Ciągnie mnie do Rafale, ale pylonów jak nie było tak nie ma, więc pracuję powolutku nad Ospałą Łasicą.
Przygotowałem całą kabinkę do malowania.
Wszystkie blaszki są na pozycjach i gotowe do krycia surfacerem.
Po raz pierwszy w kabinie zamontuję także boczne panele, choć nie mam pewności czy się zmieszczą w korpusie modelu, bo jest tam ciasno.
Na wszelki wypadek, za radą Karambolisa, zeszlifowałem te ścianki i obciąłem wystające elementy, opierające się o boki kabiny.
Wyszło nierówno, ale po sklejeniu nie będzie tych krawędzi widać.

Kabina to jednak nie wszystko.
Skończyłem prace nad rakietami.
Jak wspominałem, model będzie w wersji CJ, czyli przystosowany do misji SEAD.
Stąd rakiety AGM-88 HARM od Eduarda, podobnie jak AIM-120C.
Zestawowe są tylko AIM-9X.
Pociski Eduarda to bajka, detal jest niesamowity (nie widać tego na zdjęciach), Czesi wyprodukowali do tych dodatków także bardzo dobre kalkomanie.
Sidewindery, siłą rzeczy nie są aż tak efektowne, ale jak na zestawowe to jest to naturalnie pierwsza liga.
Tamka zrobiła wszystko co trzeba, niestety kalkomanie do tych rakiet są marnej jakości: pękają w trakcie kładzenia.
W efekcie na jednej rakiecie musiałem samo domalować tę srebrzystą obręcz z czarnymi kropkami tuż przy głowicy, wyszło chyba nieźle, nie widać za bardzo różnicy.
Co do Sidewinderów postanowiłem trochę się z nimi pobawić.
Nie tylko dorobiłem do nich "szklane" kopułki na głowicach, ale jeszcze zrobiłem im "sensory".
Tak to wygląda przed oszkleniem:

Sensory to malutkie kółka wycięte z opalizującego cekina, jak widać na zdjęciu.
Ten sam patent wykorzystam przy robieniu sensorów w Sniperze - tam są znacznie większe i powinny znacznie lepiej wyglądać.
Tak wyglądają te elementy rakiet po oszkleniu:

Jak wspominałem, oszklenie zrobiłem z kropelki dwuskładnikowego kleju UHU Plus.
Niestety, klej ma już ponad 2 lata i zauważyłem, że jest jakby odrobinę zmętniały po zmieszaniu składników.
Poprzednio był krystalicznie przejrzysty, teraz do tego sprawia wrażenie nie do końca wyschniętego.
Poprawiać tego nie będę, ale chyba trzeba kupić nowy zestaw.
A tak wszystkie rakiety wyglądały po zmontowaniu, gotowe do pomalowania:

Tak po pomalowaniu:

Parę słów o kolorach:
AGM-88B - całe rakiety pomalowane C311 - jasnoszara farba, prawie biała.
AIM-120C - korpus to C308, głowice to C316, lotki to Steel Alclada.
AIM-9X - korpus to C308, lotki i głowica to mieszanka alcladowskich Magnesium i Titanium Gold w stosunku 1:2.
Nośniki demokracji gotowe do podczepienia pod maszynę.

Zdaje się, że udało mi się także prawidłowo pomalować dysze siników rakiet.