Bf109G-10 Erla, Revell 1:32

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: Bf109G-10 Erla, Revell 1:32

Postprzez marco2607 » piątek, 13 marca 2015, 12:18

Arcturus napisał(a): Może jednak będę zmieniał, pójdę w większe i mniejsze prześwity.

Faktycznie wyszło Ci prawie to co na samolocie WICKA z 1940 .
http://0viking0.deviantart.com/art/Wick ... e-48427199

Może następna będzie 109e , malunek masz rozpracowany. POWODZENIA. ;o)
Obrazek Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
marco2607

Animal Planet

Reklama

Postprzez Arcturus » piątek, 13 marca 2015, 21:33

Mam nadzieję, że trochę lepiej:
ObrazekObrazek
Choć mam poczucie lekkiej porażki w walce z tym malowaniem - strasznie to wszystko "bez życia"...
Arcturus

100-lecie Niepodległości

Postprzez Pawel Burchard » piątek, 13 marca 2015, 22:05

Wg mnie jest znacznie lepiej :)
Pawel Burchard

Postprzez Kuba P. » sobota, 14 marca 2015, 00:33

Lepiej lepiej. Zdecydowanie.
Kuba P.

Postprzez MIRO » sobota, 14 marca 2015, 00:44

Arcturus napisał(a):Choć mam poczucie lekkiej porażki w walce z tym malowaniem - strasznie to wszystko "bez życia"...

Przez grzeczność nie zaprzeczę. Ale jak Cię znam wybrniesz z tego.
Pozdrawiam
Mirek
Путiн хуйло!
MIRO

Postprzez Arcturus » sobota, 14 marca 2015, 10:47

Dzięki za słowa otuchy!

MIRO napisał(a):
Arcturus napisał(a):Choć mam poczucie lekkiej porażki w walce z tym malowaniem - strasznie to wszystko "bez życia"...

Przez grzeczność nie zaprzeczę. Ale jak Cię znam wybrniesz z tego.

Już wymyśliłem co zrobię - będę go prezentował brzuchem do góry, bo spód ma ciekawy i zróżnicowany ;o)
Arcturus

100-lecie Niepodległości

Postprzez Klugi » sobota, 14 marca 2015, 11:46

Arcturus napisał(a):Już wymyśliłem co zrobię - będę go prezentował brzuchem do góry, bo spód ma ciekawy i zróżnicowany ;o)

:lol: :lol: :lol:
Klugi

Postprzez MIRO » sobota, 14 marca 2015, 13:16

Arcturus napisał(a):Już wymyśliłem co zrobię - będę go prezentował brzuchem do góry, bo spód ma ciekawy i zróżnicowany ;o)

A nie mówiłem :mrgreen: ?
Pozdrawiam
Mirek
Путiн хуйло!
MIRO

Postprzez Georg01 » niedziela, 15 marca 2015, 20:00

Ja mam dwie sprawy :
1. Dlaczego w kabinie pilota zastosowałeś obudowę działka MK 108 i do tego źle zrobioną przez Revella ? Erla według mojej wiedzy nigdy nie zastosowała MK 108 i do końca stosowała MG 151. To był jeden z powodów, dla których niektórzy piloci być może wybierali Erla zamiast np. WNF (Hartmann ?)

2. Jaki w końcu kamuflaż wybrałeś bo nie rozumiem tego malowania ? Farba RLM 83 była baaardzo ciemna, na pewno ciemniejsza niż RLM 74 na przykład, a na skrzydle widzę taki wesoły zielony kolorek. RLM 83 nie była łączona do kontrastu z RLM 81 bo obie farby były bardzo, bardzo ciemne i do tego obie były zbliżone w odcieniu - RLM 83 nie była zielona, ale mocno oliwkowa (RLM 81 brązowooliwkowa).
Malowanie czarnej 22 z II./JG 52 to klasyczne malowanie stosowane do stycznia/lutego 1945 w Erla - od góry kamuflaż RLM 83 i RLM 75, boki przyciemniane plamami RLM 83, 75 i być może też RLM 81.

