Tak więc przystępuję do budowy kolejnego modelu - Irydy w 1:72. Model będzie cały z hipsu. Metodę budowy zapożyczam od modelarzy sklejających drewniane żaglowce. Najpierw wycinają wręgę wzdłuż kadłuba, potem doklejają wręgi poprzeczne, i pomiędzy nie wklejają drewniane klocki które po oszlifowaniu tworzą ładny kadłub. U mnie będzie bardzo podobnie.
Niestety nie przewiduję kopii w żywicy. Nie posiadam odpowiednich planów by to machnąć w 3D, a skoro ardpol już Irydę opracowuje to wystarczy tylko poczekać
Korzystam z planów z Przeglądu konstrukcji lotniczych, które jakiś Rosjanin zeskanował do formatu .PCX, (do otwarcia w infranview) tak że po wydrukowaniu mają idealny wymiar. W corelu skopiowałem sobie wręgi, i wycinam je naklejając klejem w sztyfcie na hips. Po wyschnięciu obrabiam plastik do odpowiedniego kształtu pilnikami i nożykami zgodnie z naklejonym szablonem. Wręgi robię dwie naraz tak ze lewa i prawa połówka są identyczne.
Plany w skali 1:48 do pobrania tutaj : http://www.airwar.ru/other/draw/i22iryda.html
By otrzymać 72 wystarczy wydrukować w 66% wymiaru oryginalnego. (6 arkuszy)
Wspomagam się też opisem technicznym.

Póki co skończyłem przednią konstrukcję. Wszystkie wręgi są już przyklejone, a widoczne wypełnienie, to wstawki kształtujące. Ponieważ hips jest dość giętki, wręgi nie chciały trzymać odpowiedniego wymiaru na samej górze dlatego trzeba było całość usztywnić takimi wkładkami, które były można powiedzieć wklejane na siłę. Teraz dopiero zacznie się właściwie wypełnianie elementami które będą wchodzić lekko i żmudne szlifowanie.
Po wypełnieniu, zrobię wannę kabiny z hipsu 0.25, która będzie wsunięta od góry i najprawdopodobniej wklejona dopiero pod koniec prac.
Mam nadzieję ze uda mi się dociągnąć projekt do końca. Najbardziej obawiam się gondoli silnikowych - wlotu powietrza i dysz...
Przewiduję otwarcie jednego z silników, i być może lekko opuszczę klapy.

Pozdrawiam !