Rafale M (F.2) // Revell // 1:48

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: Rafale M (F.2) // Revell // 1:48

Postprzez Solo » poniedziałek, 9 marca 2015, 22:50

Ha!
FS36320 to C307, czyli nowy kolor brany pod uwagę.
Dziękuję za sugestię, na pewno sprawdzę ten kolor.
W sumie to już są chyba 4 możliwe wersje tego kamuflażu do wyboru i chyba wybiorę z tego coś sensownego.
Na pewno zrobię próbnik i pokażę jak to wygląda, wtedy zadecyduję.

Co do Exoceta to masz rację, choć nie podejmę się teraz, po szpachlowaniu, malowaniu i położeniu kalkomanii, żeby ciąć te lotki i robić swoje a potem montować to od nowa.
NorthStar Models nie zrobił idealnego modelu tego pocisku jak wspominałem, dlatego muszę to przełknąć.

EDIT: zaczynam mieć coraz większą sklerozę: przecież ja niedawno C307 właśnie odrzuciłem, bo jest moim zdaniem zbyt niebieski, pomalowałem nim na próbę wnętrza wlotów powietrza i moim zdaniem te kolor jest zbyt mocno błękitny.
Solo

Reklama

modele polskich samolotów

Postprzez Solo » wtorek, 10 marca 2015, 16:14

Chciałbym zamknąć już definitywnie kabinę przed malowaniem, należało więc pomalować i przykleić wiatrochron.
Na razie tylko pomalowałem go od środka (ramy) dzięki maskom Montexu.
Potem przyszedł bardzo ciekawy (i trudny) dla mnie etap, czyli przygotowanie wyświetlacza HUD.
Jak wspominałem jakiś czas temu, kilka tygodni temu udało mi się kupić specjalną opalizującą folię, która daje bardzo podobny efekt jaki widać na wyświetlaczach HUD w prawdziwych samolotach.
Dziś przyszedł czas aby ją wypróbować.

Zestawowa szybka HUD jest naturalnie za gruba, dlatego użyłem jej jako szablonu i właściwy HUD wyciąłem z polistyrenu 0,13 mm (sama folia opalizująca jest zbyt cienka żeby użyć jej jako gotowy wyświetlacz).
Do niego dociąłem identyczny kawałek z folii opalizującej.
Tak to wyglądało przed montażem - bardzo niepozornie, prawda?

Obrazek

A tak wygląda to po zamontowaniu w kabinie.
Jestem naprawdę zadowolony. :)
HUD z daleka wygląda jak zielonkawo-fioletowe (zależy pod jakim kątem się patrzy) światełko odblaskowe, ale jest to efekt bardzo subtelny.
Takiego efektu nie uzyskałbym w żaden sposób malując to farbami czy też odblaskowymi markerami.

Obrazek
Solo

Postprzez Klugi » wtorek, 10 marca 2015, 16:25

Świetny efekt
Klugi

Postprzez Marcin Witkowski » środa, 11 marca 2015, 10:07

HUD wygląda bardzo dobrze. Ta folia to super sprawa do tego celu.

A co do kolorów, w pojęciu ogólnym, nie tylko w przypadku tego modelu, to o ile nie masz skalibrowanego monitora, to nie sugeruj się tym co widzisz na ekranie. Na to jak ekran wyświetla nakłada się błąd odwzorowania koloru na większości zdjęć. O ile nie są to profesjonalne fotografie, to mogą mieć przekłamania w tej kwestii. Bardziej wiarygodne porównanie prawdopodobnie może dać dobre wydawnictwo. Jakiś Air Force Monthly, czy coś podobnego.
Marcin Witkowski

Postprzez Jurek Greinert » środa, 11 marca 2015, 16:38

Solo napisał(a):Chciałbym zamknąć już definitywnie kabinę przed malowaniem, należało więc pomalować i przykleić wiatrochron.
Na razie tylko pomalowałem go od środka (ramy) dzięki maskom Montexu.
Potem przyszedł bardzo ciekawy (i trudny) dla mnie etap, czyli przygotowanie wyświetlacza HUD.
Jak wspominałem jakiś czas temu, kilka tygodni temu udało mi się kupić specjalną opalizującą folię, która daje bardzo podobny efekt jaki widać na wyświetlaczach HUD w prawdziwych samolotach.
Dziś przyszedł czas aby ją wypróbować.

