I-22 Iryda 1:72 - od podstaw

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

I-22 Iryda 1:72 - od podstaw

Postprzez Czesio » czwartek, 12 lutego 2015, 15:24

Witam

Tak więc przystępuję do budowy kolejnego modelu - Irydy w 1:72. Model będzie cały z hipsu. Metodę budowy zapożyczam od modelarzy sklejających drewniane żaglowce. Najpierw wycinają wręgę wzdłuż kadłuba, potem doklejają wręgi poprzeczne, i pomiędzy nie wklejają drewniane klocki które po oszlifowaniu tworzą ładny kadłub. U mnie będzie bardzo podobnie.
Niestety nie przewiduję kopii w żywicy. Nie posiadam odpowiednich planów by to machnąć w 3D, a skoro ardpol już Irydę opracowuje to wystarczy tylko poczekać ;o)

Korzystam z planów z Przeglądu konstrukcji lotniczych, które jakiś Rosjanin zeskanował do formatu .PCX, (do otwarcia w infranview) tak że po wydrukowaniu mają idealny wymiar. W corelu skopiowałem sobie wręgi, i wycinam je naklejając klejem w sztyfcie na hips. Po wyschnięciu obrabiam plastik do odpowiedniego kształtu pilnikami i nożykami zgodnie z naklejonym szablonem. Wręgi robię dwie naraz tak ze lewa i prawa połówka są identyczne.
Plany w skali 1:48 do pobrania tutaj : http://www.airwar.ru/other/draw/i22iryda.html
By otrzymać 72 wystarczy wydrukować w 66% wymiaru oryginalnego. (6 arkuszy)
Wspomagam się też opisem technicznym.

Obrazek

Póki co skończyłem przednią konstrukcję. Wszystkie wręgi są już przyklejone, a widoczne wypełnienie, to wstawki kształtujące. Ponieważ hips jest dość giętki, wręgi nie chciały trzymać odpowiedniego wymiaru na samej górze dlatego trzeba było całość usztywnić takimi wkładkami, które były można powiedzieć wklejane na siłę. Teraz dopiero zacznie się właściwie wypełnianie elementami które będą wchodzić lekko i żmudne szlifowanie.
Po wypełnieniu, zrobię wannę kabiny z hipsu 0.25, która będzie wsunięta od góry i najprawdopodobniej wklejona dopiero pod koniec prac.
Mam nadzieję ze uda mi się dociągnąć projekt do końca. Najbardziej obawiam się gondoli silnikowych - wlotu powietrza i dysz...
Przewiduję otwarcie jednego z silników, i być może lekko opuszczę klapy.

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Pozdrawiam !
Pozdrawiam Daniel
Czesio

Reklama

Re: I-22 Iryda 1:72 - od podstaw

Postprzez Voltan » czwartek, 12 lutego 2015, 16:25

Brawo, w końcu ktoś podjął ten mityczny temat!
Zasiadam i obserwuję. Wspaniale!

Jestem w posiadaniu MAFIXA, ale na razie się boję tego modelu i pewnie poczekam na żywicę.
Voltan

Postprzez Murek » czwartek, 12 lutego 2015, 17:15

Temat równie ciekawy jak trudny, roboty będziesz miał masę ale trzymam kciuki :D
Murek

Postprzez Krowa » czwartek, 12 lutego 2015, 23:11

A nie myślałeś, żeby pokombinować coś z tym starym vacu, które krąży co jakiś czas po Allegro? Przynajmniej miałbyś już gotową bryłę i zgrubny kształt.
Krowa

Postprzez leonn » piątek, 13 lutego 2015, 14:51

Witam.
Nareszcie doczekałem się takiego wątku :) z chęcią będe podpatrywał bo już od pewnego czasu w głowie dojrzewa mi podobny projekt... liczę na częste aktualizacje bo znając Twoje poprzednie prace szykuje się ciekawa budowa.
pozdrawiam Leszek
leonn

Postprzez Czesio » piątek, 13 lutego 2015, 15:13

Krowa napisał(a):A nie myślałeś, żeby pokombinować coś z tym starym vacu, które krąży co jakiś czas po Allegro? Przynajmniej miałbyś już gotową bryłę i zgrubny kształt.

Niby tak, ale zawsze chciałem zrobić coś od podstaw ;o) Aczkolwiek przypuszczam że roboty byłoby tyle samo albo i więcej.

Tymczasem dziób dostał już poszycie. Teraz będzie szpachlowanie, i ostateczne korekty kształtu. (wstępnie już sobie markerem zaznaczyłem ;) ) Można powiedzieć że połowa roboty już za mną, teraz bardzo powoli i dokładnie.
Najgorsze będzie wyrównanie krawędzi przy kabinie i dorobienie tam skosów.
Ścianki na wysokości kabiny wypełniłem pionowymi płytkami, i są dość cienkie, natomiast dziób jest pełny. Po prostu wklejałem na szybko docięte kawałki plastiku, potem odciąłem nadmiar piłką, i papier ścierny.
Zaskoczyła mnie sztywność. Myślałem że będzie giętki, a tymczasem by wygiąć nawet o 1mm trzeba użyć sporej siły !

Obrazek
Obrazek

Następne fotki jak już wszystko będzie obrobione. Psiknę podkładem to może będzie coś lepiej widać, bo aktualnie ścianki prześwitują i jest słabo..
Pozdrawiam Daniel
Czesio

Postprzez przemus » piątek, 13 lutego 2015, 19:36

Dobrze idzie, Na dziobie pamietaj o okienku na fotokarabin.
Dalsza pomoc aktualna w ramach postępu prac.
Pozdrawiam
przemus

Postprzez posejdon » piątek, 13 lutego 2015, 22:51

Czesio napisał(a):Obrazek

Doszlifuj ten nos bo to Iryda a nie Babajaga ;o) . Garbaty trochę jest.
posejdon

Postprzez potez » piątek, 13 lutego 2015, 23:24

dlaczego tego nie odessiesz? O woele łatwiej i lepiej zrobić to w vacu niz tak sklejć z klepek ...
tak, jestem #ponurymodelaż
potez

Powrót do Lotnictwo - warsztat