Model świetnie zrobiony jak do tej pory (tą osłonę działka i tak mało co widać) i teraz tylko zostaje ładnie go pomalować. Bardzo się cieszę, że powstaje Bf 109G-10 Erla, bo to nieczęsty gość na modelarskich półkach.
Kibicuję i pozdrawiam,
GC
Georg01

Postprzez potez » poniedziałek, 16 marca 2015, 02:10

Arcturus napisał(a):
raptorf22 napisał(a):Wydaje mi się ża masz jednak za gęstą farbę, takie kombinacje to półprzeźroczystą farbą w kilku warstwach. Sam maluję Gunze H,a taki motling jest fajny jak robisz mniej regularny.

Ja mam niestety antyczny regulator ciśnienia przy lodówkowcu, kręcenie regulacją wymaga stania na głowie i używania trzech rąk tudzież śrubokręta w tym samym czasie, co skutecznie zniechęca do takich harców :)

Jak to mówiła młoda lekarka: oto pacaneum na problemik ;o)
http://tamiya.com/english/products/74552/index.htm
Wystarczą dwie ręce 8-)
tak, jestem #ponurymodelaż
potez

Postprzez Arcturus » poniedziałek, 16 marca 2015, 13:45

Georg01 napisał(a):Ja mam dwie sprawy :
1. Dlaczego w kabinie pilota zastosowałeś obudowę działka MK 108 i do tego źle zrobioną przez Revella ?

2. Jaki w końcu kamuflaż wybrałeś bo nie rozumiem tego malowania ? Farba RLM 83 była baaardzo ciemna, na pewno ciemniejsza niż RLM 74 na przykład, a na skrzydle widzę taki wesoły zielony kolorek. RLM 83 nie była łączona do kontrastu z RLM 81 bo obie farby były bardzo, bardzo ciemne i do tego obie były zbliżone w odcieniu - RLM 83 nie była zielona, ale mocno oliwkowa (RLM 81 brązowooliwkowa).
Malowanie czarnej 22 z II./JG 52 to klasyczne malowanie stosowane do stycznia/lutego 1945 w Erla - od góry kamuflaż RLM 83 i RLM 75, boki przyciemniane plamami RLM 83, 75 i być może też RLM 81.

Dzięki za uwagi. Generalnie jestem laikiem i bazuję na poradach innych i dostępnych bez specjalnego kopania materiałach. Obudowę działka wymieniałem wg. sugestii Kuby P., tylko nie pokazywałem zdjęcia. I tak jej obecność jest czysto umowna przy zamkniętej owiewce.
Co do malowania , to opierałem się na instrukcji BarracudaCals, która sprawia wrażenie dobrze opracowanej. Zadawałem kilka stron temu pytanie, czy można temu zaufać, i nie było protestów. Stąd intensywny mottling zrobiony jest RLM-81, podobnie jak górna powierzchnia skrzydeł. Wydawało mi się to dziwne, ale nikt nie protestował. Wrażenie zieloności skrzydeł bierze się stąd, że malowałem transparentnymi warstwami, żeby zróżnicować powierzchnię - taki mam styl... Malowania już raczej nie zmienię, bo częściowo położyłem kalki...
Mam natomiast takie krótkie pytania:
- za instrukcją pomalowałem golenie podwozia głównego na czarno. Później znalazłem info, że powinny być RLM-66. Przemalowywać? Jeśli jest szansa, ze mogły być czarne, to chętnie już nie będę ich ruszał...
-kwestia "stencili" - jako że ten kamuflaż w dużej mierze był improwizowany, to pewnie obecność wielu stencili jest mało prawdopodobna. Z drugiej strony ożywiają model. Co sądzicie?

potez napisał(a):Jak to mówiła młoda lekarka: oto pacaneum na problemik ;o)
http://tamiya.com/english/products/74552/index.htm
Wystarczą dwie ręce 8-)

Wiem, że jest takie ustrojstwo, jak dotąd po prostu nie potrzebowałem go. Muszę rozważyć zakup, choć tanie to nie jest, do mojego Evolution 140 złociszy...
Arcturus

100-lecie Niepodległości

Postprzez macias13_84 » poniedziałek, 16 marca 2015, 14:02

macias13_84

Postprzez Arcturus » poniedziałek, 16 marca 2015, 14:06

Dzięki, wygląda obiecująco.
Arcturus

100-lecie Niepodległości

Postprzez net_sailor » poniedziałek, 16 marca 2015, 14:27

Arcturus napisał(a):Co do malowania , to opierałem się na instrukcji BarracudaCals, która sprawia wrażenie dobrze opracowanej. Zadawałem kilka stron temu pytanie, czy można temu zaufać, i nie było protestów. Stąd intensywny mottling zrobiony jest RLM-81, podobnie jak górna powierzchnia skrzydeł. Wydawało mi się to dziwne, ale nikt nie protestował.

To co przedstawia instrukcja malowania z BarracudaCals jest jedną z interpretacji barw tego samolotu opartą wprost o czarno-białe fotografie. W zasadzie nie jest w niczym gorsza ani lepsza od interpretacji przedstawionej przez Georg01, który stosuje zupełnie odmienne podejście do tematu wysnuwając wnioski po tym, jak były malowane inne samoloty z tej samej fabryki. Czy tak samo było w tym przypadku do końca nie wiadomo. W warunkach polowych fabryczne malowanie mogło zostać mocno zmodyfikowane i pole do interpretacji jest bardzo szerokie. Zdjęć kolorowych nie ma i prawdopodobnie nie będzie, więc przeprowadzenie dowodu w oparciu o istniejące fotografie, że kolory były inne niż te z instrukcji będzie co najmniej mocno skomplikowane.
To, co czasem gubi nas, tzw. "ekspertów" jest trudność w przyznaniu się do niewiedzy. Niekiedy bardziej się poruszamy w sferze niepoliczalnego prawdopodobieństwa (nie mylić z matematycznym rachunkiem prawdopodobieństwa) okraszonego pewną dozą wiary w nasze doświadczenie niż źródeł. Poddajemy więc nasze interpretacje pod ogólny osąd wierząc, że są prawdziwe dopóki ktoś ich nie potwierdzi lub nie sfalsyfikuje. Osobiście uważam, że to malowanie zawsze będzie budzić jakieś kontrowersje, więc się nie przejmuj i rób dalej.
net_sailor

Postprzez Georg01 » poniedziałek, 16 marca 2015, 15:05

Arcturus napisał(a):Mam natomiast takie krótkie pytania:
- za instrukcją pomalowałem golenie podwozia głównego na czarno. Później znalazłem info, że powinny być RLM-66. Przemalowywać? Jeśli jest szansa, ze mogły być czarne, to chętnie już nie będę ich ruszał...
-kwestia "stencili" - jako że ten kamuflaż w dużej mierze był improwizowany, to pewnie obecność wielu stencili jest mało prawdopodobna. Z drugiej strony ożywiają model. Co sądzicie?

Bardzo ciemne golenie podwozia są spotykane na późnych Bf 109G-10/K. Czy był to czarny czy RLM 66 czy cokolwiek innego - tego się nie dowiemy na pewno.
Odkopalisko w postaci wraku Bf 109G-10 dyskutowane na tym forum kilka miesięcy temu pokazywało jednoznacznie, że golenie podwozia na Bf 109G-10 pomalowano na kolor bardzo ciemno zielony (RLM 70). Skrzydło od góry było jednolicie granatowoszare (RLM 74 ?). Bardzo ciężko dyskutować o kolorach z roku 1945 - wszystko było możliwe. Ja bym obstawiał RLM 70, ale czarny czy RLM 66 jest możliwy.
Co do stencili to zależało od tego, czy kamuflaż naniesiony był fabrycznie, czy też w jednostce go poprawiano poprzez dołożenie plam. Tu również jest to trudne do ustalenia w przypadku tego konkretnego egzemplarza.

Spojrzałem na dwa znane mi zdjęcia czarnego 22 i powiem tylko, że nic z nich nie wynika.
Georg01

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat