Rafale M (F.2) // Revell // 1:48

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: Rafale M (F.2) // Revell // 1:48

Postprzez Solo » wtorek, 3 marca 2015, 14:44

Dłubię sobie trochę tu, trochę tam, jakoś nie mogę się skupić na jednym temacie, żeby zamknąć konkretną część prac.
Ale powoli do przodu.
Skończyłem waloryzowanie goleni podwozia, choć zdaje się, że trzeba będzie jeszcze jakieś drobiazgi podorabiać przy różnych towarzyszących mechanizmach, jak na przykład siłowniki, ale to szczegół.
Praktycznie obróbka podwozia jest skończona. Naturalnie to co widać na zdjęciach to tylko same golenie, znacznie więcej części czeka na osobne malowanie i dopiero po tym procesie - montaż w kadłubie.
Najtrudniej będzie ułożyć to okablowanie po wklejeniu goleni, bo wnęki Rafale nie należą do pustych przestrzeni.

Obrazek

Po odcięciu klap od skrzydeł zorientowałem się, że mają one jeden element wspólny, który Revell zrobił jako jedną całość: osłonę siłowników regulujących kąt wychylenia klap.
Na zdjęciu poniżej widać jak to wygląda po zamontowaniu na skrzydle.

Obrazek

Nie było wyjścia, musiałem rozciąć ten element i wyprofilować. Większa część została wypiłowana iglakiem, natomiast wypukłość mniejszej części (tak aby po wychyleniu klapy ta część pasowała do wklęsłego tyłu części przymocowanej do skrzydła) uzyskałem stosując kawałek okrągłego półprofilu polistyrenowego i profilując go pilniczkiem.
Przymierzając to na sucho wyszło mi, że pasują do siebie idealnie.

Obrazek
Solo

Reklama

Postprzez Solo » wtorek, 3 marca 2015, 15:04

Przed chwilą dotarł do mnie Exocet z NorthStarModels - jak widać na zdjęciu to kawał rakiety.
Generalnie wygląda to całkiem przyzwoicie i chyba w tej sytuacji nie mam wyjścia: zrezygnuję z pocisku ASMP-A z zestawu Hellera, który jednak słabo wypada na tle produktu Ukraińców na korzyść Exoceta, który pięknie powinien ozdobić mojego Rafale.
Mam tylko małe pytanie: czy ktoś się orientuje dlaczego producent rakiety dodał do niej aż 3 różne wersje tylnej części (jak widać na zdjęciu)?

Obrazek
Solo

Postprzez Solo » piątek, 6 marca 2015, 21:35

Rakieta Exocet gotowa.
Muszę przyznać, że produkt NorthStarModels nie rzuca na kolana jakością. Owszem, pocisk został wiernie odtworzony, ale ma kilka wad.
Brakuje trochę ostrości detali jak w uzbrojeniu Eduarda, co chyba widać na poniższych zdjęciach. Spasowanie lotek nie jest także najlepsze - po odcięciu od kostek wlewowych (podobnie jest z częścią ogonową rakiety) niby wszystko pasuje, ale jednak szpary są, a szpachlowanie i szlifowanie w takich miejscach jak tam jest bardzo trudne, a przynajmniej zbyt trudne żeby uzyskać dobry efekt idealnie gładkiej powierzchni. Szczególnie że lotki są cienkie i łatwo je przetrzeć na wylot.
Warto też wspomnieć, że na powierzchni rakiety widać ślady, wskazujące na to że model wykonano przy pomocy drukarki 3D (albo przynajmniej szablon do odlewu).
Warto by to wypolerować, ale miejsca na to jest bardzo mało.
No ale nie ma co narzekać, nie spotkałem w sprzedaży lepszego modelu Exoceta w 1:48, więc dobrze że taki przynajmniej jest jaki jest.
Rakieta została pomalowana zgodnie z instrukcją kalkomanii Syhart, użyłem także tych kalek do ozdobienia pocisku.

Obrazek

Z tyłu rakiety jest fajny detal dysz silników, ale niestety pylon w dużej części to zasłoni w gotowym modelu.

Obrazek

Zgodnie z zapowiedzią musiałem przygotować własny pylon, co dla mnie było spora nowością.
Niestety, nie znalazłem lepszego zdjęcia tej części samolotu, niż to poniżej.

Obrazek

Nieźle widać szczegóły przedniej części pylonu, jednak to co jest z tyłu to już zagadka.
W tej sytuacji musiałem trochę improwizować, i większość linii podziału jak i nitowania to po prostu mój wymysł.
Tak wygląda pylon w praktyce gotowy do malowania, choć nie wiem czy nie powinienem dodać na nim pewnych zgrubień, jaki chyba widać pod koniec jego długości.
Rozkład klamr do podwieszenia pocisku jest zgodny z tym co widać na zdjęciu, choć sam model Exoceta sugeruje, że miejsca podpięcia są tylko dwa (nie ma tego środkowego).

