Nowości Aeroplastu !

Nabyłeś nowy model, chcesz pokazać zawartość pudełka lub o nią zapytać, słyszałeś o fajnych nowościach - podziel się tym z innymi.

Re: Nowości Aeroplastu !

Postprzez macias13_84 » wtorek, 27 stycznia 2015, 22:10

measure napisał(a):Ja gdy zaczynałem robić formy to elektrody piłowałem ręcznie a każdy był zadowolony że w kiosku "Ruch" lub w "Czuj - Czynie" mógł kupić model do sklejania. Teraz ma setki modeli a i tak jest niezadowolony.

Nie, jednak nie dałem rady...
Czyli co prawda wypuściliśmy gniota(takie wyciągam wnioski po reklamie zafundowanej przez measure), ale przypomina to samolot i da się skleić, zatem cieszcie się bo za moich czasów to miało się kawał drewnianego kloca i kozik.

Z takim podejściem to dalej można ten kloc i kozik sprzedawać jako zestaw modelarski

Chyba sobie podaruję, choć kleję praktycznie tylko szachownice
macias13_84

Reklama

modele polskich samolotów

Postprzez Jostein » wtorek, 27 stycznia 2015, 22:17

measure napisał(a):Podobają mi się takie dyskusje malkontentów . Ale najlepiej do wszystkiego ustosunkował się "Ralf S". Naprawdę nie narzekajmy gdy mamy możliwość uzupełnić swa kolekcję z polskiego zestawu . Zawsze pod ręką w pobliskim sklepie.

Cóż, nie będę narzekał. Ale jakość produktu musi ten brak narzekań uzasadniać!
measure napisał(a): Gdy zrobiłem model SW-4 to pomimo dobrych recenzji sprzedał się w bardzo minimalnych ilościach. Czemu - a bo o sprzedaży decyduje nie wierchowka modelarzy których na całą Polskę jest kilkunastu w danej dziedzinie modelarstwa lecz ta masówka co chce coś w miarę dobrego kupić i dobrze skleić. A wtedy kupują nawet stare zestawy z wypukłymi liniami łącza blach i uproszczoną kabiną.
Technologie się zmieniają więc kto ma bardzo wysokie wymagania niech sobie zaprojektuje w komputerze i każe zrobić wydruk w 3D. Zobaczy ile to kosztuje. A pensja jest malutka. ( A cena właśnie odstrasza młodzież )

Och, nie tylko, a może nawet - nie przede wszystkim - cena. Także jakość. Wbrew pozorom, klienci pytają o modele polskich konstrukcji. Chcą za nie zapłacić. W znanym mi sklepie modelarskim model Puszczyka schodził jak przysłowiowe ciepłe bułeczki, zwłaszcza wariant z biało-czerwoną szachownicą. Gdyby tylko połowa egzemplarzy nie musiała być reklamowana z uwagi na fatalne wady oszklenia...
measure napisał(a):Sklep zdziera na modelu prawie 80 -100% . Czyli kupisz wtedy ten model za około 90 zł. Jak go oczywiście sprowadzi łaskawie. ( Znam przypadki że jak taki właściciel zobaczył pierwsze tryski to sikał w majty z zachwytu ale ani jednego modelu nie zamówił )
Pozdrawiam. Do następnej dyskusji ale wyjeżdżam do Norymbergi oglądać Targi i zobaczyć jakie są tam wystawiane cuda z form z lat 60 -70 ubiegłego wieku.

Primo, żaden ze sklepów stacjonarnych, w których robię zakupy, nie "zdziera" 80% . Secundo, za model dobrej jakości można zapłacić 90 złotych bez żalu, a nawet z przyjemnością. Tertio, jeżeli jakość wykonania jest kiepska - a złej jakości oszklenie to dla wielu problem nie do "przeskoczenia" - to niby czemu sklep ma chcieć zamrażać środki kupując modele, których zapewne nie sprzeda?
Quarto wreszcie - mam niejakie wrażenie, że spora część modeli pokazanych w Norymberdze będzie jednak wykonana ze znacznie nowszych form, niż Pan sugeruje.
Jostein

Postprzez waran » wtorek, 27 stycznia 2015, 22:39

Measure przecież ja nic nie napisałem o jakości modelu, ja zdziwiłem się tylko pseudo reklamą modelu który Ty zaprojektowałeś a firma ma na tym zarobić. Z Twojego opisu produktu wynika że działasz na szkodę firmy.
Szmatopłaty ponad wszystko.
waran

Postprzez iras67 » wtorek, 27 stycznia 2015, 22:51

Wiecie co ja myślę, że ta "dyskusja" nie ma sensu. Przede wszystkim nie rozmawiamy z właścicielem Aeroplast który może mieć zupełnie inne zdanie. W odpowiedziach nie ma kszty poszanowania dla drugiej strony tylko wyzwiska cytuje typu :"sklejacze , malkontenci" itp.Zdawkowe albo wcale odpowiedzi na konkretne pytania. Ja sobie już daruję pisanie w tym wątku .
iras67

Postprzez Ralf_S » wtorek, 27 stycznia 2015, 23:18

I tak jedno nieszczęsne stwierdzenie measure'a rozpętało burzę na setki postów :?

measure napisał(a):Do następnej dyskusji ale wyjeżdżam do Norymbergi oglądać Targi i zobaczyć jakie są tam wystawiane cuda z form z lat 60 -70 ubiegłego wieku.

Rób zdjęcia!! Mogę je wstawić za Ciebie do netu :->
Udanej wystawy!!
Pozdrawiam
Ralf_S
Ralf_S

Postprzez measure » wtorek, 27 stycznia 2015, 23:46

Odpowiadam.
1. Nie robię złej reklamy tylko bronię firmę z którą współpracuję. Więc z tego widać że mogłem nie pokazywać widoków pudełek i widoku próbnych sklejań z wtrysków wykonanych jako pierwsze z tworzywa o bardzo dużym płynięciu aby sprawdzić czy są jakieś błędy. Dałem Grześkowi kalkomanię do pokazania. Ale po co . Przecież lepiej jak się nic nie mówi i nie traci nerwów. Wielu z was Panowie nie zdaje sobie sprawy co to znaczy forma wtryskowa i jakie są problemy z cienkimi detalami. Myślicie że jak robię projekt dla Revella to nie ma poprawek . ( moje prace to He 111 Ju88A4, EF200 w skalach 1/32 itd.) inne są problemy przy skali 1/32 a inne przy 1/72. Więc już o tym więcej nie będę pisał .
Zarobek jest wtedy gdy sprzedaje się na cały świat a tak to te wyliczone 30 000 sztuk trzeba sprzedawać przez minimum10 lat o ile rocznie sprzedaż 2-3 tys sztuk.
Co do Targów. Wszystkie firmy za naszą wschodnia i południową granica pokazują stare modele z jedną nowością na rok lub w starre wtryski w nowych pudełkach. Tak samo wraca na rynek francuska firma Heller iżaluje że sprzedała czechom (SMER) swoje formy. Airfix też robi przepaki tak jak Revell stare Matchboxy, Więc chodząc po halach najlepiej to widać > Najwięcej jest nowości w dodatkach i modelach okrętów bo ile Messerów można robić na nowo.
Nie mam do nikogo pretensji tylko widać że jednak nie ma co za wcześnie pokazywać co się pokaże w sklepach.
Co do oszklenia dla SW4 to nie moja wina bo nie ja wtryskuje . Ale wiem że reklamacje były uwzględniane - takie mam zapewnienie. ( z drugiej strony w czasie wizyty w Hellerze i w Airfix pokazywali mi ile reklamacji przychodzi z Polski. Postanowili więc że jeśli ten sam modelarz zgłasza reklamacje trzeci raz to go się skreśla z listy aby sobie darmowo nie robił drugiego modelu. Wierzę tym co reklamowali szkła do SW4. No cóż zdarza się to najlepszym. A elektrody ręcznie robiłem w latach 80-dziesiątych co potwierdzą Ci co mnie znają.
Dobranoc.
measure

Postprzez MODELFUN » środa, 28 stycznia 2015, 00:10

measure napisał(a): Więc z tego widać że mogłem nie pokazywać widoków pudełek i widoku próbnych sklejań z wtrysków wykonanych jako pierwsze z tworzywa o bardzo dużym płynięciu aby sprawdzić czy są jakieś błędy.

No właśnie, burza rozpetała się a nikt nie zwrócił uwagi na ów niuans
MODELFUN

Postprzez saab » środa, 28 stycznia 2015, 01:06

Panie Miarka może jednak czas na zasłużony odpoczynek. Może był pan akceptowalnym technologiem kiedyś. Przygotowanie dokumentacji ? Proszę nie brnąć za daleko obaj wiemy dlaczego Puszcyk się udał. Wstyd, spali Pan produkt który jeszcze nie zobaczył dnia. Niech Pan się już nie odzywa.
Przepraszam pozostałych uczestników forum.
Tomasz Bilkiewicz
saab

Postprzez Tofik » środa, 28 stycznia 2015, 11:16

Niektórzy na tym forum są naprawdę niepoważni. Nie ma to jak marudzić nad czymś czego się nawet nie widziało. Ja się ciesze że coś się w końcu dzieje w polskim "przemyśle" ;) modelarskim. Chociaż ostanio kompletnie czasu nie mam na modele. Puszczyk leży rozgrzebany Mi-2 nawet nie ruszony ale Bryzę zakupie jak tylko się pojawi.
Jak słodko zostać świrem. Choć przez chwilę Choć przez chwilę łoOłoOoŁ
Tofik

Postprzez Ralf_S » środa, 28 stycznia 2015, 12:04

saab napisał(a):Panie Miarka może jednak czas na zasłużony odpoczynek. Może był pan akceptowalnym technologiem kiedyś. Przygotowanie dokumentacji ? Proszę nie brnąć za daleko obaj wiemy dlaczego Puszcyk się udał. Wstyd, spali Pan produkt który jeszcze nie zobaczył dnia. Niech Pan się już nie odzywa.
Przepraszam pozostałych uczestników forum.
Tomasz Bilkiewicz

No to pojechałeś po bandzie.... :evil:
Według mnie, zasłużyłeś na bana :evil:
Pozdrawiam
Ralf_S
Ralf_S

Postprzez Cichociemny » środa, 28 stycznia 2015, 15:22

Tofik napisał(a):Niektórzy na tym forum są naprawdę niepoważni. Nie ma to jak marudzić nad czymś czego się nawet nie widziało. (...)

Tzn. nad czym? Ktoś tu skrytykował modele Bryzy? Bo jakoś nie mogę się tego dopatrzyć.

Widzę za to krytykę marketingu firmy Aeroplast i oburzenie na samozwańczego przedstawiciela producenta, który najwyraźniej postanowił zantagonizować potencjalnych nabywców. Co jest dla mnie naprawdę niepojęte...
Cichociemny

Postprzez tomek_chacewicz » środa, 28 stycznia 2015, 16:28

measure napisał(a): . Ale wiem że reklamacje były uwzględniane - takie mam zapewnienie..

A czy ta osoba, która zapewniała czyta maile z firmowej skrzynki? Bo na moje 2 czy 3 w sprawie oszklenia puszczyka nie raczyła odpisać
pozdrawiam
Tomek
tomek_chacewicz

Postprzez kojot nemo » środa, 28 stycznia 2015, 17:03

tomek_chacewicz napisał(a):
measure napisał(a): . Ale wiem że reklamacje były uwzględniane - takie mam zapewnienie..

A czy ta osoba, która zapewniała czyta maile z firmowej skrzynki? Bo na moje 2 czy 3 w sprawie oszklenia puszczyka nie raczyła odpisać

Na moje także nikt nie odpisał.

Pozdrawiam
Piotr
kojot nemo

Postprzez Grzegorz Stróżek » czwartek, 29 stycznia 2015, 21:38

Dostałem od measure skan kalki do Bryzy o nr katalogowym 90040.
Miałem ją w ręku - ma cienki film, dużo napisów, powinna się dobrze kłaść na modelu.
Co do plastiku, to obracam go rękach od trzech tygodni i nie widzę powodów do zmartwień i narzekań. Mam oczywiście swoje uwagi, ale to są moje uwagi, które mi się nasunęły po trzech tygodniach ślęczenia nad modelem i zdjęciami.
Mimo, że wojsko użytkuje ok. 40-tu samolotów tego typu, to mnogość odmian powoduje, że jest to naprawdę rozległy temat.
pzdr Grzegorz

Obrazek
Żeby tak mi się chciało, jak mi się nie chce.
pzdr. Grzegorz
Na warsztacie; P.11c___________, Bf 109B, Whirlwind
Grzegorz Stróżek

Postprzez Izydor » środa, 25 lutego 2015, 23:49

measure 26 stycznia napisał(a):Kiedy się ukażę nasza "Bryza". Właśnie jest pakowana w kartony zbiorcze.
Pozdrowionko

Daleko jeszcze? ;o)
Miał naturalną śmiercią od obucha paść, a jemu przyjdzie zginąć, jak na wojnie...
Izydor

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo - in-boxy, nowości, opinie