[W] (Academy) F-14A Tomcat vs Su-27 SM (Zvezda)

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: [W] (Academy) F-14A Tomcat vs Su-27 SM (Zvezda)

Postprzez MadYarpen » niedziela, 25 stycznia 2015, 15:43

Uwaga uwaga duży update:D

Przy Su 27 zrobiłem mniej, więc od niego zacznę.
Na początek wszystkim, którzy chcą zrobić ten samolot , polecam tę stronę: http://77rus.smugmug.com/Military/790th-Fighter-Regiment/16615298_XRbzvP
Mnóstwo świetnych, szczegółowych zdjęć Su27 i nie tylko.

1. Zaczęta kabina (już przyklejona na miejsce),
2. Okablowane komory tylnego podwozia. Z nimi mam problem, bo konstrukcja modelu jest taka, że żeby je dokładnie wszystkie poukładać, trzeba zamknąć kadłub. Z kolei jak się zamknie kadłub, to nie będę w stanie ich pomalować. Jak znowu zacznę od malowania to boję się, że potem mi farba na nich popęka. Ale chyba będzie trzeba zaryzykować…
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Przy F-14 napracowałem się trochę bardziej.
1. Tylne komory podwozia – nic specjalnego, w dodatku na początku popełniłem błąd i źle sobie popatrzyłem na zdj. oryginału, zacząłem od złej strony i jak się zorientowałem to nie zostało nic tylko zrobić plątaninę kabli tam gdzie jest plątanina w oryginale.
Obrazek

Nos został przedłużony (końcówka oryginalnie była paskudnie nadlana, za szeroka i nijak nie pasowała do tego skrawka metalu:)), usunąłem za pomocą CA linię podziału na czubku, której chyba tam być nie powinno. całość przeszlifowana na łączeniu, a linie podziału odtworzone na tyle, na ile potrafiłem.
Obrazek

Ze skrzydłami było nie za ciekawie. Pasując na sucho, wcisnąłem je za mocno, tak, że wskoczyły na miejsce, a stamtąd nie da się ich bezboleśnie usunąć. Warto o tym pamiętać… W dodatku stało się to zanim w ogóle połówki skrzydeł ze sobą skleiłem. Rezultat – jedno z nich się później ułamało. Także ostatecznie model nie będzie miał ruchomych skrzydeł.
Obrazek

Próbowałem na skrzydłach poprawiać linie podziału. O ile na górze jest w miarę OK, to na dole totalna porażka. Zrobienie takich małych prostokątów mnie jeszcze przerasta. Będę jeszcze chciał usunąć część tych najgorszych rys, pewnie zaleje je CA i przeszlifuję.
Obrazek

Największa batalia była z kadłubem. Po pierwsze łączenie części przedniej i głównej jest kiepsko pomyślane – wszystko ma się trzymać na samych krawędziach, nawet klapka która przychodzi na koniec od dołu nie ma się na czym oprzeć. Dlatego dorobiłem jej podpórki, łączenie przodu z resztą wzmocniłem i wkleiłem tam tyle plastiku, że całość się usztywniła. Zrobiłem to dlatego, że od początku było widać, że szpachlowania i szlifowania będzie w tym miejscu niestety sporo.
Obrazek

Części nie pasują rewelacyjnie, starałem się to złapać na zdjęciach. Nie wiem, czy nie zrobiłem błędu, bo w jednym miejscu byłem pewien, że części po prostu źle pasują, ale może to tak miało być? Tzn. lekko wystawać? Na zdjęciach jest tam raczej na gładko, ale pewien nie jestem. Tak czy inaczej, po sklejeniu było szpachlowanie CA, szlifowanie i poprawianie linii podziału, zalewanie rys które mi się udało zrobić i jeszcze raz szlifowanie.
Obrazek

Aktualnie wygląda to w całości tak:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Poza tym mam jeszcze przygotowane parę części do podkładu, m.in. wloty powietrza, na których też poprawiłem linie.
Obrazek

I to pewnie zrobię jeszcze dzisiaj:)
MadYarpen

Reklama

modele polskich samolotów

Postprzez MadYarpen » piątek, 13 marca 2015, 08:58

Są pewne postępy. Oba samoloty dostały pana podkładowca i preshading. Ciekawszy jest chyba na Su, ale chcę oba zrobić w inny sposób, żeby porównać efekty, więc w F-14 zostaję tylko przy czarnym, a w Su będzie taki dwukolorowy.

Kabina w Su wyszła fajnie, ale musiałem ją zamknąć bo zabrałem się za nią zanim mi lakier wysechł i na krawędzi są paskudne ślady. Szkoda, nauczka na przyszłość. Ale blaszki eduarda mi się podobają i chyba w miarę sobie poradziłem mimo braku zginarek itp. Nie wykorzystałem wszystkich bo bałem się przyklejać cokolwiek do szkła.

Pozostało mi (zwłaszcza na Su, gdzie ryłem więcej linii) trochę rys, ale nie usuwam ich, żeby nie popsuć wszystkiego na około. Są to drobiazgi które powinny się jeszcze zgubić. No i miałem porządną szkołę jeżeli chodzi o rycie linii, bo dużo ich ostatecznie poprawiłem. Zobaczymy jak wyjdą.

Trochę zawiodłem się na akrylowej szpachli wamodu, jest to dość specyficzna rzecz i nie nadaje się do wszystkiego. Łatwość obróbki na plus, ale niestety się łatwo kruszy i trudno zostawić naprawdę cienką warstwę, żeby było płynne przejście. A w szczelinach pęka.

wybaczcie bałagan, ale czasu nie mam za dużo więc jak już robię zdjęcia to nie chcę go marnować na sprzątanie na biurku.

Obrazek

Obrazek

Suczka:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I razem:

Obrazek
MadYarpen

Postprzez Solo » piątek, 13 marca 2015, 19:42

Fajnie wygląda ta suczka, szczególnie te niebieskie kolory w kabinie przyciągają wzrok.
Fajny tez jest preshading, zgrabnie Ci to wyszło.
Gorzej jest z Tomcatem.
Jeśli to miał być tzw. marmurek, to nie wyszło to dobrze.
Te esy-floresy zrobiłeś zbyt proste, zbyt wyraźne, widać że to jakieś maźnięcia, a nie marmurek, będący de facto zróżnicowaniem powierzchni.
Warto to poprawić, bo jeszcze można.
Solo

Postprzez MadYarpen » piątek, 13 marca 2015, 22:08

Spróbuję. Może faktycznie wygląda jak jakieś maziaje na środku paneli. Muszę się zastanowic jak to poprawić, może jednak biały wykorzystam.
MadYarpen

Postprzez Solo » piątek, 13 marca 2015, 22:10

Marmurek należy robić dość mocno rozrzedzoną farbą takie właśnie esy-floresy, do momentu gdy powierzchnia będzie bardzo płynnie zróżnicowana.
Solo

Postprzez MadYarpen » niedziela, 22 marca 2015, 23:28

Zacząłem malowanki na niebiesko. Chciałbym Was prosić o pomoc - nie wiem jak do tego teraz podejść. Dotychczas głównie Solo mi towarzyszy w tym warsztacie, teraz liczę na szerszy odzew:)

Do rzeczy. Podoba mi się to, jak widać preshading. jest nieco przekolorowany... Ale też chyba mi to w tym samolocie odpowiada, bo cały kamuflaż do przesadnie urozmaiconych nie należy.

Pewien problem mam z tym, że H45 okazała się nieco za ciemna, więc możliwe, że będę chciał jeszcze to rozjaśnić.

Moja aktualna koncepcja jest taka, że kolejna warstwa to będzie transparentny niebieski rozjaśniony jasnoszarym, żeby trochę przygasić kolorystykę (po poprawkach niebieskim, muszę gdzieniegdzie przeszlifować i psiknąć bazowym, bo nie potrafię pomalować bez paprochów, przerasta mnie to. Mieszkanie odkurzone, psikam wodą i jest trochę lepiej, ale zawsze mi coś się przyklei...).

No i pytanie czy Waszym zdaniem to dobra droga? Tzn lekko rozjaśnić, ale jednocześnie w miarę możliwości zostawić preshading mocno przebijający się?

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
MadYarpen

Postprzez Solo » niedziela, 22 marca 2015, 23:32

Wszelkie rozjaśnienia najbezpieczniej robić farbą bazową rozjaśnioną, w tym wypadku najlepiej białym, albo jeszcze lepiej: bardzo jasno szarym.
Co do uwag, to ja bym jeszcze odrobinę zgasił preshading, bo za bardzo "wystaje".
Poza tym wygląda to ładnie, a paprochami się nie martw, zeszlifujesz je po wszystkim.
Solo

Postprzez MadYarpen » niedziela, 22 marca 2015, 23:37

Ok, dzięki za sugestię co do rozjaśniania. Czemu lepiej szarą?

Co do wystawania - no właśnie mam mieszane uczucia, czy "za bardzo" wystaje. Wydaje mi się, że problematyczne są tylko te fragmenty, które były na biało malowane. A one z definicji miały się wyróżniać, bo kontrast był dość duży.

E: aha - czym szlifować paprochy bez szkody dla całokształtu? Stateczniki lekko przeszlifowałem, ale najdrobniejsze co mam to papier 2500 i to zostawia ślady, więc trzeba jeszcze będzie raz poprawiać (a tu znowu ryzyko że coś się przyklei:))
MadYarpen

Postprzez Solo » niedziela, 22 marca 2015, 23:39

Miałem na myśli ciemny preshading, ten biały jest ok.
Dlaczego jasnoszarą?
Sam nie wiem, tak mi się wydaje że taki odcień byłby prawidłowy, ale może faktycznie i białą wystarczy.
Zawsze mam spory zgryz gdy muszę wybrać kolor do postshadingu.
Solo

Postprzez MadYarpen » niedziela, 22 marca 2015, 23:40

co do odcienia to wiem, ale czemu jasnoszarą, a nie rozjaśnioną bazową?
MadYarpen

Postprzez Solo » niedziela, 22 marca 2015, 23:53

Miałem na myśli to, że postshading najlepiej malować farbą bazową rozjaśnioną białą, albo jasnoszarą, nie samą jasnoszarą.
Solo

Postprzez MadYarpen » niedziela, 5 kwietnia 2015, 13:13

Malowania ciąg dalszy. Su został rozjaśniony, preshading się jeszcze schował. Niestety linie przeryłem zdecydowanie za głęboko, mam nadzieję, że jak się go całego zwashuje to będzie lepiej to wyglądało. Ale przynajmniej z kolorystyką w miarę trafiłem. F-14 wychodzi chyba ładniej. Tam tak dużo linii nie ryłem.

Teraz zostawiam je na dłuższy czas, błyszczące Gunze H niby schną dość szybko, ale zanim stwardnieją, to musi upłynąć dużo czasu. Nawet tydzień chyba nie wystarcza :(
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
MadYarpen

Postprzez Solo » niedziela, 5 kwietnia 2015, 13:21

Świetnie to wygląda!
Su jest trochę odpustowy przez te kolorki, ale pewnie one tak mają, może zgasisz je trochę washem.
Kapitalnie udał Ci się za to preshading w Tomcacie, ja lubię gdy ledwie go widać, ale jednak widać.
Ja mam zawsze spore problemy żeby wiedzieć kiedy przestać malować, żeby go nie stłumić zbyt mocno, a Ty chyba trafiłeś idealnie.
Co do farb błyszczących, to nie sądzę żeby trzeba było czekać aż tak długo.
W mojej dwuletniej praktyce malowania farbami Gunze nie zdarzyło się jeszcze, żeby jakikolwiek lakier, malowany nie wiem jak grubo, nie zasechł na amen już po jednym dniu, a regułą jest kilka minut, czasami wręcz są to sekundy, jeśli kładę cienkie warstwy.
Ale ten jeden dzień to i tak jakiś rekord był, mam tu na myśli przyciemnianie mojej owiewki mieszanką kilku lakierów i malowaniem na bardzo mokro, gdzie faktycznie schło to przez dobre kilkanaście godzin.
Jak chcesz być spokojny to odstaw go na jeden dzień tylko przykryj czymś, żeby paproszki się nie przykleiły.
Solo

Postprzez MadYarpen » niedziela, 5 kwietnia 2015, 13:33

Dzięki. Su może i odpustowy, ale jak na mieszany kolor to jestem zadowolony. Dojdą elementy malowane metalizerami to powinno być mniej odpustowo.
Co do schnięcia - to nie chodzi o paprochy, farba jest w zasadzie sucha. Ale jak się mocniej złapie, to zostają ślady po paluchach, a klej z taśmy mi gdzieniegdzie chyba zareagował z farbą. Prawie nie widać, ale coś jest na rzeczy. Samolot stał tydzień. Wiec wolę dmuchać na zimne. Mam do zrobienia podwozie i uzbrojenie więc czasu nie zmarnuję.

Zresztą Ty chyba malujesz C, a ja H.

E: a co do tomcata to mi też się podoba, zgodnie z Twoją sugestią poprawiłem marmurek. Jest widoczny dość delikatnie, i nie jest zrobiony na wszystkich panelach. Trudno to dokładnie pokazać na zdjęciach - ale też uważam że jest git.
MadYarpen

Postprzez Solo » niedziela, 5 kwietnia 2015, 19:14

Dla mnie C i H schną podobnie, a maluję jedną i drugą.
Ale wiem co masz na myśli, ja sam nie raz popsułem sobie malowanie błyszczącą farbą, biorąc model do ręki, kiedy to wydawało mi się że jest sucha.
Po trzymaniu przez kilkadziesiąt sekund robiły się piękne odciski palców i trzeba było poprawiać.
Ale zawsze wystarczyło kilka, w skrajnych przypadkach kilkanaście godzin żeby każda z tych farb dobrze wyschła.
Solo

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat