F-16C Block 52+ 1:72 Revell

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: F-16C Block 52+ 1:72 Revell

Postprzez Czesio » czwartek, 17 kwietnia 2014, 19:47

Na 90% nie wyrobię się w konkursie. Niestety, przez ostatnie 2 tygodnie jakoś nie za bardzo było kiedy robić (remoncik), a nie chcę cisnąć "na pałę" by zdążyć bo robiłem tak przy A-7 (własnie ! muszę zrobić galerię :twisted: ) kończąc go na Bytom i teraz co na niego patrzę to mnie kuje w oczy bo wiem co zepsułem ;o) Obecnie staram się poskładać do kupy bryłę, i jestem na etapie projektowania blach. Chcę wytrawić przede wszystkim dyszę, wręgi komory silnikowej, podajnik amunicji, kilkanaście klapek, i parę regałów oraz biurek, mam nadzieję że na arkuszu A4 się zmieszczę :mrgreen: Dodatkowo na podstawce pojawią się figurki oraz podnośnik.
Pozdrawiam Daniel
Czesio

Reklama

Postprzez BOMI21 » czwartek, 17 kwietnia 2014, 21:33

No to podobnie jak u mnie, tylko że jeszcze nie wiem czy mam szanse się wyrobić :mrgreen:
BOMI21

Postprzez Czesio » niedziela, 20 kwietnia 2014, 15:21

Projektowanie osprzętu trwa. Póki co tyle co mogę wyciągnąć z ledwie 4 zdjęć jakie posiadam, mam nadzieję że niedługo otrzymam kolejne i będę mógł poprawić błędy i dokończyć modele.
Podnośnik i meble będą plastikowe, natomiast generator JO3C będzie miał żywiczne pudło i ramę. Pudło będzie tylko konstrukcją a detale będą znajdować się na trawionych blaszkach, którymi żywica będzie oklejona. Najprawdopodobniej posłużę się drukiem 3D do zrobienia pierwszych elementów. Jak rodzice sypną trochę grosza i będzie zainteresowanie to możliwe że zrobię zestaw do sprzedaży. Sorki za brak kolorów, ale program niestety miał z tym problem :)
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Pozdrawiam Daniel
Czesio

Postprzez BOMI21 » niedziela, 20 kwietnia 2014, 16:21

Fajne rendery. Jeszcze troszkę i będą takie: :?:

Obrazek
BOMI21

Postprzez Czesio » niedziela, 20 kwietnia 2014, 18:20

Oj chyba by mnie szlag trafił :mrgreen:
Pozdrawiam Daniel
Czesio

Postprzez BOMI21 » niedziela, 20 kwietnia 2014, 19:59

Czesio napisał(a):Oj chyba by mnie szlag trafił :mrgreen:

Oj tam. Ja jestem pod wrażeniem :D
BOMI21

Postprzez Czesio » sobota, 24 stycznia 2015, 17:18

A więc tak. Od ostatniej aktualizacji trochę czasu minęło :mrgreen: Model dostał kolorki i kalki z Techmodu. Miał być egzemplarz 4066, ale w końcu jest 4075 z Łasku. Teraz ostatnie poprawki malarskie, lekkie brudzenie i składam go do kupy. Jak wspomniałem agregaty lotniskowe będą drukowane, i to już w najbliższy wtorek ;) Aczkolwiek ich wygląd będzie trochę inny bo oryginalne pliki niestety nie przetrwały awarii systemu. Sorki za niejednorodne tło, ale niestety nie miałem nic innego w tym kolorze ;) następne będą już na porządnym papierze.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Pozdrawiam !
Pozdrawiam Daniel
Czesio

Postprzez Czesio » środa, 28 stycznia 2015, 15:21

Tak więc agregat JO3C wydrukowany. Jakość jest no taka sobie. nie włączyłem chłodzenia i większe elementy powychodziły trochę krzywe, ale papier ścierny naprawi to w kilka chwil. Jedynie co to chyba koła miały jakieś detale i wydrukowały się pięknie. Fotki szczegółowe postaram się zrobić po malowaniu, wydruki są białe, i puste w środku (te większe) i pięknie rozpraszają światło przez co w aparacie wychodzi jedna wielka biała plama ;o) Modele drukowane w firmie 3FX.
"Pudło" jest wielkości paczki zapałek.
Obrazek
Obrazek
Obrazek

A tu świetnie widać przesunięcia materiału. Każda warstwa powinna być chłodzona, a nie była i wyszło jak wyszło, ale na następny raz będę wiedział co poprawić w pliku 8-)
Obrazek

Pozdrawiam !
Pozdrawiam Daniel
Czesio

Postprzez Czesio » środa, 28 stycznia 2015, 20:47

Nie wytrzymałem, wziąłem i złożyłem już dziś :D
(wywietrznik będzie szlifowany jak wyschnie, póki co no jest dość krzywy ;) )
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Pozdrawiam Daniel
Czesio

Postprzez Strużyn » środa, 28 stycznia 2015, 21:12

Ciekawe rzeczy tu wyczyniasz. Nie łatwiej było zapodkładować to pudło i wyszlifować warstwy zanim przykleiłeś siateczki i detale ? Możesz coś napisać o drukarce, z której korzystasz (jak się nazywa i na jakiej zasadzie drukuje) ?

