Dziękuję wszystkim za miłe komentarze. Ja już trochę na niego nie mogę patrzeć, ale to wynika ze zbyt długiego okresu z jednym modelem. Myśli zaczynają już krążyć wokół następnych projektów. Dzisiaj nie będzie fulmara tylko kilka zdjęć z pracy nad podstawką. Zawsze na konkursach strasznie mi się podobało jak modele miały jakiś podstawek z elementem lotniska, klepiska, czy innego ...rżyska. Postanowiłem zrobić wycinek pokładu lotniskowca. W tym celu zakupiłem podstawkę Eduarda. Poniżej mały step by step z moich prac. Trochę tego dużo ale nie wiedziałem które etapy wyrzucić więc daję wszystkie
Podstawek Eduarda (jedyny łatwo dostępny i tani, który znalazłem) okazał się być sporo za duży dla Fulamara. Mam wrażenieże podstawka wielkościowo nadaje się bardziej do scenki rodzajowej z traktorkiem albo dla dwóch samolotów. W związku z powyższym podstawkę dociąłem do pożądanych rozmiarów.

Traf chciał, że w zeszły weekend wyrzucając śmieci natrafiłem na całkiem ciekawą z punktu widzenia garażowego zbieracza deskę do krojenia mięsa

Oczywiście zabrałem ją ze sobą licząc na to, że do czegoś może się kiedyś przydać.

...no i przydała się już po paru godzinach. Dociąłem ją do wymiarów wcześniej wyciętej płytki:

Przefrezowałem krawędzie.

Miejsce przypaleń od freza obrobiłem hebelkiem. Szczególnie łatwo powstają, gdy frezujemy w poprzek włókien:

Na koniec przeszlifowałem obie strony. W garażu u unosił się zapach surowego kotleta

Tak wyszła przymiarka z samym modelem:

Poniżej kolejne etapy malowania pokładu. Najpierw wszystko zapodkładowałem:

Namalowałem elementy metalowe. Przy okazji stwierdziłem, że Alclad II Stainless Steel ALC-115 totalnie nie trzyma się szarego podkładu Alclada. Może zrobiłem jakiś błąd, ale w tym samym czasie używałem trzech innych kolorów Alclada na tym samym podkładzie i absolutnie nie było takich problemów. Wszystko było oczywiście dokładnie wymieszane. Felerny kolor całkiem odszedł z taśmą Tamiya i tym razem użyłem Magnesium ALC-111, który elegancko się trzyma.

Maskowanie. Czasowo wyszło jeden odcinek Synów Anarchii, czyli jakieś 50 min

Podkład pod drewniane deski. Jako bazy użyłem Gunze C45 Sailing Ship.

Wcześniej nie bawiłem się w imitację drewna, więc zrobiłem sobie kilka prób na boku z różnymi podkładami i kolorami farb olejnych (przyda się na przyszłość).

A tutaj już walka z olejami - Nakładanie:

I ścieranie:

A tu już spokojnie sobie schnie czekając na kolejne etapy

No i jak zwykle zrobił się wielki bajzel na biurku...współczuję dioramiarzom.