Teraz widzę, że skrzydłowe oznakowania się zgrały. Krzyż jednak nie powinien wchodzić na slot, ale może go dotykać - to taka uwaga na boku, bo Twoim na rysunku wchodzi bardzo minimalnie (czyżby slot nie trzymał wymiaru?). W każdym razie skorygujesz już na bieżąco przy maskowaniu modelu.
niwm napisał(a):Krzyż na sterze 333/100 i następne na prawo powiększone do 345 i 360.
Jakbym miał wybierać to raczej któryś z tych większych np. 345. Ale przedtem upewnij się, że obrys steru kierunku jest narysowany prawidłowo. Ten szkic jakiś podejrzany jest - w porównaniu do zdjęć krawędź spływy wydaje się za mało łukowata. Najlepiej znowu zdjąć obrys z modelu.
niwm napisał(a):Nie wiem jak lepiej maskować skrzydło - pomalować na biało, nakleić krzyż odręcznie i malować na czerowno, czy lepiej na czerwono i nakleić maskę z wyciętym krzyżem i malować na biało? W tym wypadku jest łatwiej nakleić, bo na masce można zaznaczyć np. krawędzie skrzydła i łatwiej jest ją dokładnie nakleić.
Odnośnie malowania to robiąc pasiastego Bf 109G najpierw malowałem biały a potem czerwony. Głównie dlatego, aby nie było przebić czerwonego na białych powierzchniach (pod białym dawałem czarnoszary preshading, a po zamaskowaniu białego pod czerwony zrobiłem preshading brązowy). Sposób jest następujący:
1. wyznaczasz zasięg białej końcówki skrzydła (zrób to bardzo starannie, bo dalej będzie stanowić punkt odniesienia) i ją maskujesz,
2. od granicy białego pola odmierzasz zasięg czerwonej szarfy (pomocą mogą służyć 2 równo przycięte kawałki taśmy o długości odpowiadającej szerokości pola, wystarczy przykleić je na krawędzi natarcia i spływie - co ważne, prostopadle do białej krawędzi końcówki),
3. naklejasz pierwszy pas maskujący zewnętrzny biały pasek,
4. odmierzasz odległość czerwonego pasa (można użyć jako domiaru 2 ścinków z pasa maskującego),
5. naklejasz drugi pas maskujący wewnętrzny biały pasek.
W przypadku malowania znaków na niebieskim Tajfunie zrobiłbym jednak odwrotnie:
1. najpierw czerwona kolista plamka,
2. potem kolista maska z krzyżem w środku (odpada kłopot z mozolnym centrowaniem krzyża w środku koła),
3. malowanie białego w środku,
4. maska na biały,
5. malowanie niebieskiego dookoła.
Mam nadzieję że dość jasno napisałem.
W kwestii malowania bocznych pasków to zajrzyj do warsztatu kolegi Piotra:
viewtopic.php?p=898386#p898386