No nic, działaj dalej, bo ciekawie się to wszystko zapowiada, ja tymczasem podglądam :D
Pozdrawiam
Krzysiek
Obrazek
Strużyn

Postprzez iras67 » środa, 28 stycznia 2015, 21:22

Nieźle to wygląda . Widzę dwie listwy trochę krzywe w tej żaluzji. Taki wydruk kosztuje i szkoda by było gdybyś tego nie powielił w żywicy... ;o)
iras67

Postprzez leonn » środa, 28 stycznia 2015, 21:23

witam. niestety bardzo rzuca się w oczy to ze robiłeś na szybko. żaluzja wywietrznika to nie jedyny krzywy element i myślę że samo szlifowanie niewiele pomorze... znam dobrze Twoje warsztaty i jestem pewien że stać cie na to by zrobić to porządnie(równo)
Miałeś dobry pomysł,włożyłeś w to dużo pracy i szkoda by pośpiech to zepsuł... :?
Przyłącze się również do pytania Strużyna, napisz coś więcej, bo wciąż o zastosowania druku 3d w modelarstwie pisze się niewiele a coraz częściej się to spotyka... na forum ARC śledziłem relację z powstania Mi-6 gdzie wszystkie elementy powstały metodą drukowania. wyglądało to bardzo fajnie(no po za widocznymi warstwami,które jednak udawało się ładnie usunąć) ale wątek w pewnym momencie przestał być aktualizowany....
Pozdrawiam
leonn

Postprzez Czesio » środa, 28 stycznia 2015, 21:45

Model jest już gładki, wszystkie warstwy są wyszlifowane, ale szczeliny zalewałem CA więc sa cały czas widoczne. Pudła już właściwie nie widać, został tylko "goły" sufit. Ścianki jak widać na poście wcześniej drukowałem osobno, zrobiłem w nich wgłębienia przy otworach i w nie wkleiłem siatki od wewnętrznej, dzięki czemu z zewnątrz siatki wyglądają idealnie równo :mrgreen: Po wklejeniu siatek, zalałem wszystkie rowki CA, złożyłem całość do kupy i cały prostokąt wyszlifowałem na papierze ściernym i fajnie to szło bo ABS jest twardy i szlifował się podobnie do żywicy. Całość trochę dziwnie wygląda bo od szlifowania powstają takie białe plamy, pomimo że powierzchnia jest super gładka.

Co do drukarki.. Korzystam z drukarki GolemD firmy 3FX ode mnie z Częstochowy. Przychodzę średnio co tydzień, dają mi drukarkę i róbta co chceta :D Bardzo fajny sprzęt. Jest to tak zwany RepRap czyli w ogólnym założeniu drukarka która potrafi wydrukować części do budowy kolejnej, i właśnie tak też one powstają. Około 50% elementów drukarki jest drukowane na innej drukarce, i po dodaniu łożysk, elektroniki itd. drukarka jest gotowa do działania. Z grubsza jej działanie można porównać do kleju na gorąco, dysza jeździ nad stołem, zasysa pręcik fi=1.75mm, topi go w końcówce i wyciska na stół. Dysze są od 0.3 do 0.6mm, to jest drukowane akurat na 0.4. Jakość wydruku jest daleka od żywicy, czy chociażby wtrysku bo np. takich rzeczy jak tablica przyrządów nie wydrukujemy ( no chyba że płaską) bo dysza jest zbyt gruba, ale np. w przypadku agregatu była super pomocna. Można wydrukować np. zbiorniki, bomby, wręgi, budynki na dioramę itp.
Tydzień temu wydrukowałem np. Flaka 38, ale muszę poprawić kilka części więc fotki dopiero za jakiś czas.
Wydruki na fotkach są no dość słabe, ale jest to uzależnione od mojego czasu. Jeśli chcemy mieć super wydruk trzeba chłodzić poszczególne warstwy co strasznie wydłuża czas druku, już to co na zdjęciu drukowało się 3 godziny, a z chłodzeniem to pewnie z 3 razy tyle, więc wolę powalczyć 5 minut z papierkiem niż siedzieć tam cały dzień i patrzeć się w drukarkę. Mam nadzieję do końca lutego zbudować swoją własną, to wtedy zacznę się bawić na poważnie, a koszt materiału jest śmiesznie niski, 40zł/1kg czyli jakiś worek takich agregatów 8-)
Działa to mniej więcej tak : https://www.youtube.com/watch?v=NX46AXfkbso
Z tym że Golem jest lepszy, bo ma zamkniętą komorę, utrzymując stałą temperaturę co zapobiega odkształceniom druku. Myślę że w miarę to wytłumaczyłem, jak coś chętnie odpowiem na więcej pytań 8-)

iras67 napisał(a):Nieźle to wygląda . Widzę dwie listwy trochę krzywe w tej żaluzji. Taki wydruk kosztuje i szkoda by było
gdybyś tego nie powielił w żywicy... ;o)

Wydruk mam za free, a koszt samego materiału to moze z 50gr. w lutym chcę zrobić własną drukarkę więc nie opłaca się.

Na następny raz ( czyli pewnie poniedziałek) jak będę drukować porobię parę fot i machnę jakiś artykuł na forum co i jak, od rysunku do gotowego modelu ;o)
Pozdrawiam Daniel
Czesio

Postprzez Czesio » piątek, 6 lutego 2015, 21:37

Zapraszam do galerii ;o)

viewtopic.php?f=13&t=76863
Pozdrawiam Daniel
Czesio

Poprzednia strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat