To jest prawdopodobne. Jedyny dowód na odcień RLM 83 to wzornik znaleziony w którymś z zakładów lotniczych, gdzie na odwrocie bardzo ciemnooliwkowej próbki ktoś napisał ołówkiem 83. Nie wymienia jej żaden znany rozkaz, nie ma nigdzie żadnej wzmianki o jej użyciu. Wszystko to domysły.
Jest pewne, że w ostatnich miesiącach wojny użyto bardzo ciemnooliwkowej farby, ale równie dobrze mogła to być późna RLM 74.
Właściwie to nie rozumiem, po co wycofano RLM 74, aby na jej miejsce wprowadzić nieco ciemniejszą i bardziej oliwkową RLM 83. Tu nie ma logiki, bo ta zmiana była na tyle mało znacząca, że bawienie się w niuanse odcieni podobnych kolorów w końcu 1944 roku budzi wątpliwości.
Myślę, że w końcu będzie przełom i dokumenty fabryczne z nazwami farb ujrzą światło dzienne. Albo rozwiąże to problem, albo stworzy nowe setki pytań. Znając życie zapewne to drugie.
EEDIT : Zapomniałem o czymś zupełnie podstawowym i co znalazłem na stronie JaPo kilka lat temu - ach ta skleroza. W Czechach w okolicy zakładów DIANA gdzie produkowano masowo BF 109G-10/U4 znaleziono oryginalne bańki z farbami produkcji z listopada 1944. Jedna z nich zawiera na etykiecie opis wskazujący bez wątpienia RLM 81 - to jest farba CIEMNOZIELONA. Nie ma w niej brązu. Jak widać nasz enigmatyczny RLM 83 to zielony wariant RLM 81 po prostu i zwyczajnie. Działo się tak, ponieważ jednoznaczne wytyczne co do odcienia RLM 81 nie zostały opracowane. Po prostu i zwyczajnie RLM 81 zastąpiła w kamuflażu wycofaną RLM 74 i była parowana z RLM 75. Inny pojemnik znaleziony przy tej okazji zawierał właśnie RLM 75. Kolejne pojemniki zawierały RLM 25, RLM 76 i coś tam jeszcze mniej istotnego.
Na filmie z przymusowego lądowania Bf 109K-4 widoczne są więc dwa zastosowane warianty farby RLM 81 - odcień zielony i odcień brunatny - obie bardzo ciemne, bo to właściwie ta sama farba, tylko inna

. Sprawa wydaje się więc wyjaśniona. RLM 83 nie istniało jako farba do krycia myśliwców w roku 1945. Była ciemnoniebieska i do stosowania w samolotach morskich, jak wyjaśnił Michael Ullmann kilka lat temu na podstawie zachowanych dokumentów.
Alles klar ?