Solo napisał(a):Chciałbym zamknąć już definitywnie kabinę przed malowaniem, należało więc pomalować i przykleić wiatrochron.
Na razie tylko pomalowałem go od środka (ramy) dzięki maskom Montexu.
Potem przyszedł bardzo ciekawy (i trudny) dla mnie etap, czyli przygotowanie wyświetlacza HUD.
Jak wspominałem jakiś czas temu, kilka tygodni temu udało mi się kupić specjalną opalizującą folię, która daje bardzo podobny efekt jaki widać na wyświetlaczach HUD w prawdziwych samolotach.
Dziś przyszedł czas aby ją wypróbować.
Zestawowa szybka HUD jest naturalnie za gruba, dlatego użyłem jej jako szablonu i właściwy HUD wyciąłem z polistyrenu 0,13 mm (sama folia opalizująca jest zbyt cienka żeby użyć jej jako gotowy wyświetlacz).
Do niego dociąłem identyczny kawałek z folii opalizującej.
Tak to wyglądało przed montażem - bardzo niepozornie, prawda?
A tak wygląda to po zamontowaniu w kabinie.
Jestem naprawdę zadowolony.
HUD z daleka wygląda jak zielonkawo-fioletowe (zależy pod jakim kątem się patrzy) światełko odblaskowe, ale jest to efekt bardzo subtelny.
Takiego efektu nie uzyskałbym w żaden sposób malując to farbami czy też odblaskowymi markerami.
Marcin Witkowski napisał(a):A co do kolorów, w pojęciu ogólnym, nie tylko w przypadku tego modelu, to o ile nie masz skalibrowanego monitora, to nie sugeruj się tym co widzisz na ekranie. Na to jak ekran wyświetla nakłada się błąd odwzorowania koloru na większości zdjęć. O ile nie są to profesjonalne fotografie, to mogą mieć przekłamania w tej kwestii. Bardziej wiarygodne porównanie prawdopodobnie może dać dobre wydawnictwo. Jakiś Air Force Monthly, czy coś podobnego.
Jurek Greinert napisał(a):Hm, ale jakieś mocowania, no i kształt masz nie hallo. Zwłaszcza tej części opalizującej. Wróć na 1 stronę własnego posta

Solo napisał(a):Zarówno kształt jak i brak mocowań szybki jest prawidłowy, tu masz dobre zdjęcie:

Powrót do Lotnictwo - warsztat
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 14 gości