North American AT-6 Texan - Academy 1/72

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: North American AT-6 Texan - Academy 1/72

Postprzez Sherman » poniedziałek, 5 stycznia 2015, 23:43

Chyba się skuszę na te foteliki.
W malinowym chruśniaku.
Sherman

Reklama

Postprzez Moses » wtorek, 6 stycznia 2015, 00:21

Agalant, usterzenie od Wirrawaya było by dobre gdybym robił wcześniejszego BC-14.Trójkątny jest prawidłowy dka T-6G/Harvard IV którego robie.
Moses

Postprzez agalant » wtorek, 6 stycznia 2015, 21:57

Moses napisał(a):Agalant, usterzenie od Wirrawaya było by dobre gdybym robił wcześniejszego BC-14.Trójkątny jest prawidłowy dka T-6G/Harvard IV którego robie.

Oczywiście. To była tylko dygresja na temat moich odczuć estetycznych :) Texan jak dla mnie ma skrzydła z jednego samolotu, usterzenie poziome z innego, a pionowe z jeszcze innego... Jak jakiś składak :) Ale lata pięknie i w sumie wygląda też co najmniej dostatecznie, tyle, że jakoś dziwnie.
agalant

Postprzez Moses » wtorek, 6 stycznia 2015, 23:10

Skrzydła są żywcem wzięte z DC-2, obie maszyny są dziełem Jamesa Dutch'a Kidelbergera, usterzenie pionowe natomiast osobiście podoba mi się bardziej trójkątne. Niemniej jednak maszyna ma w sobie to coś dzięki czemu zwraca uwagę i się podoba :)
Moses

Postprzez spiton » wtorek, 6 stycznia 2015, 23:23

Moses napisał(a):.... Niemniej jednak maszyna ma w sobie to coś dzięki czemu zwraca uwagę i się podoba :)

mam dokładnie takie same odczucia. chodzi za mną texan od dłuższego czasu.
spiton

Postprzez Moses » sobota, 18 kwietnia 2015, 23:01

Mało ostatnio czasu na modelowanie, przez co prace nad Texanem, a raczej Harvardem bo tych używał IDF, idą powoli.

Obecnie model ma doklejone podwozie, oraz reflektory do lądowania. Wykonałem także silnik, oraz pomalowałem oraz zamaskowałem opony.
W przypadku reflektorów mam mały zgryz, gdyż pojawiły się małe szpary które będą bardzo widoczne po pomalowaniu. Zastanawiam się zaszpachlować je zwykłą szpachlówką i później oszlifować, czy może macie jakiś inny patent?

Obrazek
Moses

Postprzez Flyzloty » niedziela, 19 kwietnia 2015, 08:57

Moses napisał(a):
W przypadku reflektorów mam mały zgryz, gdyż pojawiły się małe szpary które będą bardzo widoczne po pomalowaniu. Zastanawiam się zaszpachlować je zwykłą szpachlówką i później oszlifować, czy może macie jakiś inny patent?

Przeźroczysta ramka, wklejona zamiast fabrycznych szkiełek.Jest trochę roboty z oszlifowaniem, ale można to wyprowadzić idealnie.
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek
Image
Obrazek
Flyzloty

Zimna Wojna 2

Postprzez dewertus » niedziela, 19 kwietnia 2015, 10:12

Moses napisał(a):macie jakiś inny patent?

Mamy. :mrgreen:

Jako wypeniacza użyj kleju do el. przeźroczystych (Revell Contacta Clear, Micro Kristal Klear, itp.), po wystchnięciu tworzą przeźroczytą i elastyczną spoinę.
Pzdr. Hubert
Jeśli istnieje rozwiązanie martwić się nie ma po co,
jeśli nie ma rozwiązania martwić się nie ma sensu
dewertus

Postprzez Moses » niedziela, 19 kwietnia 2015, 10:33

Flyzloty napisał(a):Przeźroczysta ramka, wklejona zamiast fabrycznych szkiełek.Jest trochę roboty z oszlifowaniem, ale można to wyprowadzić idealnie.

