F-16CJ [Block 50] Fighting Falcon // Tamiya // 1:48

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: F-16CJ [Block 50] Fighting Falcon // Tamiya // 1:48

Postprzez Solo » niedziela, 12 kwietnia 2015, 22:58

Po co stosuje się rakiety ćwiczebne bez silników?
Do czego służą pilotom w trakcie ćwiczeń?
Solo

Reklama

Postprzez jarek1983 » niedziela, 12 kwietnia 2015, 23:02

Według innej wersji tabel, którą przesłał Rafal:

Light blue oznacza: (1) Identifies ammunition used for training or firing practice.

Moje pytanie o konfigurację z silnikiem było a propos tego 'firing practice'.
jarek1983

Postprzez Solo » niedziela, 12 kwietnia 2015, 23:04

Ok, ale ja się pytam, bo od jakiegoś czasu mnie to ciekawiło, do czego służą rakiety ćwiczebne bez silników?
Rozumiem, że generalnie obsługa techniczna może sobie poćwiczyć podwieszanie pod pylony itp., ale do czego to służy pilotowi w locie?
Tylko do namierzania celów (bo domyślam się, że takie ćwiczebne mają całą elektronikę taką jak bojowe), czy do czegoś więcej?
Solo

Postprzez jarek1983 » niedziela, 12 kwietnia 2015, 23:08

Solo napisał(a):Ok, ale ja się pytam, bo od jakiegoś czasu mnie to ciekawiło, do czego służą rakiety ćwiczebne bez silników?
Rozumiem, że generalnie obsługa techniczna może sobie poćwiczyć podwieszanie pod pylony itp., ale do czego to służy pilotowi w locie?
Tylko do namierzania celów (bo domyślam się, że takie ćwiczebne mają całą elektronikę taką jak bojowe), czy do czegoś więcej?

Zakresy naszych pytań się częściowo pokrywają - też do tego zmierzam, ale możliwe jest też, że część z tych 'niebieskich' ma silniki i są używane do 'firing practice'. Ale logika wskazuje, że byłoby oznaczenie, że dana sztuka ma silnik (paliwo).

Jeżeli chodzi o zupełne dummies, czyli bez silników, to mogę się tylko domyślać, bo zupełnie nie mam wiedzy, że chodzi o symulację ciężaru/aerodynamiki. Podwieszają ćwiczebne, bo bezpieczniej.
jarek1983

Postprzez Rafal » niedziela, 12 kwietnia 2015, 23:25

Trenują na pociskach CATM-88.

http://fas.org/man/dod-101/sys/smart/do ... 8-harm.pdf

Captive Air Training Missile, (CATM-88A)

CATM-88A is an inert, captive flight training missile permitting realistic exercise of the HARM.
The CATM airborne operation provides direct comparison with actual weapon firing by simulation without expending the missile.
Identical to the AGM-88A/B/C tactical missiles except for the warhead and rocket motor which are both inert.

CATM-88A jest pozbawionym zdolności bojowych, podwieszanym pociskiem treningowym pozwalającym na realistyczne ćwiczenia z użyciem broni HARM.
Użycie pocisku CATM jest identyczne z rzeczywistą bronią, a efekt ten osiąga się bez wystrzeliwania pocisku.
Identycznego z pociskami taktycznymi AGM-88A/B/C za wyjątkiem głowic bojowych i silników, które są pozbawione zdolności bojowych.
Google nie zwalnia z samodzielnego myślenia.
Rafal

Postprzez potez » niedziela, 12 kwietnia 2015, 23:29

Z tym brakiem silnika to z tego co pamietam to we wszystkim poza sidewinderami tak jest. W wersjach wcześniejszych miały takie rakiety do nauki strzelania na sucho, miały wtedy w nazwie nie AIM ale np. ATM-9L.
Do wersji AIM-9X są ternażery:
CATM-9X - bez silnika ale w pełni funkcjonalna głowica do nauki używania rakiety z hełmem JHMCS
DATM-9X - dla techników - nakładanie, zdejmowanie, podłacznie itd
NATM-9X - ze specjalnym wyposażeniem telemetrycznym.
Pozostałe rakiety to chyba miały za drogie moduły silnikowe, żeby się nimi bawić w oswajanie pilota ze strzelaniem takim silnikiem bez głowicy ;o)
NIe spotkałem sie z niczym poza sidewinderem gdzie byłaby rakieta z silnikiem a bez glowicy, tym bardziej, że wszystkie powietrze-powietrze pozostałe to już radarowe są.
Dla mavericków na przykład są dostępne TGM-65K2 Captive Air Training Missiles czyli do latania z nimi i TGM-65D Maintenance Training Missiles do treningu obsługi naziemnej.
Ale to już jakiś dobry uzbrojeniowiec musiałby wam poopowiadać ;o)
a o HARMach, zdążył w międzyczasie Rafał napisać.
A trenuje się po to, żeby systemy pokładowe - radary i inne bajery pracowału jak w warunkach rzeczywistych, tylko ich odpalić nie można. Zresztą słusznie bo w czasie ćwiczeń jak jest ciśnienie to by pewnie zostały odpalone :D no i żeby szofer się zorientował jak to jest jak się poleci w pełni obciążonym vanem- a to i manewrowość inna i paliwko zsysa szybciej silniczek...
tak, jestem #ponurymodelaż
potez

Postprzez Solo » poniedziałek, 13 kwietnia 2015, 20:53

Lubię takie wątki edukacyjne w moich warsztatach. :)
Dodam od siebie, że tak na logikę, strzelanie "ślepakami" z silnikami to proszenie się o kłopoty.
Taka odpalona rakieta, nawet bez głowicy, mogłaby trafić w jakiś samolot biorący udział w ćwiczeniach i nie byłoby nikomu do śmiechu.

Pomalowałem HARMy C311, na razie nie pokażę póki nie skończę, ale ten kolor to był strzał w dziesiątkę.
Solo

Postprzez rotpol13 » poniedziałek, 13 kwietnia 2015, 21:40

Na dowód tego o czy pisał Kolega Potez rakietka z paskami; niebieskim i brązowym ;o)

Obrazek

:arrow: http://static.progressivemediagroup.com ... _2002.JPEG
Pozdrawiam,
Kamil
rotpol13

Postprzez Janbar » poniedziałek, 13 kwietnia 2015, 22:13

A dlaczego używa się rakiet bez silników, dosyć dobrze jest opisane n.p. tutaj http://www.donhollway.com/foxtwo/sidewinder-vs-b-52.html?hc_location=ufi.
Janbar

Animal Planet

Postprzez potez » poniedziałek, 13 kwietnia 2015, 22:40

rotpol13 napisał(a):Na dowód tego o czy pisał Kolega Potez rakietka z paskami; niebieskim i brązowym ;o)

Obrazek

Oczywiście masz rację tylko, że to jest zdjęcie z testów w roku 2002 rakiety, która weszła na uzbrojenie w roku 2003, więc ... Takiego zlepka nie ma na uzbrojeniu nigdzie, gdyby był to by wlasnie się nazywał ATM-9X a tej wersji finalnie nie wprowadzono... :mrgreen:
Co nie zmienia faktu, że można sobie różne rzeczy popodwieszać, i tak strzelać to nie będzie :twisted:
A tak w ogole to tutaj jest to zdjecie w oryginale :
http://en.wikipedia.org/wiki/AIM-9_Sidewinder#/media/File:AIM-9X_F-15C_2002.JPEG
Duzo lepsza jakosc no i opis co to jest tyż dali 8-)
tak, jestem #ponurymodelaż
potez

Postprzez Solo » poniedziałek, 13 kwietnia 2015, 23:36

Cóż, zacząłem kombinować i chyba mniej więcej wyszło mi to co ja widzę na zdjęciach tej rakiety.
Użyłem mieszanki Alclada Magnesium i Titanium Gold, w proporcjach 1:2.
Troszkę zbyt błyszczące wyszło, ale chyba odcień prawidłowy.

Obrazek
Solo

Postprzez rotpol13 » wtorek, 14 kwietnia 2015, 09:55

Prawie jak prawdziwe. ''Skrzydełka'' na końcu mają niewłaściwy kształt. Poza tym, bomba (znaczy się - pocisk :mrgreen: )

Obrazek
Pozdrawiam,
Kamil
rotpol13

Postprzez jarek1983 » wtorek, 14 kwietnia 2015, 10:14

rotpol13 napisał(a):Prawie jak prawdziwe. ''Skrzydełka'' na końcu mają niewłaściwy kształt. Poza tym, bomba (znaczy się - pocisk :mrgreen: )

[...]]

Niewłaściwy kształt? Może to kwestia różnych kątów na zdjęciach?

Obrazek
jarek1983

Postprzez Solo » wtorek, 14 kwietnia 2015, 10:28

Dla uproszczenia rozważań, przyjmijmy że kształt jest prawidłowy. :)
Solo

Postprzez Solo » czwartek, 16 kwietnia 2015, 17:47

Ciągnie mnie do Rafale, ale pylonów jak nie było tak nie ma, więc pracuję powolutku nad Ospałą Łasicą.

Przygotowałem całą kabinkę do malowania.
Wszystkie blaszki są na pozycjach i gotowe do krycia surfacerem.
Po raz pierwszy w kabinie zamontuję także boczne panele, choć nie mam pewności czy się zmieszczą w korpusie modelu, bo jest tam ciasno.
Na wszelki wypadek, za radą Karambolisa, zeszlifowałem te ścianki i obciąłem wystające elementy, opierające się o boki kabiny.
Wyszło nierówno, ale po sklejeniu nie będzie tych krawędzi widać.

Obrazek

Kabina to jednak nie wszystko.
Skończyłem prace nad rakietami.
Jak wspominałem, model będzie w wersji CJ, czyli przystosowany do misji SEAD.
Stąd rakiety AGM-88 HARM od Eduarda, podobnie jak AIM-120C.
Zestawowe są tylko AIM-9X.
Pociski Eduarda to bajka, detal jest niesamowity (nie widać tego na zdjęciach), Czesi wyprodukowali do tych dodatków także bardzo dobre kalkomanie.
Sidewindery, siłą rzeczy nie są aż tak efektowne, ale jak na zestawowe to jest to naturalnie pierwsza liga.
Tamka zrobiła wszystko co trzeba, niestety kalkomanie do tych rakiet są marnej jakości: pękają w trakcie kładzenia.
W efekcie na jednej rakiecie musiałem samo domalować tę srebrzystą obręcz z czarnymi kropkami tuż przy głowicy, wyszło chyba nieźle, nie widać za bardzo różnicy.

Co do Sidewinderów postanowiłem trochę się z nimi pobawić.
Nie tylko dorobiłem do nich "szklane" kopułki na głowicach, ale jeszcze zrobiłem im "sensory".
Tak to wygląda przed oszkleniem:

Obrazek

Sensory to malutkie kółka wycięte z opalizującego cekina, jak widać na zdjęciu.
Ten sam patent wykorzystam przy robieniu sensorów w Sniperze - tam są znacznie większe i powinny znacznie lepiej wyglądać.

Tak wyglądają te elementy rakiet po oszkleniu:

Obrazek

Jak wspominałem, oszklenie zrobiłem z kropelki dwuskładnikowego kleju UHU Plus.
Niestety, klej ma już ponad 2 lata i zauważyłem, że jest jakby odrobinę zmętniały po zmieszaniu składników.
Poprzednio był krystalicznie przejrzysty, teraz do tego sprawia wrażenie nie do końca wyschniętego.
Poprawiać tego nie będę, ale chyba trzeba kupić nowy zestaw.

A tak wszystkie rakiety wyglądały po zmontowaniu, gotowe do pomalowania:

Obrazek

Tak po pomalowaniu:

Obrazek

Parę słów o kolorach:

AGM-88B - całe rakiety pomalowane C311 - jasnoszara farba, prawie biała.
AIM-120C - korpus to C308, głowice to C316, lotki to Steel Alclada.
AIM-9X - korpus to C308, lotki i głowica to mieszanka alcladowskich Magnesium i Titanium Gold w stosunku 1:2.

Nośniki demokracji gotowe do podczepienia pod maszynę.

Obrazek

Zdaje się, że udało mi się także prawidłowo pomalować dysze siników rakiet.

Obrazek
Solo

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat