Zapowiedzi i nowości 1/48 na 2015 r.

Nabyłeś nowy model, chcesz pokazać zawartość pudełka lub o nią zapytać, słyszałeś o fajnych nowościach - podziel się tym z innymi.

Re: Zapowiedzi i nowości 1/48 na 2015 r.

Postprzez MODELFUN » środa, 25 lutego 2015, 22:23

Po prostu biznes to biznes i wiadomo nie od dziś, że zarabia się na tych 109 i Spitfire a jakieś wydumane ekstrawagancje robi wyłącznie dla prestiżu czy zaspokojenia ambicji.

Patrzac tymi kategoriami Wingnut Wings nie powinien istniec
MODELFUN

Reklama

Postprzez Kuba P. » środa, 25 lutego 2015, 22:44

MODELFUN napisał(a):I czy to sie podoba czy nie to właśnie dzięki ośmiewanym przez Kubę.P Chińczykom mamy nowe Me-410, Fw-189, Devastatory, Black Widow, MiG-29, czy też słabsze tematy jak tu-2, Ił-4. Więc uwaga- jeśli ktoś się tymi tematami zachwyci zostanie przez Jedynie (Samo)Panującego Autoryteta ośmiany.

Widzisz Kolego, Twój problem to brak dystansu i taki prosty styl awanturowania się. My tu mówimy o modelach a Ty z braku argumentów musisz już odnosić się personalnie do mnie. Tego "Autoryteta" to Ci z przyjemnością puszczę luzem tak jak radosć z "nowego Me-410 (pisownia oryginalna). Ten chiński Me 410 niestety nie wygrywa z Promodellerem/Revellem. A Revell swojego Messerschmitta wznawia. Zgadnij co się sprzeda lepiej?

MODELFUN napisał(a):Patrzac tymi kategoriami Wingnut Wings nie powinien istniec

Podobnie Ferrari czy Bentley powinny paść. A nie padły. Tylko kosztują odpowiednio dużo w porównaniu do takiego Golfa. Zaczynasz rozumieć?
Wingnut o ile znam ich modele to luksusowe zestawy wydane w krótkich seriach, drogie ale fantastycznie opracowane i doskonale ulokowane w sporej niszy na rynku. Natomiast nisza na bylejakiego zrobionego na odwal chińskiego np. Mi-4 jest wąska jak Twoja próba ironizowania.

Miłego wieczoru.
Kuba P.

Postprzez waran » środa, 25 lutego 2015, 22:52

Kuba ani nie drogie,ani nie wypuszczane w małych seriach.Zobacz kto jest w ekipie Wingnuta,kto szefuje i będziesz wiedział prawie wszystko.Ta ekipa to nie tylko modele.Składają też latajäce repliki szmatopłatów , myślę że w znacznej czēści tylko po to żeby mieć frajdę z latania na takich maszynach.Ostatni ich model późnego Felixstowa -mam go, jednak nie jest pozbawiony błędów i baboli.
Szmatopłaty ponad wszystko.
waran

Postprzez Kuba P. » środa, 25 lutego 2015, 22:59

Peter Jackson przypadkiem nawet nie wymieniony na stronie WW w About Us?
No to się składa jak 2+2. Ma pieniądze i realizuje swoje pomysły i ambicje. A trafił na totalnie niezagospodarowane poletko modelarskie dobrej jakości i świetnie opracowanymi modelami.

Czy Chińskie modele są dobrej jakości? Czy są świetnie opracowane? Czy wydaje je firma kontrolowana przez zamożnego miłośnika takich tematów?

O to właśnie chodzi.
Kuba P.

Postprzez MODELFUN » środa, 25 lutego 2015, 23:17

że zarabia się na tych 109 i Spitfire a jakieś wydumane ekstrawagancje robi wyłącznie dla prestiżu czy zaspokojenia ambicji.

Czyli Twoim zdaniem hipotetyczny Defiant lub Battle w wydaniu Tamiyi zarobilby mniej anizeli kolejny 109?
MODELFUN

Postprzez Kuba P. » środa, 25 lutego 2015, 23:29

MODELFUN napisał(a):Czyli Twoim zdaniem hipotetyczny Defiant lub Battle w wydaniu Tamiyi zarobilby mniej anizeli kolejny 109?

Zakładam, że tak ale producent taki jak Tamiya ma też nieco inny start z nowością na rynku niż HB/Trumpeter i wydając taki model zachęci Klientów samą jakością nowego zestawu. Ot przyjemność z klejenia i postęp dzięki technice opracowania modelu
:lol:
Nie wiem jak im się Ił-2 sprzedał czy te radzieckie 1:35 czołgi. Skoro to wydali to pewnie policzyli i zainwestowali. Niemniej nadal uważam, że Tamka żyje z zupełnie czegoś innego niż modele wtryskowe a jak o modele wtryskowe chodzi to ciągną ich 1:32 Spitfire, Mustang, Zero i mniejsze 190, 109, Mustang, Spit i Tygrys z Panterą...
Kuba P.

Postprzez Jurek Greinert » środa, 25 lutego 2015, 23:31

Panowie jest jeszcze jeden aspekt o którym zapominamy. Chińskie firmy ponoć nie pozycjonują się na wysublimowanego klienta modelarskiego lecz na miliony dzieciaków w własnym kraju. Tam te modele głównie zalegają w zabawkarskich, odwrotnie jak w Polsce czy Europie. Przyjęli strategię rozwoju manualnego młodego społeczeństwa poprzez modelarstwo i nie wymagajmy od nich zgodności ilości śrub na feldze.
Drugą, złą sprawą jest wzrost ceny tych zabawek (nazywajmy rzeczy po imieniu), opanowali rynek masowy i teraz odcinają kupony.
Nie zmienia to faktu że dla kogoś takiego jak ja celującego w okres powojenny nie ma wielkiej alternatywy. Modele "cold war" to najmniej chodliwy temat i tylko chinoli stać na bawienie się w te i podobnie rzadkie tematy . Można trochę liczyć w przyszłości na Airfixa ale reszta firm zaczyna być nudna. Soo, czekam na ich nowości, płacę, płaczę i próbuję poprawiać.
I jeszcze w temacie spit,109 itd nie zgodzę się że napędzają rynek. Ludzi którzy mają tego kilka, a szacunek im się należy bo rozkminiają temat dogłębnie, jest zdecydowanie mniej niż tych mających na półce przegląd kilkudziesięciu lat lotnictwa.
Tak na koniec życzyłbym sobie i innym takich rodzynków jak JAK-27/28, Scimitar, Su-20, F-98 Scorpion, F-82 porządnie wydanych ale nie rozśmieszajcie mnie. Kto je zrobi jak nie chińczycy. Opad szczęki należy się za wypuszczenie Guardiana przez SH i to w rozsądnej cenie. Ciekawe jak na tym wyjdą finansowo.
No i ostatnie zdanie.....napiszcie o jakiejś kosmicznej nowości zamiast bić pianę bo powoli odechciewa się odpalać linków w mailach a post przypomina pewne brazylijskie seriale.
Pozdrawiam Jurek

GALERIA
Warsztat : Fokker D-XXI
Jurek Greinert

Postprzez waran » czwartek, 26 lutego 2015, 06:04

Kosmiczna nowość ;o) (przynajmniej dla mnie)
http://www.ruscale.ru/product/bat-proje ... ajbah-172/
waran

Postprzez Jurek Greinert » czwartek, 26 lutego 2015, 08:45

waran napisał(a):Kosmiczna nowość ;o) (przynajmniej dla mnie)
http://www.ruscale.ru/product/bat-proje ... ajbah-172/

No i super, tylko jakiś mały
Pozdrawiam Jurek

GALERIA
Warsztat : Fokker D-XXI
Jurek Greinert

Postprzez Manfred » czwartek, 26 lutego 2015, 10:29

waran napisał(a):Kuba ani nie drogie,... Ostatni ich model późnego Felixstowa -mam go, jednak nie jest pozbawiony błędów i baboli.

Czy ja mógłbym poprosić o wyjaśnienie - jeżeli WW nie są drogie, to które są drogie ?
Manfred

Postprzez lukaszlaskowski » czwartek, 26 lutego 2015, 11:34

Manfred napisał(a):
waran napisał(a):Kuba ani nie drogie,... Ostatni ich model późnego Felixstowa -mam go, jednak nie jest pozbawiony błędów i baboli.

Czy ja mógłbym poprosić o wyjaśnienie - jeżeli WW nie są drogie, to które są drogie ?

Cena 220 PLN (69$) z wysyłką z Nowej Zelandi za model w 1:32 na takim poziomie wykonania, zwierający blachy, pełną dokumentację, świetne kalkomanie dla 5 malowań - moim zdaniem to naprawdę przyzwoita cena. Focke wulfy z Hase w 32 to 200PLN. Rodeny kosztują 130PLN a dzieli je przepaść. Porównajmy cenę na przykład z Tamiyą w 32.
lukaszlaskowski

Postprzez Manfred » czwartek, 26 lutego 2015, 13:27

Jakoś mi wychodzi inaczej (?) 69x3,65x1,23 to ponad 300 PLN (kurs średni z dnia dzisiejszego + VAT). Chyba nie chce Pan porównywać najtańszego WW ze Spitfire, P-51, czy Corsairem TAMIYA, bo ilość elementów, wyprasek i stopień skomplikowania są nieporównywalne.
Moim zdaniem WW są drogie i warte swej ceny.
Manfred

Postprzez waran » czwartek, 26 lutego 2015, 13:44

Bzdura kolego. Za znakomite modele -wielkie kalki, mnóstwo elementów wnętrz, silników ,instrukcja z fotkami itd. To nie są wielkie pieniądze. Proszę nie porównuj cen do polskich realiów, zawsze będzie to źle wychodziło. Wingnut sprzedaje się na całym świecie gdzie za jedną niepełną dniówkę ,robotnik spokojnie kupi taki model. Drogie są modele Wingnuta wtedy jak kupisz do nich masę dodatków-Gaspatch, HGW, Pheon,Micro G. Spoke W.Taurus,itp.itd.
waran

Postprzez Manfred » czwartek, 26 lutego 2015, 14:39

waran napisał(a):Bzdura kolego.... Wingnut sprzedaje się na całym świecie gdzie za jedną niepełną dniówkę ,robotnik spokojnie kupi taki model. .

Siła tego argumentu zwala z nóg :lol: Ja niestety nie jestem robotnikiem ze świata - jaka szkoda. Naiwnie sądziłem, że ceny odnosimy do polskich realiów. Przepraszam najmocniej.
Manfred

Postprzez waran » czwartek, 26 lutego 2015, 15:14

Manfred , a nie przyszło Ci do głowy że nawet w Polsce dla kogoś Wingnuty mogą być tanie. :->
waran

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo - in-boxy, nowości, opinie