Arcturus napisał(a):A ja mam pytanie o to, jak Ci się składały te Tajfuny (jesteś pewnie najbardziej doświadczonym w tej materii modelarzem na globie). Ja go sobie rozbebeszyłem, mając nadzieję na weekendową budowę, i klnę teraz ile wlezie. Przód kadłuba pasował tak, że były szpary na 1 mm, podobnie skrzydło z przodu przy kadłubie, na spodzie też z tyłu uskok po przyklejeniu skrzydeł... Leję teraz CA wiadrami i szlifuję.
net_sailor napisał(a): odmierzasz zasięg czerwonej szarfy (pomocą mogą służyć 2 równo przycięte kawałki taśmy o długości odpowiadającej szerokości pola,

niwm napisał(a):chodniki (wydaje mi się, że były one jednak srebrne - ramy kabiny na zdjęciu też wyglądają na ten sam kolor. Myślę, że na białe chodniki mogli by się odważyć tylko w jednym państwie na świecie - w Watykanie )
net_sailor napisał(a):niwm napisał(a):chodniki (wydaje mi się, że były one jednak srebrne - ramy kabiny na zdjęciu też wyglądają na ten sam kolor. Myślę, że na białe chodniki mogli by się odważyć tylko w jednym państwie na świecie - w Watykanie )
Zrobisz jak uważasz, ale mam jedno zdjęcie zrobione z góry, gdzie jest widocznych kilka Tajfunów w obu wersjach kolorystycznych do tego ustawionych pod różnymi kątami i jakoś na chodnikach nie widać śladu po srebrnym 'błysku".
A tę informację o parametrach eksploatacyjnych samolotu na ogonie też będziesz projektował? Przydałaby się taka kalkomania, bo trochę ją widać.

net_sailor napisał(a): Czy masz możliwość wykonania masek z materiału przeźroczystego lub półprzezroczystego?
net_sailor napisał(a): Czy masz możliwość nanoszenia znaków na maskę?
net_sailor napisał(a): nie bardzo widzę przydatność pasków maskujących na kadłubie.
niwm napisał(a):Folia Oramask 810, na której zrobiłem pierwsze maski, jest prawie przezroczysta. To bardzo duże ułatwienie w stosunku do tego, jak dawniej robiłem maski na folii całkiem nieprzezroczystej..
niwm napisał(a):Znaków na maskę?.. nie bardzo rozumiem ..
niwm napisał(a):Tylko jak zrobić aby te paski 1mm nakleić w równych odstępach?
net_sailor napisał(a): Chodzi o nadruk jakiś markerów
net_sailor napisał(a): powiedzmy po 5 na stronę
net_sailor napisał(a):Chyba właśnie wymyśliłem, jak z tymi paskami pomocniczymi można uprościć sprawę ich przyklejania. Mam tu na myśli paski pomocnicze, które będą integralne z jednym paskiem maskującym, który znajdzie się po stronie przedniej. To będzie wyglądało jak grzebień z zębami. Z tym, że zęby nie mogą być ani za duże ani za gęste, bo maska musi zachować elastyczność.
Powrót do Lotnictwo - warsztat
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 26 gości