Zestawowa szybka HUD jest naturalnie za gruba, dlatego użyłem jej jako szablonu i właściwy HUD wyciąłem z polistyrenu 0,13 mm (sama folia opalizująca jest zbyt cienka żeby użyć jej jako gotowy wyświetlacz).
Do niego dociąłem identyczny kawałek z folii opalizującej.
Tak to wyglądało przed montażem - bardzo niepozornie, prawda?

Obrazek

A tak wygląda to po zamontowaniu w kabinie.
Jestem naprawdę zadowolony. :)
HUD z daleka wygląda jak zielonkawo-fioletowe (zależy pod jakim kątem się patrzy) światełko odblaskowe, ale jest to efekt bardzo subtelny.
Takiego efektu nie uzyskałbym w żaden sposób malując to farbami czy też odblaskowymi markerami.

Obrazek

Hm, ale jakieś mocowania, no i kształt masz nie hallo. Zwłaszcza tej części opalizującej. Wróć na 1 stronę własnego posta :-/
Pozdrawiam Jurek

GALERIA
Warsztat : Fokker D-XXI
Jurek Greinert

Postprzez Solo » środa, 11 marca 2015, 17:36

Marcin Witkowski napisał(a):A co do kolorów, w pojęciu ogólnym, nie tylko w przypadku tego modelu, to o ile nie masz skalibrowanego monitora, to nie sugeruj się tym co widzisz na ekranie. Na to jak ekran wyświetla nakłada się błąd odwzorowania koloru na większości zdjęć. O ile nie są to profesjonalne fotografie, to mogą mieć przekłamania w tej kwestii. Bardziej wiarygodne porównanie prawdopodobnie może dać dobre wydawnictwo. Jakiś Air Force Monthly, czy coś podobnego.

Jestem tego świadomy, ale nie mam za bardzo wyjścia.
Nie mam dostępu do źródła o którym wspominasz, a inne źródła (instrukcje montażu, instrukcje kalkomanii, opinie modelarzy) podają pewien zakres kolorystyczny możliwych farb Gunze które warto użyć.
Tak naprawdę więc to nie jest jakaś duża rozpiętość kolorów, tylko po prostu muszę wybrać coś z kilku, bardzo do siebie podobnych odcieni.
I dlatego opieram się na zdjęciach w sieci, choć to zapewne nie najlepsza metoda, żeby wybrać ten właściwy, który najbardziej przypomina to co widać na fotografiach.

Jurek Greinert napisał(a):Hm, ale jakieś mocowania, no i kształt masz nie hallo. Zwłaszcza tej części opalizującej. Wróć na 1 stronę własnego posta :-/

Zarówno kształt jak i brak mocowań szybki jest prawidłowy, tu masz dobre zdjęcie:

Obrazek

Ten nieco zaokrąglony, zielonkawy kształt który widać na innych zdjęciach Rafale wynika z tego, że prawdopodobnie ta opalizująca warstwa została naniesiona nie na całej powierzchni szybki, tylko na jej części.
Szybka ma natomiast kształt taki jak widać.
Solo

Postprzez giberes » środa, 11 marca 2015, 18:42

Solo napisał(a):Zarówno kształt jak i brak mocowań szybki jest prawidłowy, tu masz dobre zdjęcie:

Obrazek

Zarówno na tym zdjęciu, a już zwłaszcza na fotkach na drugiej stronie tego tematu zamieszczonych przez rotpola, wyraźnie widać na bokach "szybki" trójkątne podpórki/uchwyty. Lepiej jest to widoczne na zdjęciach z bocznego ujęcia. Przynajmniej ja widzę je bardzo wyraźnie.
Non omnis moriar, zostanie po mnie parę modeli, które żona wyrzuci.
giberes

Postprzez Solo » środa, 11 marca 2015, 18:50

To prawda, takie podpórki są w oryginale i są one u mnie w modelu:

Obrazek

Pisząc o braku mocowań miałem na myśli brak ramki wokół szybki, choć na wysokości tych trójkątnych mocowań, z przodu, widać jakby jednak coś tam było - widać to na niektórych zdjęciach.
Generalnie jednak cały HUD "leży" na tych podporach i nie ma tam raczej żadnej ramki.
Solo

Postprzez rotpol13 » środa, 11 marca 2015, 21:30

Ma zły kształt. Mocowanie też posiada.

Obrazek
Obrazek

Źródło: http://rafalefan.e-monsite.com/pages/do ... enese.html
Pozdrawiam,
Kamil
rotpol13

Postprzez Solo » środa, 11 marca 2015, 23:33

W międzyczasie zrobiłem komplet uzbrojenia dla mojego Rafale.
Myśliwiec będzie przenosił, oprócz Exoceta, dwie rakiety MICA IR (te ze szklanymi głowicami) i dwie rakiety MICA EM (te z białymi głowicami).
Rakiety dostaną jeszcze washa, ale to jak już kalkomanie ładnie zaschną.

Obrazek
Obrazek
Solo

Postprzez Solo » piątek, 13 marca 2015, 14:54

Wczorajszy dzień spędziłem głównie na przyciemnianiu, zmywaniu, ponownym przyciemnianiu i ponownym zmywaniu wiatrochronu.
Wiatrochron powinien być, jak wskazuje dokumentacja, przyciemniony herbacianym odcieniem.
Swego czasu BOMI21 dokładnie opisał skuteczną metodę takiego przyciemniania (on znaczy się przyzieleniał jakieś syfiastego miga, czy cuś, ja zaś pracuję nad szlachetnym Rafale :)), którą skutecznie zastosowałem u siebie.
Wiatrochron z racji tego, że został trochę za szybko przyklejony, musiał zostać przyciemniony od zewnątrz, a nie od wewnątrz.
Na wszelki wypadek wypolerowałem jego powierzchnię pasta polerską i wziąłem się do malowania.
Mieszanka którą stworzyłem, to Gunze Clear Orange (3 części), Tamiya Smoke (10 części), oraz Gunze bezbarwny błyszczący GX100 (tak na oko ze 20 części). Wszystko solidnie rozcieńczone Leveling Thinnerem.
Odcień wyszedł bardzo ładny, herbaciany.
Największy problem miałem z uniknięciem zacieków i paprochów. Te pierwsze pojawiały się, gdyż każdą warstwę farby kładłem na mokro i czasem przesadzałem. Tutaj wskazana jest cierpliwość.
Paprochy starałem się eliminować, każdorazowo spryskując stanowisko pracy wodą ze zraszacza.
W sumie malowałem i zmywałem ten wiatrochron chyba z 5-6 razy, ale w końcu udało się jak trzeba.

Generalnie w oryginale wygląda toto tak jak poniżej:

Obrazek

Mój wygląda tak:

Obrazek

I tak:

Obrazek

Wydaje mi się że dobrze trafiłem ze stopniem przyciemnienia.
Przy okazji zabrudziłem sobie w środku wiatrochron, co skutkować będzie jego czyszczeniem.
W związku z tym jak widać, usunąłem HUD, przy okazji go niszcząc.
Nowy robiłem do drugiej w nocy. :)
Ale nie ma tego złego: dorobiłem do niego ramki, więc będzie ładniejszy.
Solo

Postprzez MadYarpen » piątek, 13 marca 2015, 22:11

przyciemniony fajnie.

Mówisz, że spryskanie biurka pomaga na paprochy? Hm. Do sprawdzenia. Ja się staram mieć poodkurzane mieszkanie ale i tak zawsze się coś przyklei...
MadYarpen

Postprzez Solo » piątek, 13 marca 2015, 22:22

Odkurzanie to za mało, zawsze jakieś mikro paproszki latają w powietrzu, choćby z Twojego ubrania.
A spryskanie wodą (ale to musi być mgiełka wodna, nie krople) powoduje oczyszczenie powietrza, a dodatkowo drobinki kurzu na stole zostają sklejone wodą i nie unoszą się do czasu wyschnięcia.
Solo

Postprzez Maxek » piątek, 13 marca 2015, 23:51

Jak będziesz robił nowego HUD'a to weź tę folię przytnij do kształtu warstwy odblaskowej w prawdziwym HUDzie a nie do kształtu całej szybki. Dodatkowo nadaj całości lekko obły kształt. To będzie taka wisienka na torcie.
Piotr Maksiak "Maxek"
Maxek

Postprzez Solo » piątek, 13 marca 2015, 23:52

Ja już to wczoraj zrobiłem, więc nieco za późno.
Zresztą nawet gdyby: ta folia okropnie się elektryzuje i docięcie takiego maleństwa w jakimś bardziej wymyślnym kształcie to naprawdę trudna sprawa.
Solo

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat