Spitfire V // Revell 1:72

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Spitfire V // Revell 1:72

Postprzez Pawel Burchard » poniedziałek, 16 marca 2015, 07:49

Ponieważ nie udało mi się sprzedać Spitfire'ów chcąc nie chcąc będę chyba musiał je polepić :) Na pierwszy ogień idzie Revell. Dość wysoko w rankingu upierdliwych.
Spróbuję przeszczepić płat z zestawu Airfix Vc (gdzie są dwa płaty - Vb ze starych form i Vc z nowych). Jak być może widać powinno się udać, trochę trzeba zmodyfikować odpowiednie miejsca w kadłubie, ale nic wielkiego. Do poprawy będą ponadto kołpak i śmigło, reszta zostaje jak jest.

Obrazek

Obrazek

p.
Pawel Burchard

Reklama

Re: Spitfire V // Revell 1:72

Postprzez net_sailor » poniedziałek, 16 marca 2015, 08:25

Możesz pokazać jak wygląda dopasowanie przeszczepu na spodzie centropłata? Dużo jest piłowania i sztukowania?
net_sailor

Postprzez Pawel Burchard » poniedziałek, 16 marca 2015, 09:13

Jasne, zrobię fotkę wieczorem. Nie jest dużo zabawy, trzeba wyciąć kawałek kadłuba z tyłu i z przodu i podkleić oprofilowanie przejścia kadłub-płat bo w airfixie schodzi trochę niżej jak w revellu.

p.
Pawel Burchard

Postprzez net_sailor » poniedziałek, 16 marca 2015, 10:22

Jestem ciekaw jak to wyjdzie, bo swego czasu zainwestowałem w 2 Revelle tuż po ich premierze i zamierzałem wyrzeźbić w tym centropłacie charakterystyczne podcięcia. Potem jakoś chęci mi odeszły :-/
net_sailor

Postprzez Pawel Burchard » wtorek, 17 marca 2015, 07:15

Proszę oto fotki -

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A tu dawca, braciszek... z płatem jest gorsza sytuacja niż z przeszczepem do Revella. W plebiscycie na najgorszy model ever ten twór był by w ścisłej czołówce... Płat jest przede wszystkim koszmarnie gruby, na razie udało mi się zjechać z grubością mniej więcej o połowę :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

p.
Pawel Burchard

Powrót do Lotnictwo - warsztat