Georg01 napisał(a):Ja mam dwie sprawy :
1. Dlaczego w kabinie pilota zastosowałeś obudowę działka MK 108 i do tego źle zrobioną przez Revella ?
2. Jaki w końcu kamuflaż wybrałeś bo nie rozumiem tego malowania ? Farba RLM 83 była baaardzo ciemna, na pewno ciemniejsza niż RLM 74 na przykład, a na skrzydle widzę taki wesoły zielony kolorek. RLM 83 nie była łączona do kontrastu z RLM 81 bo obie farby były bardzo, bardzo ciemne i do tego obie były zbliżone w odcieniu - RLM 83 nie była zielona, ale mocno oliwkowa (RLM 81 brązowooliwkowa).
Malowanie czarnej 22 z II./JG 52 to klasyczne malowanie stosowane do stycznia/lutego 1945 w Erla - od góry kamuflaż RLM 83 i RLM 75, boki przyciemniane plamami RLM 83, 75 i być może też RLM 81.
Dzięki za uwagi. Generalnie jestem laikiem i bazuję na poradach innych i dostępnych bez specjalnego kopania materiałach. Obudowę działka wymieniałem wg. sugestii Kuby P., tylko nie pokazywałem zdjęcia. I tak jej obecność jest czysto umowna przy zamkniętej owiewce.
Co do malowania , to opierałem się na instrukcji BarracudaCals, która sprawia wrażenie dobrze opracowanej. Zadawałem kilka stron temu pytanie, czy można temu zaufać, i nie było protestów. Stąd intensywny mottling zrobiony jest RLM-81, podobnie jak górna powierzchnia skrzydeł. Wydawało mi się to dziwne, ale nikt nie protestował. Wrażenie zieloności skrzydeł bierze się stąd, że malowałem transparentnymi warstwami, żeby zróżnicować powierzchnię - taki mam styl... Malowania już raczej nie zmienię, bo częściowo położyłem kalki...
Mam natomiast takie krótkie pytania:
- za instrukcją pomalowałem golenie podwozia głównego na czarno. Później znalazłem info, że powinny być RLM-66. Przemalowywać? Jeśli jest szansa, ze mogły być czarne, to chętnie już nie będę ich ruszał...
-kwestia "stencili" - jako że ten kamuflaż w dużej mierze był improwizowany, to pewnie obecność wielu stencili jest mało prawdopodobna. Z drugiej strony ożywiają model. Co sądzicie?
Wiem, że jest takie ustrojstwo, jak dotąd po prostu nie potrzebowałem go. Muszę rozważyć zakup, choć tanie to nie jest, do mojego Evolution 140 złociszy...