Obrazek

A tak wygląda rakieta podwieszona na pylonie (w gotowym modelu dojdą do tego naturalnie klamry).

Obrazek
Solo

Postprzez rudolf24 » piątek, 6 marca 2015, 22:06

Pocisk wygląda świetnie !
rudolf24

Postprzez Solo » sobota, 7 marca 2015, 12:30

Dzięki za miłe słowa, ale nie wygląda zbyt dobrze.
Tam wszystko powinno być równe, krawędzie ostre jak brzytwa - to jest pocisk, precyzyjna konstrukcja, a nie rzeźba z mydła.
Jak pisałem, producent nie zrobił złego produktu, ale jak na coś takiego (uzbrojenie) należy oczekiwać znacznie wyższej jakości i precyzji wykończenia.
Na szczęście Exocet będzie podwieszony na brzuchu maszyny, dzięki czemu wiele felerów tej rakiety nie będzie widocznych.
Ciekaw jest tylko jak mi wyszedł pylon, szczególnie na tle zestawowych.
Solo

Postprzez Solo » sobota, 7 marca 2015, 19:29

Mam mały problem, może mi ktoś coś doradzi.
Dotyczy on świateł pozycyjnych w Rafale - Revell zrobił je w dość dziwny sposób, dodając do każdego światełka taką płaską niby-podstawkę, jak widać na zdjęciu niżej.
Sęk w tym, że podstawka musi być w kolorze kadłuba, pomalowana szarą farbą, a samo światło albo powinno pozostać przezroczyste, albo być pomalowane jakimś kolorem clear.
Jak to zrobić najlepiej?
Próbowałem zamaskować samo światełko Maskolem, ale nie ma szans, zawsze coś albo spłynie na podstawkę, albo część samego światła nie jest osłonięta, a zależy mi żeby światełko miało równą, ostrą krawędź oddzielającą je od tej podstawki.
Zastanawiam się czy po prostu nie obciąć tej podstawki, ale jak coś mi pójdzie nierówno, to będzie paskudnie wyglądało.
Wiem że to głupi drobiazg, ale zależy mi żeby to zrobić ładnie - macie jakieś patenty jak to elegancko zrobić?

Obrazek
Solo

Postprzez Jurek Greinert » sobota, 7 marca 2015, 20:07

Malujesz clearem, granicę maskujesz taśma Oizu 0,5 - 0,7 mm robiąc pętlę, a środek zalewasz maskolem
Pozdrawiam Jurek

GALERIA
Warsztat : Fokker D-XXI
Jurek Greinert

Postprzez Solo » sobota, 7 marca 2015, 20:17

To strasznie malutkie jest.
I taka taśma zostawi obwódkę niepomalowanego plastiku.
Ale w sumie może to najlepsze rozwiązanie, spróbuję.
Solo

Postprzez portalus » sobota, 7 marca 2015, 21:08

Obmaluj precyzyjnie pędzelkiem tą krawędź co to chcesz mieć ostrą i wyraźną, potem zamaskuj taśmą, cieniutkim paseczkiem z delikatnym naddatkiem na farbę, zalej reszę maskolem - po malowaniu i łoszu powinno być git.
Aby ukryć malowanie pędzelkiem możesz farbę delikatnie podszlifować.
portalus

Postprzez Solo » sobota, 7 marca 2015, 21:28

Jest to jakieś rozwiązanie, ale chyba uda mi się ładnie zrobić tak jak Jurek zaproponował, a to wygodniejsze rozwiązanie.
W każdym razie dzięki za pomoc.
Solo

Postprzez Jurek Greinert » sobota, 7 marca 2015, 21:42

Solo napisał(a):To strasznie malutkie jest.
I taka taśma zostawi obwódkę niepomalowanego plastiku.
Ale w sumie może to najlepsze rozwiązanie, spróbuję.

Hej, ale maskujesz to co ma zostać "światłem" czyli prostopadle do powierzchni, jaką obwódkę ci zostawi? Paradoksalnie wydaje się ze nie ma do czego jej przykleić ale jak stworzysz pętlę o minimalnie mniejszej średnicy to dosuwając ją do płaszczyzny, czyli tego prostokątnego, fajnie taka taśma się ułoży, nawet na skośnej powierzchni a już na pewno da równą krawędź.
Pozdrawiam Jurek

GALERIA
Warsztat : Fokker D-XXI
Jurek Greinert

Postprzez Solo » niedziela, 8 marca 2015, 13:55

Już to przetestowałem i faktycznie nie wychodzi to chyba źle.
Taśma krawędzią dotyka tej prostokątnej podstawy, a przyklejona jest do samego światełka, chyba wyszło mi to równo.
Okaże się gdy to pomaluję.

