Foto tygodnia - 04.01.2015, tydzień 1 - ankieta

Foto tygodnia - 04.01.2015, tydzień 1 - ankieta

Ankieta wygasła piątek, 9 stycznia 2015, 07:45

Foto 1
15
16%
Foto 2
8
9%
Foto 3
11
12%
Foto 4
3
3%
Foto 5
12
13%
Foto 6
35
38%
Foto 8
7
8%

Liczba głosów : 91

Re: Foto tygodnia - 04.01.2015, tydzień 1 - ankieta

Postprzez spiton » czwartek, 8 stycznia 2015, 05:12

Gonzo. Mi ten konkurs odpowiada taki jak jest. Tylko skoro może być dopuszczone jedno zdjęcie z jednej galerii, to wolał bym, żeby wyboru dokonał autor, a nie admin. Tylko tyle. Taki detalik.
spiton

Reklama

modele polskich samolotów

Postprzez karolkonw » czwartek, 8 stycznia 2015, 07:37

Ojej skoro bezużyteczny user nie wyłapał tego ze spiton wielkim fotografem jest to moze administracja przyzna mu jakiś order albo tytuł wielkiego obiektywu czy czego tam ...
Niech chłop ma
W końcu to forum modelarskie nie fotograficzne
Żołnierze zziębnięci cześc ich pamięci
karolkonw

Postprzez Seweryn » czwartek, 8 stycznia 2015, 07:59

karolkonw napisał(a):W końcu to forum modelarskie

Jakie? :mrgreen:
W weekend widziałem się z moim czeskim znajomym, znamy się chyba ze 20 lat. Stwierdził że w Polsce nie ma już modelarzy, są tylko sami artyści tworzący sztukę :mrgreen: Każdy ma swój blog a na fora internetowe wpada "pogadać", pospierać się na racje.
Takie spojrzenie z zewnątrz ;o)
Seweryn
Seweryn

Postprzez malinowski » czwartek, 8 stycznia 2015, 08:11

Ten konkurs przez dwa lata (chyba) działał w takiej formie i wszyscy byli szczęśliwi. Aż do teraz. Więc może kilka wyjaśnień:

- nie roszczę sobie prawa do znania się na zdjęciach. Wybrałem pierwsze zgłoszone z dwóch (na ogół zawsze tak robię chyba, że któreś zdjęcie jest dużo lepsze)
- spiton nigdzie nie pisałeś, że życzysz sobie by w tym konkretnym przypadku, któreś z tych dwóch zdjęć zostało odrzucone, a wszczynasz o to rozróbę
- formula konkursu została ostatnio lekko zmodyfikowana i następne zmiany mogą być przeprowadzone za rok.
- z praktyki powiem tyle, ze kiedyś bawiłem się w pytanie użytkowników, które z kilku zdjęć chcą wybrać - kończyło się to na ogół tym ze odpowiedź dostawałem po tygodniu kiedy konkurs już miał następna edycję. Nie każdy siedzi na forum 24/7
- obserwując ostatnie ruchawki w ogóle nie wiem czy jest sens ten konkurs ciągnąć dalej
na warsztacie:
Obrazek
malinowski

Postprzez potez » czwartek, 8 stycznia 2015, 09:30

Sens ciągnąć konkurs jest. Nie ma sensu kilku userów wpuszczać na forum :mrgreen:
tak, jestem #ponurymodelaż
potez

Postprzez Solo » czwartek, 8 stycznia 2015, 11:42

malinowski napisał(a):Ten konkurs przez dwa lata (chyba) działał w takiej formie i wszyscy byli szczęśliwi. Aż do teraz. Więc może kilka wyjaśnień:

- nie roszczę sobie prawa do znania się na zdjęciach. Wybrałem pierwsze zgłoszone z dwóch (na ogół zawsze tak robię chyba, że któreś zdjęcie jest dużo lepsze)
- spiton nigdzie nie pisałeś, że życzysz sobie by w tym konkretnym przypadku, któreś z tych dwóch zdjęć zostało odrzucone, a wszczynasz o to rozróbę
- formula konkursu została ostatnio lekko zmodyfikowana i następne zmiany mogą być przeprowadzone za rok.
- z praktyki powiem tyle, ze kiedyś bawiłem się w pytanie użytkowników, które z kilku zdjęć chcą wybrać - kończyło się to na ogół tym ze odpowiedź dostawałem po tygodniu kiedy konkurs już miał następna edycję. Nie każdy siedzi na forum 24/7
- obserwując ostatnie ruchawki w ogóle nie wiem czy jest sens ten konkurs ciągnąć dalej

Skoro tak, to czemu nie wrócić do tej zasady, ale lekko z modyfikowanej.
W przypadku gdy zostaje zgłoszonych więcej niż jedno zdjęcie danego modelu, autor zdjęć ma prawo w ściśle wyznaczonym, nieprzekraczalnym okresie (od kilkunastu godzin, do dwóch dni powiedzmy) wskazać które zdjęcie bierze udział w głosowaniu.
Jeśli tego nie zrobi z automatu Ty wybierasz to zdjęcie.
I po problemie, wszyscy będą zadowoleni.
Prawo wyboru zdjęcia i zgłoszenia tego faktu będzie leżał po stronie autora, a Ty nie będziesz musiał robić niczego ponad to co robisz teraz.
Nawet mniej, jeśli autor wybierze to zdjęcie, natomiast jeśli tego nie zrobi w określonym przedziale czasowym to robisz tak jak do tej pory - sam wybierasz.
Kto uważa że wybór swojego zdjęcia jest ok, robi to, kto uważa że wybór zdjęcia przez autora nie jest ok, zostawia to administratorowi, tak jak do tej pory.
I wszyscy zadowoleni, a administracja nie ma więcej pracy.
Ostatnio edytowano czwartek, 8 stycznia 2015, 12:16 przez Solo, łącznie edytowano 2 razy
Solo

Postprzez Panzer » czwartek, 8 stycznia 2015, 12:11

Solo napisał(a):autor zdjęć ma obowiązek w ściśle wyznaczonym, nieprzekraczalnym okresie (od kilkunastu godzin, do dwóch dni powiedzmy) wskazać które zdjęcie bierze udział w głosowaniu.

Wbij sobie do głowy, że ja nie mam względem tego konkursu, ani zdjęć zgłaszanych żadnego obowiązku. I nie życzę sobie abyś Ty, czy inny spiton jakiekolwiek obowiązki mi wyznaczali. Jeżeli kiedyś tak się zdarzy, że moje dwa zdjęcia zostaną zgłoszone do konkursu to ani mi się myśli palcem kiwnąć w tej sprawie, a Tobie nic do tego.
Pozdrawiam, Radek
Obrazek
Panzer

Animal Planet

Postprzez Solo » czwartek, 8 stycznia 2015, 12:13

Panzer napisał(a):Wbij sobie do głowy, że ja nie mam względem tego konkursu, ani zdjęć zgłaszanych żadnego obowiązku. I nie życzę sobie abyś Ty, czy inny spiton jakiekolwiek obowiązki mi wyznaczali. Jeżeli kiedyś tak się zdarzy, że moje dwa zdjęcia zostaną zgłoszone do konkursu to ani mi się myśli palcem kiwnąć w tej sprawie, a Tobie nic do tego.

Zamiast pluć ze złości, wystarczyło przeczytać ze zrozumieniem:

Solo napisał(a):Jeśli tego [autor] nie zrobi z automatu Ty wybierasz to zdjęcie.

Nikt do niczego nie jest zmuszany, po prostu autor uzyskuje dodatkowe prawo, z którego może skorzystać albo nie skorzystać.
Solo

Postprzez Panzer » czwartek, 8 stycznia 2015, 12:26

W przeciwieństwie do Ciebie ja rozumiem co czytam. Dlatego właśnie nie podoba mi się to jak sobie szafujesz czyimś czasem, chęciami, zainteresowaniem tylko po to, żeby zaspokoić swoje i spitona widzi mi się. Zarówno użytkowników jak i administracji. Zasady konkursu są proste i spisane. Admin napisał Ci, że zmiany będą możliwe za rok. Nikomu poza Waszą dwójką one nie przeszkadzają. Więc skończcie wreszcie tą dziecinadę i zaakceptujcie, że to nie jest Wasze forum i nie wszystko musi być pod spitonka i Solusia ustawione. Jak nie chcecie brać udziału w konkursie w takiej formie to się odstosunkujcie.
Pozdrawiam, Radek
Obrazek
Panzer

Animal Planet

Postprzez Solo » czwartek, 8 stycznia 2015, 12:30

Na pewno nie zaszkodzi przedstawić propozycję zmian już teraz.
Zresztą nie widzę powodu dlaczego by nie można zmienić zasad w tym roku, skoro są one sensowne i sprawiedliwe.
Ale to już decyzja administracji, ja tylko składam propozycję.
Tak czy inaczej, moja propozycja nieco wyżej jest do rozważenia, teraz czy w przyszłości.
Jeśli nie teraz, to na pewno wrócimy do tematu pod koniec roku.
Solo

Postprzez Panzer » czwartek, 8 stycznia 2015, 12:39

Solo napisał(a):sensowne i sprawiedliwe

Prawe i sprawiedliwe. I uzasadnione moralnie, a do tego poprawnie polityczne i równouprawniające. I co jeszcze wymyślisz, żeby podeprzeć tym swoje mocno odosobnione zdanie?
Pozdrawiam, Radek
Obrazek
Panzer

Animal Planet

Postprzez RAV » czwartek, 8 stycznia 2015, 12:42

Soris000 napisał(a):Spiton, albo głosujesz na najlepsze zdjęcie albo na autora. Jeśli 10 zdjęć autora X zdobyło po 2 głosy każde, a jedno zdjęcie autora Z zdobyło 5 głosów, to znaczy, że zdjęcie autora Z było lepsze od każdego ze zdjęć autora X.

No właśnie o to chodzi, że niekoniecznie. Wyobraź sobie (wszelkie podobieństwa do czegokolwiek są przypadkowe), że w jednym tygodniu pojawiły się zdjęcia dwóch modeli: samolotu i dioramy, każda po 10 zdjęć. Modele są wykonane perfekcyjnie i to widać na zdjęciach. Galeria dioramy przedstawia ze dwa widoki ogólne, a reszta to zbliżenia fragmentów. Zwłaszcza te zbliżenia wyglądają jak żywe krajobrazy lub scenki rodzajowe. Galeria samolotu zawiera ujęcia ogólne, zbliżenia szczegółów oraz na okrasę jedno ujęcie "w locie". Owo ostatnie zdjęcie wyróżnia się dynamiką, a model wygląda na nim jak prawdziwy samolot, podczas gdy pozostałe, choć również pięknie pokazują walory modelu, to są statyczne i sterylne, przez co nie dają wrażenia rzeczywistego obiektu.

I co? Ludzie lubią, kiedy model wygląda "jak prawdziwy", więc niezależnie od siebie zgłaszają kilka zdjęć dioramy (bo one w gruncie rzeczy są do siebie podobne) i jedno zdjęcie samolotu. Ludzi głosujących na dioramę jest więcej, ale wśród nich też nie ma zgodności, które ze zdjęć dioramy jest najlepsze, więc ich głosy rozkładają się na kilka zdjęć, wskutek czego wygrywa samolot. Ale gdyby ocenie poddano po jednym zdjęciu dioramy i samolotu, wygrałaby diorama, bo po prostu jest lepsza (choć, jak wspomniałem, samolot też jest świetny), ciekawsza i lepiej sfotografowana.

Teraz rozumiesz, na czym polega problem ze zgłaszaniem wielu zdjęć z jednej galerii?

Prostego i oczywistego rozwiązania nie ma, tym bardziej w sytuacji, kiedy niektórzy nagle dostają niezdrowej napinki w konkursie o pietruszkę. I w tym momencie zdjęcia w ogóle przestają być najważniejszym elementem konkursu, wobec czego z mojego punktu widzenia traci on sens.
Pozdrawiam
RAV
Obrazek
RAV

Postprzez Rafal » czwartek, 8 stycznia 2015, 13:12

Solo napisał(a):to autor powinien decydować

Konkurs w obecnej formule to taki laur konsumenta. My, oglądacze (ale nie autorzy) decydujemy na co chcemy głosować. A potem głosujemy.

Jak autorzy chcą mieć własny konkurs zgłoście to gdzie trzeba i nie ma sprawy.

Przy okazji - jak są listy przebojów w rozgłośniach radiowych to autorzy jakoś nie mówią na które piosenki (nie) glosować tylko ludzie głosują sami, nieprawdaż?
Google nie zwalnia z samodzielnego myślenia.
Rafal

Postprzez Solo » czwartek, 8 stycznia 2015, 13:15

Rafal napisał(a):Konkurs w obecnej formule to taki laur konsumenta. My, oglądacze (ale nie autorzy) decydujemy na co chcemy głosować.

W omawianym temacie nie głosujesz na to co chcesz głosować, tylko na to co ci administrator wybrał do głosowania.
Solo

Postprzez malinowski » czwartek, 8 stycznia 2015, 13:45

Solo nie przesadzaj już dobrze? Bo to zaczyna być śmieszne. Jakieś zarzuty nie wiadomo o co a w ankietach głosuje ~30 osób.
na warsztacie:
Obrazek
malinowski

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Fotografie tygodnia - ankiety