Model jest już gładki, wszystkie warstwy są wyszlifowane, ale szczeliny zalewałem CA więc sa cały czas widoczne. Pudła już właściwie nie widać, został tylko "goły" sufit. Ścianki jak widać na poście wcześniej drukowałem osobno, zrobiłem w nich wgłębienia przy otworach i w nie wkleiłem siatki od wewnętrznej, dzięki czemu z zewnątrz siatki wyglądają idealnie równo

Po wklejeniu siatek, zalałem wszystkie rowki CA, złożyłem całość do kupy i cały prostokąt wyszlifowałem na papierze ściernym i fajnie to szło bo ABS jest twardy i szlifował się podobnie do żywicy. Całość trochę dziwnie wygląda bo od szlifowania powstają takie białe plamy, pomimo że powierzchnia jest super gładka.
Co do drukarki.. Korzystam z drukarki GolemD firmy 3FX ode mnie z Częstochowy. Przychodzę średnio co tydzień, dają mi drukarkę i róbta co chceta

Bardzo fajny sprzęt. Jest to tak zwany RepRap czyli w ogólnym założeniu drukarka która potrafi wydrukować części do budowy kolejnej, i właśnie tak też one powstają. Około 50% elementów drukarki jest drukowane na innej drukarce, i po dodaniu łożysk, elektroniki itd. drukarka jest gotowa do działania. Z grubsza jej działanie można porównać do kleju na gorąco, dysza jeździ nad stołem, zasysa pręcik fi=1.75mm, topi go w końcówce i wyciska na stół. Dysze są od 0.3 do 0.6mm, to jest drukowane akurat na 0.4. Jakość wydruku jest daleka od żywicy, czy chociażby wtrysku bo np. takich rzeczy jak tablica przyrządów nie wydrukujemy ( no chyba że płaską) bo dysza jest zbyt gruba, ale np. w przypadku agregatu była super pomocna. Można wydrukować np. zbiorniki, bomby, wręgi, budynki na dioramę itp.
Tydzień temu wydrukowałem np. Flaka 38, ale muszę poprawić kilka części więc fotki dopiero za jakiś czas.
Wydruki na fotkach są no dość słabe, ale jest to uzależnione od mojego czasu. Jeśli chcemy mieć super wydruk trzeba chłodzić poszczególne warstwy co strasznie wydłuża czas druku, już to co na zdjęciu drukowało się 3 godziny, a z chłodzeniem to pewnie z 3 razy tyle, więc wolę powalczyć 5 minut z papierkiem niż siedzieć tam cały dzień i patrzeć się w drukarkę. Mam nadzieję do końca lutego zbudować swoją własną, to wtedy zacznę się bawić na poważnie, a koszt materiału jest śmiesznie niski, 40zł/1kg czyli jakiś worek takich agregatów
Działa to mniej więcej tak :
https://www.youtube.com/watch?v=NX46AXfkbsoZ tym że Golem jest lepszy, bo ma zamkniętą komorę, utrzymując stałą temperaturę co zapobiega odkształceniom druku. Myślę że w miarę to wytłumaczyłem, jak coś chętnie odpowiem na więcej pytań

iras67 napisał(a):Nieźle to wygląda . Widzę dwie listwy trochę krzywe w tej żaluzji. Taki wydruk kosztuje i szkoda by było
gdybyś tego nie powielił w żywicy...

Wydruk mam za free, a koszt samego materiału to moze z 50gr. w lutym chcę zrobić własną drukarkę więc nie opłaca się.
Na następny raz ( czyli pewnie poniedziałek) jak będę drukować porobię parę fot i machnę jakiś artykuł na forum co i jak, od rysunku do gotowego modelu