Ta idea mi sie podoba, w szczegolnosci że fabryczne swiatla nie są idealnie dopasowane do krawedzi natarcia. Tylko jest kolejna kwestia, czy bez narzedzi typu dremel wypoleruje później szkiełko?
Moses

Postprzez Flyzloty » niedziela, 19 kwietnia 2015, 11:28

Moses napisał(a):
Flyzloty napisał(a):
Ta idea mi sie podoba, w szczegolnosci że fabryczne swiatla nie są idealnie dopasowane do krawedzi natarcia. Tylko jest kolejna kwestia, czy bez narzedzi typu dremel wypoleruje później szkiełko?

Zrobisz to unplugged bez problemu,tylko na końcu po papierze np 1500,2000 trzeba użyć jakiejś pasty polerskiej.Dremelem to można to tylko popsuć.
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek
Image
Obrazek
Flyzloty

Zimna Wojna 2

Postprzez Moses » niedziela, 19 kwietnia 2015, 14:08

Dzięki wielkie, trzeba wypróbować na złomie wpierw
Moses

Postprzez karambolis8 » niedziela, 19 kwietnia 2015, 14:14

W Hurricane wkleiłem w natarcie szkiełka, szpary zalepiłem polistyrenem i szpachlą, oszlifowałem, wypolerowałem i zakleiłem przed malowaniem. Wyszło fajnie. Nierównego spasowania w tej skali bym raczej nie odwzorowywał, bo wyjdzie brzydko.

Obrazek
Obrazek

Nie mam zdjęć z etapu przed malowaniem ale myślę, że wiadomo o co chodzi.
karambolis8

Postprzez skusz » niedziela, 19 kwietnia 2015, 14:37

Moses napisał(a):
Flyzloty napisał(a):Przeźroczysta ramka, wklejona zamiast fabrycznych szkiełek.Jest trochę roboty z oszlifowaniem, ale można to wyprowadzić idealnie.

Ja pożyczam od żony polerkę do paznokci, szkiełko błyszczy jak Szarika j... :lol:
Pozdrawiam Sławek Kusz
Portfolio : http://www.pwm.org.pl/viewtopic.php?f=207&t=20734
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek
skusz

100-lecie Niepodległości

Postprzez radoslaw6363 » niedziela, 19 kwietnia 2015, 15:49

Mac Eyka napisał(a):Obawiam się że mój Texan po tych kilku latach żmudnego procesu kurzenia się w piwnicznym magazynku przedstawia obraz nędzy i rozpaczy.

Mnie niestety nie bawi trzymanie modeli w gablotce, której zresztą nie posiadam.

Obrazek
Kiedyś dałem za to ,,cudo'' w IKEI chyba ze 2 stówy.Nazywa się to witryna DETLOF.
(uwaga :!: za chwilkę może się tu pojawić wpis że wprowadzam ludzi w błąd bo gablotka kosztuje 201zł. :lol: )
Przeprowadziłem niezbędną modyfikację i zwielokrotniłem ilość półek :!: .
Zajmuje na podłodze tyle miejsca co krzesło i można w niej sporo pomieścić, na jednej półeczce zmieścisz 6 modeli sam. myśl. w 1/72 :lol: Szkoda Maćku modeli na pastwę kurzu w komórce :cry: Dlatego gablotkę z czystym sumieniem POLECAM :!:
Na górze umieściem lampkę led (jest tam gotowy otwór z zaślepką) :idea:
Ostatnio edytowano niedziela, 19 kwietnia 2015, 16:58 przez radoslaw6363, łącznie edytowano 4 razy
Modelu idealnie oddającego rzeczywistość nie zbuduje się nigdy, ale próbować trzeba !
Nie kłóć się z głupim, bo najpierw zaniży cię do swojego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem !
Według przeprowadzonych niedawno badań stwierdzono, że ludzie którzy nie rozpoznają ironii i sarkazmu są mniej inteligentni ! Pozdrawiam !
radoslaw6363

Postprzez Moses » niedziela, 19 kwietnia 2015, 16:16

radoslaw6363 napisał(a):Przeprowadziłem niezbędną modyfikację i zwielokrotniłem ilość półek :!: .

A możesz napisać na czym te modyfikacje polegały? mam 2 szt, szlag mnie trafia jak widzę tą nie wykorzystaną przestrzeń
Moses

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat