Bf 109 G-14 hasegawa 1:48 pytanie

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: Bf 109 G-14 hasegawa 1:48 pytanie

Postprzez Kuba P. » czwartek, 15 stycznia 2015, 19:14

Powinny być oba elementy z tego co pamiętam.
Zerknij Rafał czy masz obie.
Kuba P.

Reklama

Postprzez Rafako » czwartek, 15 stycznia 2015, 19:33

I tu mnie macie Panowie ! :oops: Były dwa elementy z rynnami km-ów, ale od razu wykluczyłem te dedykowane do samolotu Hartmanna (zimowe malowanie) i przykleiłem drugą opcję pięknie wklejając w nią uprzednio b. ładne lufy MG 131 firmy RB model. Teraz jak obserwuję oba elementy to zastosowałem tę osłonę z liniami podziału wokół rynien MG. Element który odpuściłem nie posiadał tych "obramowań" i dodatkowo miał trochę inny rysunek linii. Zkiepściłem ?!
Pozdrawiam, Rafako !
Rafako

Postprzez Kuba P. » czwartek, 15 stycznia 2015, 19:36

No to wygrałeś wygrane - te rynienki z obwódką to właśnie typ Erla. Do kompletu powinen być prawy bąbel nad MG z małym bąbelkiem u dołu z przodu.
Kuba P.

Postprzez Rafako » czwartek, 15 stycznia 2015, 19:41

Kuba P. napisał(a):No to wygrałeś wygrane - te rynienki z obwódką to właśnie typ Erla. Do kompletu powinen być prawy bąbel nad MG z małym bąbelkiem u dołu z przodu.

Uff, ulżyło mi... Tym bardziej, że Beule też wybrałem i przykleiłem z tą łezką po prawej stronie :D
Pozdrawiam, Rafako !
Rafako

Postprzez net_sailor » czwartek, 15 stycznia 2015, 21:12

Skoro nie masz pokrywy akumulatora to może pokusisz się o G-6? Mógłbym Ci wtedy zaproponować szwajcarskiego J-704 po generalnym remoncie. Maszyna co prawda produkcji Mtt, ale otrzymała osłonę silnika o cechach Erla (rynienki i dodatkowy bąbel). Co najważniejsze to bardzo dobrze udokumentowany egzemplarz:
https://www.flickr.com/photos/28092068@ ... 360814585/
https://www.flickr.com/photos/28092068@ ... 5360814585
https://www.flickr.com/photos/28092068@ ... 5360814585
Kamuflaż: piaskowy (FS30266) i ciemnozielony (RLM 70) na górze oraz jasnoszaroniebieski (RLM 65) na dole.
Po skończeniu na pewno będzie się wyróżniał spośród "szaraków":
http://doogsmodels.com/completed-builds ... s-service/
net_sailor

Postprzez Rafako » czwartek, 15 stycznia 2015, 21:36

Dzięki Marcin za bardzo ciekawą propozycję. Myślę, że popełnię to malowanie przy okazji budowy Bf 109 G-6 Eduard który to model również posiadam. Tak naprawdę jestem dość ortodoksyjnym fanem niemieckiej techniki wojennej (w szczególności lotniczej) od najmłodszych lat. Nie wiem co jest fundamentem tej fascynacji, ale myślę, że dominującą rolę odgrywają tu te fajne i rzadko regulaminowe (pomijam układy plam kamuflażu) różnorodne malowania samolotów niemieckich asów. Niemniej jednak ten proponowany przez Ciebie szwajcar wygląda równie atrakcyjnie (a może nawet bardziej) jak ten którego Ty zbudowałeś !

Pozdrawiam !
Pozdrawiam, Rafako !
Rafako

Postprzez net_sailor » czwartek, 15 stycznia 2015, 21:57

Z Eduardem jet ten problem, że zbudowanie maszyny o cechach Erla jest utrudnione przez brak odpowiednich rynienek i bąbla (no chyba, że się szarpnąłeś na Royala, gdzie te elementy są!). Z tych powodów Hasegawa nadaje się bardziej - w zasadzie masz już właściwą konfigurację, tylko trzeba by było zaszpachlować dolny wlew w trzeciej sekcji. Niemniej właśnie ze względu na ciekawe malowanie J-704 jest u mnie w następny w kolejności, jeśli kiedyś znowu wezmę się za Gustava.
Ja w ogóle mam słabość do ekstrawaganckich malowań i marzy mi się np. taki cudak:
http://hsfeatures.com/features04/bf109g6ypk_2.htm
net_sailor

Postprzez Kuba P. » piątek, 16 stycznia 2015, 01:20

Panowie, ale przecież odtworzenie tej pokrywy ze skrzynką na aku jest naprawdę banalne. W czym więc problem?

Obrazek

Ja zaś polecam inną maszynę Erla, mój osobisty typ na Revella1:32 - biale 21, G-14, Neubiberg, 8.5.1945. Samolot z większym zbiornikiem oleju oraz pylonem na 4 50kg bomby. Do tego drewniane usterzenie z nietypowo nisko puszczoną linką anteny.
Kalki robi Eagle Calls.

Obrazek
Kuba P.