Na innym forum zwrócono mi uwagę, że mam skopsane pylony na końcówkach skrzydeł.
I faktycznie, to co zrobił Revell nijak się nie ma do tego co jest w rzeczywistości:

Obrazek

Najpierw pomyślałem, że dam radę przerobić te pylony, odcinając te dziwne, okrągłe elementy z obu końców, ale po przyjrzeniu się zdjęciom doszedłem do wniosku, że odtwarzając te wypukłe, łukowane kształty mogę zniszczyć wiele drobnych elementów które tam są i w efekcie może kształty będą zbliżone do prawidłowych, ale pylony będą wyglądać źle.
Nie było wyjścia - zamówiłem zestaw WolfpackDesign, w którym takie prawidłowe pylony się znajdują - wystarczy teraz tylko odciąć stare i przykleić nowe.
Gdyby ktoś miał stary zestaw Rafale Revella, do którego ten komplet dodatków WolfPacka był wyprodukowany, to chętnie odstąpię, bo poza pylonami nic mi z niego nie będzie potrzebne i u mnie to się tylko zmarnuje.
Solo

Postprzez Solo » niedziela, 8 marca 2015, 22:18

Czas popracować nad uzbrojeniem maszyny.
Exocet jako damy do towarzystwa otrzyma 4 rakiety MICA, dwie IR oraz dwie EM.
Niestety, Revell nie popisał się i wymyślił niezbyt mądry sposób łączenia dwóch części tych pocisków.
Czeka mnie dość mozolne i trudne szlifowanie miejsca łączenia.

Obrazek
Solo

Postprzez Solo » poniedziałek, 9 marca 2015, 11:58

Minłajel zbliżamy się dużymi krokami do malowania płatowca.
W tej chwili tenże jest już w 100% zmontowany i czeka tylko na jakieś ostatnie szlify tu i tam, przerycie może ze dwóch linii także tu i tam.
A potem podkład, eksperymentalne preszadingi inne psucie modelu, ale potem musi być malowanie.
W związku z tym zwracam się z pytaniem, czy ktoś ma jakiś pomysł jakim w końcu kolorem pomalować samolot?
Zetknąłem się z wieloma pomysłami na kolor, jednak do żadnego nie jestem w 100% przekonany.
W tej chwili na pierwszym miejscu jest Gunze C317, sugerowany przez instrukcję kalkomanii Syhart, wydaje mi się on jednak odrobinę za mało błękitny, a tak wyglądają te myśliwce na wielu zdjęciach.
Alternatywą jest kolor Tamiya XF-54, czyli podobnie jak C317 - FS36231, właśnie go zamówiłem, więc jeszcze nie wiem jak on wygląda w praktyce.
W instrukcji tego modelu od Hobby Bossa jest bodajże kolor C308, który wygląda nieźle jak się go użyje, choć znowu wydaje mi się odrobinę za blady, za to ma fajny, lekko błękitny odcień.
Oczywiście mogę mieszać, korygować położony kolor filtrem, ale jak znam siebie, to zapędzę się w takim kombinowaniu i wyjdzie mi karykatura prawdziwego koloru.
Dlatego prośba: jeśli ktoś ma jakieś sugestie w tym temacie, to chętnie wysłucham. Na razie kombinuję, ale niedługo trzeba będzie się zdecydować.

Acha, nie zamontowałem jeszcze pylonów na płatowcu, zawsze malowałem je oddzielnie i przyklejałem po wszystkim, jednak w jakim warsztacie bym nie był, to wszyscy chyba modelarze montują te pylony przed malowaniem kadłuba.
I chyba też tak zrobię, zobaczę czy jest jakaś różnica w efekcie finalnym. :)
Solo

Postprzez Matys » poniedziałek, 9 marca 2015, 22:38

Do malowania Rafale'a zdecydowanie bym proponował FS36320 a nie FS36231, ten drugi wydaje mi się sporo za ciemny. Ja tak swojego pomalowałem dawno temu i mam wrażenie, że akurat kolor to jest w nim odpowiedni ;o) Na pewno nie jest tak ciemny jak FS36231, a do tego faktycznie ma taki lekki błękitnawy odcień. Ewentualnie można go zawsze nieco przyciemnić.

Wracając jeszcze do Exoceta - sama rakieta wygląda całkiem nieźle, ale przednie lotki wyglądają naprawdę kiepsko. Mają krzywą krawędź natarcia i zaokrąglone rogi, a nie ostre jak na zdjęciach które wrzucałeś. Naprawdę nie powinno trudno być to poprawić/dorobić samemu a odbiór na pewno by się polepszył.
Matys

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat