeśli istnieje rozwiązanie martwić się nie ma po co,
jeśli nie ma rozwiązania martwić się nie ma sensu
dewertus

Postprzez marco2607 » czwartek, 1 stycznia 2015, 10:46

ymub napisał(a):Ale na poważnie, to myślałam, że właśnie osoby, modelarze tacy jak Pan, docenią duży procent "niszowości" naszych produktów. Tablice do He-51, CR.32, Do-215, Caudron 714, MB-152, Stirling, A5M Claude, Re.2002, He-112, Mirage III to są modele, czy raczej dodatki do modeli, niszowe. I nie jest to tylko moja opinia, ale konkretne wskazania ze sprzedaży. Proszę też pamiętać, że nie jesteśmy gigantem z kilkutysięczną ofertą, który może sobie co chwilę pozwolić na zupełnie nieopłacalny, ale miły modelarzom pomysł.

Trudno się z tym nie zgodzić. Jednak mam nadzieję że wraz z upływem czasu będą pojawiać się produkty dla maniaków. ;o)
Biorąc pod uwagę japonce to na dość popularnych modelach można zrobić całkiem fajną serię.
Tablice do D3A1 VAL, B7A1 GRACE,B5N2 TENZAN zapewne miały by większe wzięcie niż Re-2002.

Wiem ,wiem łatwo wyprodukować , trudniej sprzedać. Sam niedawno pisałem z czeskim producentem bo myślałem że ciężko się sklepom z nim dogadać i niestety bylem w błędzie. :cry: ŻYCIE zweryfikowało plany.

ps.Czekam na paczkę z martoli ( będzie tam blaszka do HE-51) , będzie kapciaty warsztat na tym forum.
Obrazek Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
marco2607

Animal Planet

Postprzez Kuba P. » czwartek, 1 stycznia 2015, 11:34

Dobrą alternatywą do mniej popularnych model a mających wykonane zupełnie przyzwoicie plastikowe tablice są kalkomanie z tarczami zegarów. Ja spróbowałem tych: http://www.airscale.co.uk/ i efekt mnie bardzo zaskoczył na plus.
Są modele np. Hasegawy z świetnie wykonanymi tablicami. Żeby daleko nie szukać: zwykły 109 G/K w 48 czy 32 i tam trawiona tablica zawsze wychodziła płaska. Tutaj z zegarami naklejanymi na plastik będzie bardzo dokładna i trójwymiarowa.
Podobnie chociażby Dragon i ich 110 - niby temat mainstreamowy a dedykowanej tablicy o ile wiem nie ma. I tu znów naklejane zegary na fajną plastikową tablicę nas ratują.

Przyszedł mi do glowy jeszcze jeden pomysł, może taka sugestia dla producentów: w większych skalach, 48 i szczególnie 32 fajne byłyby same trawione obramowania zegarów uzupełniane własnie tymi kalkomaniami. Tak jak ratowałem się z tablicą w innym modelu:

Obrazek

Part dawał w zestawie blach do Schwalbe takie właśnie indywidualne ramki zegarów. Może warto zacząć takie coś produkować?

ps - fototrawioną tablicę yahu mam do Spitfire, jest bardzo zacna!
Kuba P.

Postprzez Dominik » czwartek, 1 stycznia 2015, 11:38

Ja tak trochę z innej beczki. Napisała Pani o technologii druku 3D. Chciałbym zasugerować zestaw do budowy Mustangów IV. Wymagałoby to nowych łopat śmigła Aeroproducts(tu właśnie widzę technologię druku 3D) i żaluzji na osłonach wlotów powietrza po bokach przodu kadłuba (blaszka fototrawiona). Dla takiego modelu z firmy Tamiya byłby to super zestaw.

Pozdrawiam i życzę dużo sukcesów w Nowym Roku.
"Build what you want, the way you want to and, above all, have fun"* (Al Superczynski)
Honour Thy Tamiya for their kits are idiotproof.

IPMS Świdnica
Dominik

Postprzez marco2607 » czwartek, 1 stycznia 2015, 11:54

Kuba P. napisał(a):Podobnie chociażby Dragon i ich 110 - niby temat mainstreamowy a dedykowanej tablicy o ile wiem nie ma.

Do wyboru i koloru ;o)

http://www.eduard.com/store/index.php?s ... am=bf+110d

http://www.aires.cz/en/product/bf-110d- ... et/0-1051/

byłyby same trawione obramowania zegarów uzupełniane własnie tymi kalkomaniami.

to by było super nie tylko w większych skalach.
Obrazek Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
marco2607

Animal Planet

Postprzez Kuba P. » czwartek, 1 stycznia 2015, 12:03

marco2607 napisał(a):Do wyboru i koloru ;o)

Dziękuję! :) Chyba przespałem pod lodem.
Kuba P.

Postprzez Georg01 » czwartek, 1 stycznia 2015, 12:40

To co napisał Kuba to najczystsza prawda. Najlepszy efekt dają zegary naklejane z kalkomanii na dobrze wyrzeźbioną bazę z trawionymi ramami zegarów. Kalkomania daje bardzo dużą dokładność odwzorowania szczegółów na zegarach. Ja wiem, że to i tak tylko pod lupą widać, ale jak rozmawiamy teoretycznie to właśnie taka metoda jest najlepsza. Wada : dużo babraniny z wycinaniem pojedynczych zegarów z kalkomanii i dopasowywaniem tego z ramkami zegarów z fototrawienia. W moim przypadku praca nad tablicą do Bf 109G w 1/32 zajęła kilka dobrych godzin (ze 3-4 lekko licząc). No ale to ja. Jak modelarz jest szybki to pewnie i w 20 minut zdąży :lol:
Gotowe tablice jak najbardziej w skalach 1/48 i 1/32 tam, gdzie czas ma znaczenie, a u mnie niestety ostatnio ma największe znaczenie. Jestem skazany na gotowce lub półgotowce, bo te parę godzin pracy chałupniczej samemu to jednak bardzo dużo, a efekt widoczny pod lupą, lub w dobrych okularach.
Georg01

Postprzez ymub » czwartek, 1 stycznia 2015, 13:31

Witam Panów w Nowym Roku! :)
Po kolei.
dewertus napisał(a):W 1/48? Jeśli tak to jeszcze tablicę poproszę.

Tablica do Corsaira w 1/48, zapisano. :)
marco2607 napisał(a):Czekam na paczkę z martoli ( będzie tam blaszka do HE-51) , będzie kapciaty warsztat na tym forum.

Cieszę się i bardzo kibicuję każdemu warsztatowi z Yahu tablicami. :)
Kuba P. napisał(a): trawiona tablica zawsze wychodziła płaska

To chyba jedyny punkt nie do przeskoczenia w elementach trawionych. Jednak niektórzy doceniają szczegółówość opisu ponad owo spłaszczenie elementów tablicy.
Dominik napisał(a):Chciałbym zasugerować zestaw do budowy Mustangów IV

Mamy wstępne szkice do tablicy Mustanga D z Airfix, a potem chemy zrobić do niego set z pasami i żaluzjami do wersji IV, ale to na razie w skali 1/72. Oczywiście 1/48 też weźmiemy pod uwagę. Na razie dopiero eksperymentujemy z większymi skalami.
Georg01 napisał(a):Kalkomania daje bardzo dużą dokładność odwzorowania szczegółów na zegarach.

Być może, ale słyszałam dokładnie odwrotne opinie na temat naszych tabliczek. Jakoby właśnie mamy lepszą rozdzielczość i dokładność od kalkomani i innych Eduardów. ;o)
Co do oddzielnych zegarów to właśnie zrobiliśmy pierwszy taki zestaw, do Arado 234. Nasze zdjęcia nie oddają dokładnie szczegółów ale pogladowo możecie Panowie zerknąć:
Obrazek
Obrazek
ymub

Postprzez Kuba P. » czwartek, 1 stycznia 2015, 14:04

O tym zestawie do Arado 234 słyszałem i widzę, że wygląda nieźle. Ten pomysł z pojedynczymi zegarami jest właśnie tym, co jest super. Może zastanówcie się Państwo nad wydaniem samych zegarów w tej formie. Uniwersalna rzecz, można użyć tych zegarów czy kalkomanii.
Zestaw do Ar 234 kupię jak tylko Martola będzie mieć w ofercie.

powodzenia dalej.
Kuba P.

Postprzez iras67 » czwartek, 1 stycznia 2015, 14:07

ymub napisał(a):Mamy wstępne szkice do tablicy Mustanga D z Airfix, a potem chemy zrobić do niego set z pasami i żaluzjami do wersji IV, ale to na razie w skali 1/72.

To jest to na co czekam. W zasadzie kupowałem blaszki zawsze z powodu tablicy i pasów. Eduard po zaprzestaniu produkcji niemalowanych Zoomów stworzył niszę dla takich skromnych i tanich blaszek. Z powodu rastra niechętnie sięgam po ich tablice. Wolę często skorzystać z kalek i pomęczyć się dłużej. Kupiłem prawie wszystkie tablice z waszej oferty w 1/72 i jestem zaskoczony jakością i ceną która jest bardzo konkurencyjna.
Do dużej skali takie blaszki jak do Arado to może być hit na skalę nie tylko krajową. Wingnut, nowe 1/32 Tamiyi czy 1/24 Airfix, duże tablice do pancerki czy samochodów... sporo miejsca na nowe produkty :) .
Ps. Modele Revella w 1/32 np. Spitfire II czy Bf109 G aż proszą się o tablice lub coś takiego jak do Arado...
iras67

Postprzez Dominik » czwartek, 1 stycznia 2015, 14:23

Właśnie o 1/72 mi chodziło. Poproszę jednak o tablicę do P-51D Tamiji. A i P-47 z Tamki też by ładnie wyglądała. Cieszę się, że taki zestaw jest w fazie projektowania. To teraz zostaje tylko/aż śmigło. Aha. Tablica do Spitfire Mk.I Tamiya i Airfix tez by się przydała.
"Build what you want, the way you want to and, above all, have fun"* (Al Superczynski)
Honour Thy Tamiya for their kits are idiotproof.

IPMS Świdnica
Dominik

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo - in-boxy, nowości, opinie