Postprzez net_sailor » piątek, 16 stycznia 2015, 08:08

Problem z dorobieniem osłony jest żaden. Za to jest sporo nietuzinkowych malowań do G-6 - śmiem twierdzić, że więcej niż do G-14. A jeśli ma być jak najmniej szaro-szarego kamuflażu to warto odejść od utartych schematów. W ogóle od dłuższego czasu przejadła mi się niemczyzna. Stąd możne moje nietypowe podejście do tematu - fakt, że nie każdemu może to pasować.
net_sailor

Postprzez Murek » piątek, 16 stycznia 2015, 09:40

Przepraszam za offtop ale rok 2015 jeśli idzie o Bf 109G w 1-48 będzie bardzo ciekawy: poprawiony G-6 Eduarda, G-6 Zvezdy oraz G-2 i G-6 Hobbybossa :P Ciekaw jestem bardzo tych nowości i porównań...
Murek

Postprzez Rafako » piątek, 16 stycznia 2015, 10:12

Kuba P. napisał(a):Panowie, ale przecież odtworzenie tej pokrywy ze skrzynką na aku jest naprawdę banalne. W czym więc problem?

Ależ oczywiście Kuba, że dorobienie tej pokrywy to żaden problem i na pewno nie będzie to miało wpływu na wybór wersji czy malowania.

Kuba P. napisał(a):Ja zaś polecam inną maszynę Erla, mój osobisty typ na Revella1:32 - biale 21, G-14, Neubiberg, 8.5.1945. Samolot z większym zbiornikiem oleju oraz pylonem na 4 50kg bomby. Do tego drewniane usterzenie z nietypowo nisko puszczoną linką anteny.
Kalki robi Eagle Calls.

I tu mam parę pytań. Czy powiększony zbiornik oleju nie wymaga korekty umiejscowienia wlewu ? Czy ten zasobnik pod 4x50 kg bomby to ten sam który proponuje Zvezda w swoim Bf 109 F ?

net_sailor napisał(a):Ja w ogóle mam słabość do ekstrawaganckich malowań i marzy mi się np. taki cudak:
http://hsfeatures.com/features04/bf109g6ypk_2.htm

Marcin poprzedni szwajcar był oryginalny, ale ten to prawdziwy cudak !

net_sailor napisał(a):Po skończeniu na pewno będzie się wyróżniał spośród "szaraków":
http://doogsmodels.com/completed-builds ... s-service/

Ten jest naprawdę świetny i na pewno kiedyś się na niego porwę chociaż jak obserwuję i porównuję z oryginałem to autor chyba poszedł trochę na skróty i nie usunął np. płytek kompensujących ze steru kierunku oraz zapomniał o małym bąblu na prawym Beule.

Murek napisał(a):poprawiony G-6 Eduarda, G-6 Zvezdy oraz G-2 i G-6 Hobbybossa

Naprawdę jest zapowiedź poprawionego Eduarda i pewność wydania Zvezdy ? Mam G-6 Edka, ale jak tak się oczytałem o jego dysproporcjach to do teraz pozostaje w pudle.

Pozdrawiam Panowie !
Pozdrawiam, Rafako !
Rafako

Postprzez Kuba P. » piątek, 16 stycznia 2015, 10:42

Rafako napisał(a): tu mam parę pytań. Czy powiększony zbiornik oleju nie wymaga korekty umiejscowienia wlewu ? Czy ten zasobnik pod 4x50 kg bomby to ten sam który proponuje Zvezda w swoim Bf 109 F ?

[1] Tak, konieczne jest podniesienie wlewu wyżej, tak samo jak dla G-10 czy K-4.
[2] Zakładam, że ten sam przynajmniej na to wygląda a nie jestem w stanie zweryfikować na lepszych zdjęciach bo ich po prostu nie ma. Szukałem informacji na ile owiewka tego pylonu była zmodyfikowana w związku z koniecznością odprowadzenia łusek z zakrytych owiewką pylonu otworów wyrzutowych dla MG 131. No i niestety nikt nic nie wie.
To mi wygląda w ogóle na jakąś lokalną modyfikację bo inne samoloty z tej jednostki lądujące w Neubiberg też zdarza się, że mają taki pylon.
Generalnie upraszczając - tak, dla swojego G-14 białe 21 również planuję pylon od F-ki.
Kuba P.

Postprzez Murek » piątek, 16 stycznia 2015, 11:17

Rafako napisał(a):Naprawdę jest zapowiedź poprawionego Eduarda i pewność wydania Zvezdy ? Mam G-6 Edka, ale jak tak się oczytałem o jego dysproporcjach to do teraz pozostaje w pudle.

Tak, poszukaj w dziale o nowościach i zapowiedziach :->
Murek

Postprzez net_sailor » piątek, 16 stycznia 2015, 13:02

Rafako napisał(a):Ten jest naprawdę świetny i na pewno kiedyś się na niego porwę chociaż jak obserwuję i porównuję z oryginałem to autor chyba poszedł trochę na skróty i nie usunął np. płytek kompensujących ze steru kierunku oraz zapomniał o małym bąblu na prawym Beule.

Parę mankamentów więcej by się znalazło, np. niepotrzebny maszt Morane pod skrzydłem, czy fantazyjny kamuflaż na prawym boku (o dziwo ten na lewej części odwzorowany jest bardzo wiernie), choć akurat ta maszyna jest sfotografowana z każdej strony. Samolot nie miał też białych końcówek usterzenia poziomego. Z resztą pokazuję go tylko jako przykład jak fajne mogą być takie kolorowe modele, bo czarno-białe zdjęcie oryginału nie oddaje końcowego efektu. Jak zaczniesz go robić wrzuć warsztat i będziemy korygować na bieżąco.
net_sailor

Postprzez macias13_84 » piątek, 16 stycznia 2015, 13:54

Rafako napisał(a):Naprawdę jest zapowiedź poprawionego Eduarda i pewność wydania Zvezdy ? Mam G-6 Edka, ale jak tak się oczytałem o jego dysproporcjach to do teraz pozostaje w pudle.

Zerknij do wstepniaka
http://www.eduard.com/store/out/media/I ... 5-01EN.pdf
macias13_84

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat